Esnaf beklemede

Güncelleme Tarihi:

Esnaf beklemede
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


Mustafa OĞUZ
Haberin Devamı

Ekonomik kriz ve durgunluk kábus oldu. Tüketimi kısan istikrar programı nedeniyle geçen yıl 10 bin kepenk indi. Umutlar geçen haftaki zirveye bağlandı.

YAŞAM mücadelesi veren esnaf, geçen hafta Ankara'daki ekonomi zirveyle moral buldu. Son 2 yılda çok kan kaybettiklerini belirten esnaf temsilcileri, 2001'de yeni şehitler vermemek için çözüm önerileri sundu.

Prim borcuna önlem

VERGİ borçlarına getirilen kısmi affın esnafı rahatlatacağını söyleyen İzmir Esnaf Birliği Başkanvekili Mustafa Ak, ‘‘SSK ve Bağkur borçlarımız için de formül geliştirilmeli, küçük esnaf korunmalı’’ dedi.

Patlamalar yakın

HÜKÜMETE sunulan rapor ve çözüm önerilerinin iyi değerlendirilmesini umut ettiklerini belirten Ak, ‘‘Esnaf isyanın eşiğine geldi. Beklenen tedbirler alınmazsa ciddi sosyal patlamalar yaşanacak’’ diye konuştu.

Gerçek önlemler

ESNAF odalarının başkanları ise krizin boyutlarını ortaya koyarken, ‘‘Siyasiler artık sesimizi duysun, dinlesin. Göz boyamayan, esnafa hayat verecek gerçek önlemler bekliyoruz’’ mesajı verdi.

Verilen sözler tutulsun

ANKARA'daki ekonomi zirvesinin moral olduğunu belirten İzmir Esnaf Birliği Başkanvekili Mustafa Ak, hükümetten ciddi önlemler almasını umut ettiklerini söyledi. Son 2 yıldır esnafın çok kan kaybettiğini belirten Ak, ‘‘1999'da 5 bin, 2000'de 10 bin esnaf kepenk indirdi. Bu rakamlar çok yüksek rakamlar. En ağır darbeyi ise bakkal, ayakkabıcı ve lokantacılar aldı. Vergi borçlarına getirilen taksit imkanı SSK ve Bağkur borçlarına da uygulanmalı. Kemeraltı esnafı vitrinlerine kadar yansıttı piyasalardaki yangını. Fiyatlarda yüzde 70'i bulan indirime rağmen kimse siftah yapamıyor. Esnaf elektriğini, suyunu, kirasını ödeyemez hale geldi, isyan noktasında. Piyasaları rahatlatacak önlemler alınmalı. Siyasilerin, destek vaatleri sözlerde kalmamalı. Aksi takdirde çok ciddi sosyal patlamalar olacak. Ekonomiden sorumlu bakanlar ve bürokratlar sunulan raporları ve çözüm önerilerini çok iyi değerlendirilmeli’’ diye konuştu.

Ayakkabıcı karamsar

AYAKKABICILAR Odası Başkanı Tahsin Güzel, krizden ve piyasalardaki durgunluktan ayakkabıcıların büyük darbe aldığını söyledi. 1999'da 225 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirten Güzel, ‘‘Geçen yıl ihracat 125 milyon dolara geriledi. Bu çok büyük bir düşüş. Ayakkabı Fuarı'na 225 üretici katılmıştı. Bu yıl katılım 170'de kaldı. 55 firma battı. Geçen yıl 364 ayakkabıcı kepenk indirdi. Biz zirvede gündeme gelen konuların hayata geçirilmesini bekliyoruz. Tek çare de üretim ve ihracatın teşvik edilmesi. İtalya'nın sadece ayakkabı ihracatı 35 milyar dolar. Türkiye'nin toplam ihracatından fazla. Türkiye neden bunu başaramasın ki? Doğru teşviklerin verilmesi yeterli. Ancak, zirve çok da umut verici görünmüyor’’ diye konuştu.

Kredi dönmüyor

İZMİR Esnaf ve Kredi Kefaalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Selahattin Hünü, Türkiye genelinde geçen yıl esnafın kullandığı 22 trilyon liralık krediyi ödeyemediğini söyledi. İzmir Birliği olarak, 2000'de 32 trilyon lira kredi kullandırdıklarını açıklayan Hünü, ‘‘Bunun yüzde 10-15'i geri dönmedi, takipte. Bu da sıkıntıyı açıkça ortaya koyuyor. Hükümetten esnafı koruyacak ciddi önlemler bekliyoruz. Finans piyasalarında faizlerin de düşmesi gerek. Biz de esnafa en ucuz krediyi kullandırmayı ve soluk aldırmayı hedefliyoruz’’ dedi.

Bakkalı duyan yok

BAKKALLAR ve Bayiler Odası Başkanı Mustafa Tokmakoğlu, geçen yıl İzmir'de 1400 bakkal ve bayinin kapandığını belirterek, ‘‘Hipermarketlere karşı yıllardır savaş veriyoruz. Ancak sesimizi duyan yok. Artık bu konu da gündeme geldi. Esnafı koruyan önlemler bekliyoruz’’dedi.

Fast food yıktı

LOKANTACILAR Odası Başkanı Adil Müftüoğlu, 300'den fazla üyenin kepenk indirdiğin dikkati çekti, ‘‘Memurun, işçinin, esnafın alım gücü düştü, lokantada nasıl yesin? Parası olan da fast fooda gidiyor. Bir dürüm ayran 250 bin. Bu şartlara kim dayanır’’ dedi.

Haberin Devamı
Susam umutlu

BUCA Esnaf Odası ve BESAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, zirvenin umut olduğunu söyledi, ‘‘Taleplerimiz istikrar programını sekteye uğratmayacak. SSK ve Bağkur borçlarının da takside bağlanmasını, Halkbankası'na esnaf bankası olma niteliği kazandırılmasını istiyoruz. Bunlar yapılırsa piyasalar moral bulur’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!