Fabrikayı değil sanatı seçti

Güncelleme Tarihi:

Fabrikayı değil sanatı seçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2015 01:20

YAŞAR Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı Kürşad Terci, iplik fabrikası sahibi ailesinin baskısıyla mühendislik eğitimi aldı ama mezun olduğu gün ailesinin karşısına çıkarak 'mühendis değil müzisyen' olmak istediğini söyledi. İkinci eğitimini müzik üzerine yapan ve bugün akademik kariyerine bu alanda devam eden Terci ailelere çocuklarına baskı yapmaması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Henüz 5 yaşındayken notaları okumayı ve piyano çalmayı kendi kendine öğrenen Kürşad Terci, müzikteki ilk büyük ödülünü ortaokul öğrencisiyken kazandı. Eğitim gördüğü Uşak'ta ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen müzik yarışmasında çaldığı akordeonla birinci gelen Terci, matematik ve fen bilimleri derslerinde de gösterdiği üstün başarıyla dikkat çekti. Ancak müziğe olan ilgisi ve yeteneği her geçen yıl artan Terci, lise son sınıf öğrencisiyken büyük bir ikilem yaşadı. Konservatuar öğrencisi olarak eğitimine devam etmek isterken Uşak'ta yün iplik fabrikası sahibi babasının ve mühendis amcalarının yoğun baskısı üzerine üniversitede mühendislik eğitimi almayı seçti. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü dereceyle kazanan Kürşad Terci, üniversiteye girdiği ilk yıl içindeki müzik aşkını bastıramadığı için yakın çevresinin de tavsiyesini alarak ünlü müzik eğitimcisi Muammer Sun ile tanıştı. Sun ile tanışmasının ardından eline ilk kez aldığı klasik gitarı çalmayı 4 ay içerisinde öğrendi. Müzikteki hızlı ilerleyişi İstanbul Filarmoni Derneği yetkililerinin de dikkatini çekince sırasıyla ünlü İspanyol Gitarist Alirio Diaz ile Piyanist ve Besteci Timur Selçuk'un öğrencisi oldu.

Endüstri mühendisi olarak mezuniyet diplomasını aldığı gün yün ve iplik fabrikasının başına geçmesini bekleyen babası ve annesine müzisyen olmak istediğini söyyeyen Terci, ikinci bir üniversite daha okuyacağını açıkladı. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarından yüksek onur derecesi ile mezun olarak müziğe olan yeteneğini herkese kanıtlayan müzik adamı, 1987 yılında Soner Egesel ve Kağan Korad ile birlikte kurdukları Bilkent Gitar Üçlüsü ile adını duyurdu. 2008 yılından bu yana Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Başkanı olarak çalışmalarını sürdüren ve bölümde müzikte yetenekli otizmli öğrencilere de kapılarını açan Yard. Doç. Dr. Terci, "Aslında endüstri mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra işim hazırdı. Herkes babamın fabrikasının başına geçeceğimi düşünüyordu. Ancak bu işi yaparsam çok mutsuz olacağımı anlamıştım. Benim bu hayattaki en büyük şansım ikinci bir üniversiteyi okuyabilmek oldu. Ama maalesef Türkiye'de pek çok genç benim atladığım uçurumdan atlamaya cesaret edemiyor. Tabii bundan ailelerin ve toplumun baskısı da oldukça yüksek. Çocuğunuzun meslek seçerken öncelikli olarak nasıl para kazanacağını düşünmeyin. Zaten sevdiğiniz bir mesleği yapıyorsanız başarı da kazanç da beraberinde gelecektir. Bu yüzden gençler başkalarının değil kalplerinin sesini dinlesinler" dedi.


TERCİ'NİN ÖDÜLLERİ
"Güneydoğu Avrupa Gitaristler Birliği'nin (ASEG) kurucu üyesi olan Terci, konser faaliyetlerinin yanı sıra, Türkiye'de birçok etkinliğe imza atan Klasik Gitar Derneği'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2008 yılında Yunanistan'da 30'uncusu düzenlenen Naxos Gitar Festivali'nde Kağan Korad'la birlikte mesleki başarı ödülü alan, 2009 yılında Yıldız Üniversitesi tarafından 'Yılın Gitaristi' seçilen Kürşad Terci, Türkiye'deki hemen hemen tüm senfoni orkestraları ile solist olarak birçok konser verdi. 1987 yılında Soner Egesel ve Kağan Korad ile birlikte Bilkent Gitar Üçlüsü'nü kuran; 2000-2008 yılları arasında ise Terci-Korad Gitar İkilisi üyesi olarak yurtiçinde ve yurtdışında konserler veren ikili, '2002 Uluslararası Koblenz Müzik Festivali (Almanya)', '2003 Uluslararası Volos Gitar Festivali (Yunanistan)' ve '2004 Uluslararası Belgrat Guitarart Festivali'ne' davet edilen ilk Türk sanatçılar oldular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!