EXPO kan kardeşliği

Güncelleme Tarihi:

EXPO kan kardeşliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2011 00:00

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020’nin İzmir’de yapılması için BİE üyesi ülkelerin iknasına öncelik tanınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türk Cumhuriyetler başta olmak üzere “akraba ülkelerin” bu noktada büyük önem taşıdığını vurgulayan Demirtaş, bununla ilgili önerileri sürekli olarak Cumhurbaşkanlığı ile paylaştıklarını kaydetti. EXPO sürecinde İzmir’in oy almaya yönelik çalışmaları hızlandırması gerektiğini belirten Ekrem Demirtaş, “İzmirliler olarak yaptıklarımız var. Bunun dışında önemli olan Dışişleri Bakanlığı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın yaptıkları var ki bu çabalar seçimi birinci derecede etkileyecek. Dışişleri bu oyların çoğunluğunu şu anda zaten garantilemiş durumda” dedi.

Demirtaş, EXPO 2015 adaylığında ülkelerin oylarını takip ettiği “kara kaplı bir defteri” bulunduğunu hatırlatarak “O uğursuz gelince şimdi kırmızı kaplı bir defter aldım. BİE üyesi ülkeleri tek tek takip ediyoruz. İki haftada bir değerlendirme yapıyor ve çalışmaları Cumhurbaşkanlığı’na gönderiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş ayrıca, Malavi ve Karadağ gibi BİE delegesi olmayan ülke temsilcilerinin Oda’ya yaptığı ziyarette “Üye olun, oyunuzu bize atın” çağrısına olumlu yanıt aldıklarını da hatırlatarak “Ekim ayı meclisimize Karadağ Cumhurbaşkanı katılacak ve inanıyorum ki bizi destekleyecek” dedi.

HANGİ ÜLKELER

Türk Cumhuriyet-leri’nden Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan halihazırda BİE üyesi ülkeler. Bunun dışında Türkmenistan ve Kazakistan’ın da üye olması gerekiyor. Ayrıca dünyada Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Altay, Balkar, Çuvaşistan, Dağıstan, Gagavuzya, Hakasya, Karaçay, Karakalpakistan, Nahcıvan, Tataristan, Tuva ve Yakutistan gibi çağdaş özerk Türk cumhuriyetleri de bulunuyor ve bunların da BİE üyesi olmasıyla Türkiye’nin avantaj sağlayacağı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!