Eğlence geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Eğlence geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

69’uncu İzmir Uluslararası Fuarı, ünlü sanatçıların akınına uğrayacak, renkli gecelere tanık olacak.

İZMİR Uluslararası Fuarı, bugün kapılarını 69. kez açıyor. Görünen o ki bu yıl eğlence de dönüyor. Ünlü isimler sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Açıkhava Tiyatrosu birbirinden değerli sanatçıları ağırlamaya hazırlanırken Kaskatlı Havuz çevresinde de halk konserleri yapılacak.

FUAR, İzmirliler için farklı anlam taşır. Fuarın dolu dolu bir ay açık kaldığı dönemlerde, ağustos telaş ayı demekti. İzmir dışında yaşayan hısım akraba, fuar için konuk gelirdi. Bir ay her gece gidilir, farklı bir yerde eğlenilirdi. Televizyonun olmadığı dönemlerde, yeni yeni parlayan bir sanatçının başarılı olabilmesi için fuar sınavını başarıyla vermesi gerekirdi. Yıl içinde plakları çok satan sanatçılar sevenleriyle yine fuarda kucaklaşırdı. Dönemin en büyük isimlerini fuar sahnesinde görüp tanıdık. Bugün genç kuşak için isimleri fazla bir şey ifade etmeyen, ancak sanat müziğine güçlü sesleriyle anlam katan Mediha Demirkıran, Behiye Aksoy, Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Gönül Yazar, Nesrin Sipahi, Muazzez Abacı, Bülent Ersoy fuarda tanıyıp sevdiğimiz sanatçılardı. Sinema tarihine ‘‘Seks Filmleri Furyası’’ olarak geçen dönemde, Yeşilçam’ın Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Filiz Akın, Sadri Alışık gibi büyük starlarını peşpeşe fuar sahnesinde izledik. Müziğimizin ‘‘Divası’’ Ajda Pekkan’ı, Zeki Müren’in alt kadrosunda Manolya Bahçesi’nde izlediğimi hatırlıyorum. O yıllarda, gazino programlarında ‘‘Uvertür’’ olarak adlandırılan pek çok isim sonraki yıllarda ünlü oldu. Fuar sınavını veremeyen pek çok isim de unutuldu. Fuarın ünlüler kervanına kattığı son isimler arasında İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül, Hülya Avşar da var. Sonra, özel televizyon kanalları icat oldu, mertlik bozuldu.

Gazino geleneği unutuldu

İKİ kez televizyonda şarkı söyleyen ünlü oldu. Halk da özel yaşamlarının en ince detaylarına kadar televizyonlarda izlediği sanatçıları görmek için gazinolara gitmekten vazgeçti. Matinesi, suaresiyle gazino geleneği unutuldu. Ekonomik koşullar da etkili oldu doğrusu. Bu fiyatlarla ailece bir eğlence yerine gitmek pek çok kişi için olası değil artık.

FUAR sadece müzik ve gazino demek değildi o yıllarda. Başta Nejat Uygur olmak üzere pek çok özel tiyatro topluluğunu izlemek mümkündü. O yıllarda tiyatrolar turne tarihlerini, firmalar yeni plakların piyasaya çıkışını fuar dönemine denk getirirdi. İzmir, tiyatrosuyla, müziğiyle bir ay dolu dolu yaşardı. Bu hareketlilik fuar dışında da kendisini gösterirdi. Sanatçıların o günlerde gelmesi nedeniyle, konusu İzmir’de geçen filmlerini de fuar döneminde çekerdi. Faytonlu Kordonboyu sahneleri pek revaçtaydı.

Ünlü sanatçılar geliyor

GEÇEN yıl büyük deprem felaketi nedeniyle son derece sönük geçen İzmir Fuarı bu yıl yine hareketli. Temizlenen ve yeniden düzenlenen gölün üzerindeki ünlü Göl Gazinosu Muazzez Abacı ve Bülent Ersoy’u ağırlıyor. Kübana’da yine İbrahim Tatlıses var. Açıkhava Tiyatrosu, Hürriyet Gazetesi ve MOST Production’un konser dizisine sahne olacak. Candan Erçetin ile başlayıp Neşet Ertaş’la bitecek maratonun ağır topları Sezen Aksu ve Yunanlı Haris Aleksiu. Kendi ülkesinde yılda ancak bir konser veren ve hepsi büyük olay olan İzmir kökenli Aleksiu, hem Sezen Aksu ile hem de tek başına konser verecek.

HALK müziğinin en güzel örneklerini derleyen ve uzun yıllardır halkın karşısına çıkmayan büyük usta Neşet Ertaş da fuarda olacak. Kaskatlı Havuz da yeniden düzenlendi. Türkiye’de ilk kez uygulanan su perdesi buradaki etkinlikleri renklendirecek. Pınar’ın ücretsiz halk konserleri 26 Ağustos’da Altay'la başlayacak. Sertab Erener, Kenan Doğulu ve Haluk Levent sevenleriyle birlikte olacak.

GENÇLİĞİMİZİN vazgeçilmez yeri Mogambo yine kapılarını açıyor. İzmirliler’in yakından tanıdığı ve sevdiği Levent Tanık, Mogambo’yu gençlerin vazgeçemeyeceği bir yer yapmaya kararlı. Gazino çıkışlarında en renkli saatler yine Mogambo’da yaşanacak.

TİYATRONUN duayeni Nejat Uygur geleneğini bozmadı. Uygur kendi ismini taşıyan tiyatrosunda, ' Sizinki Can da Bizimki Patlıcan mı' adlı oyununu ilk kez İzmir’de sergileyecek.

Kısa süredeki başarı

KÜLTÜRPARK’taçirkin yapılar tek tek temizlenmeye başladı. Lunapark’a, satış büfelerine, çay bahçelerine düzen getirildi. Bu yıl fuarda bir ilk de var, Dünya Mutfakları Festivali. Çok ilgi göreceğini umduğum bu etkinliğin geleneksel olmasının fuara ayrı güzellik katacağına inanıyorum.

İZFAŞ Genel Müdürü Feyzi Hepşenkal, kısa sürede çok olumlu işe imza attı ve gelecek için de umut verdi. Gelecek yıl, fuarın kurulduğu Kültürpark'ın adına yakışan ağırlık kazanmasını, sanat ve kültür kurumlarının fuara kendi etkinlikleriyle katılmasını diliyorum. (Örneğin İzmir Devlet Senfoni Orkestrası özel bir konser verebilir. İzmir Sanat Merkezi çeşitli tiyatro ve müzik gruplarını ağırlayabilir) Bu yıl eğlencenin geri döndüğü fuara önümüzdeki yıl kültür ve sanatın da dönmesini istiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!