EGİAD’dan hayati çağrı

Güncelleme Tarihi:

EGİAD’dan hayati çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2012 00:00

Ege Genç İşadamları Derneği, Türkiye’nin ve İzmir’in en önemli afet gerçeklerinden biri olan depremle ilgili önemli önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

Daha önce konuyla ilgili gerçekleştirilen seminerin sonuçlarının yanı sıra komisyon çalışmalarının da derlendiği raporda 17 Ağustos 1999’da yaşanan felaketin bir daha aynı boyutta yaşanmaması gerektiği vurgulandı. Raporda EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Mühendisi Yamaç Ünsal, Türkiye ve dünyada depremlerle ilgili bilgi verirken İzmir’deki çarpık yapılaşmaya da dikkat çekti. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Temel Aycan Şen de, İzmir’in deprem riski taşıyan bir kent olduğunu hatırlatarak doğru planlama ile bu riskin kontrol edilebileceğini söyledi. Ege Bölgesi’nde büyük depremlerin uzun süreler sonucunda tekrar ettiğini ancak irili ufaklı depremler nedeniyle kentin deprem gerçeğiyle yaşadığını dile getiren Şen, “Yapılan onca çalışmaya rağmen ciddi bir depreme hazırlık planlaması ortada yoktur. Vatandaşların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yetersiz kalmaktadır” değerlendirmesini yaptı.


‘ACİL’ ÖNERİLER
Öte yandan raporun öneriler kısmında ise yapıların inşaat aşamasında titizlikle denetlenmesi, okul, hastane ve kışla gibi kamu binaları başta olmak üzere eski yapıların güçlendirilmesi veya yıkılarak yeniden inşa edilmesi, mevcut binaların deprem risk analizlerinin yapılması, deprem riski olan yapılarnda güçlendirme yapılarak yeniden yapılmasında teşvik, mahsuplaşma ve maddi destekler ve özendirici katkılar sağlanması ve deprem, sel, heyelan gibi afet riski yüksek alanların dönüşümüne öncelik verilerek hızla tamamlanması gerektiği dile getirildi. Ayrıca afet sonrası acil yardım ve kurtarma senaryolarının tamamlanması, İzmir’in depremselliği ile ilgili bilimsel çalışmaların sürekli yenilenmesi, halkın bilinçlendirilmesi de istendi.
Burcu TANER/ İZMİR, (DHA)

RAPORA KİMLER KATKI SUNDU?
İzmir Valiliği Afet Koordinasyon Kurulu Başkanı ve İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Taner, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve DEÜ Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ da rapora katkı sundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!