Ege'de gergin 23 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Egede gergin 23 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2013 15:07

Bu yıl Ege Bölgesi'ndeki 23 Nisan kutlamalarında ilkler yaşandı.

Haberin Devamı

 

 

Balıkesir'de farklı bir 23 Nisan Vali ilk törene katılmadı

Hilmi DUYAR, Coşkun YAMAN / BALIKESİR, (DHA)

Balıkesir’de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, geçen yıllara göre farklı kutlandı. Vali Ahmet Turan, Belediye Başkanı MHP'li İsmail Ok ve askerler yeni uygulamaya göre Atatürk atına çelen bırakılması için düzenlenen törene katılmadı. Bu duruma CHP ve MHP il başkanları tepki gösterdi.

Egede gergin 23 Nisan

Balıkesir'de 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde ilk tören saat 09.00’da Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Buradaki törene, Vali Ahmet Turhan, Balıkesir Belediye Başkanı MHP'li İsmail Ok ile askerler yeni yönerge uyarınca katılmadı. Vali yardımcıları, bürokratlar, öğrenciler, CHP ve MHP yöneticileri ile partililer anıttaki yerlerini aldı. Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin tören öncesi çelenkleri anıta kondu. Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner’in anıta çelenk sunmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Haberin Devamı

Egede gergin 23 Nisan

DURAN, “ÇOK ACI BİR TABLO”
Anıttaki törene katılan MHP İl Başkanı Mehmet Duran, “Egemenlik bitmiş artık. Çok garip bir uygulama, ne Vali, ne de protokol var. Sadece Milli Eğitim Müdürü'nün koyduğu çelenkle yetinildi. Bence çok acı bir tablo ile karşı karşıyayız” dedi.

VALİLİK MAKAMI AYSEL’E EMANET
Anıttaki törenin ardından saat 09.30’da Valilik’te gerçekleştirilen törende Pleven Ortaokulu öğrencisi Aysel Akbudak, Vali Ahmet Turhan’ın makamına oturdu. Küçük Vali, Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner’den tablet bilgisayarların tüm okullara dağıtılmasını istedi. Vali Turhan, Aysel Akbudak’a çeşitli hediyeler verdi.

Herkes vardı
Saat 10.00’da ise Atatürk Parkı’ndaki küçük bir alanda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Şenliği yapıldı. Buradaki etkinliğe Vali Ahmet Turhan, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Haluk Şahar, Belediye Başkanı İsmail Ok, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Edip Uğur da katıldı. Okulların dansları, spor ve halkoyunu gösterileri ile renklenen törende Plevne Ortaokulu’ndan Sudanlı öğrenci Ola Abdurrahim sınıf arkadaşı Mithatcan “Dünya Çocuk Bayramı” adlı şiiri okudu. Parktaki tören Askeri Bando’nun konseriyle sona erdi.


 

Haberin Devamı

23 Nisan Aydın'da coşkuyla kutlandı

Cem ULUCAN / AYDIN, (DHA)

Aydın’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Makedonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan gelen yabancı öğrencilerin de katılımlarıyla şölen havasında kutlandı. Stadyumun yan sahalarında yapılan kutlamaların ardından Devrim Çetinkaya adlı bir kadın, Vali Kerem Al'a tepki göstererek, “Size itirazım var. Neden İstiklal Marşı okunmadı?” diye sordu. Vali Kerem Al da İstiklal Marşı'nın Valilik önünde yapılan törende okunduğunu söyledi.

Aydın'da 23 Nisan kutlamaları, Atatürk Anıtı'na İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre ile birlikte kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Çelengin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra öğrenciler ellerinde Türk Bayrağı ve Atatürk posterleriyle trampetler eşliğinde Atatürk Spor Solonu önünden başlayarak Adnan Menderes Stadyumu'na kadar yürüdü. Stadyumun yan sahalarında düzenlenen etkinliklere Aydın Valisi Kerem Al, Vali Yardımcısı Halil Canavar, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş da katıldı. Makedonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan gelen yabancı öğrencilerin renk kattığı etkinliklerde halk oyunu gösterilerinin ardından oyun parkı açılışı yapıldı.

Haberin Devamı

Egede gergin 23 Nisan

BU NASIL BAYRAM?
Protokol üyeleri Kültür Merkezi'nde yapılacak kutlama etkinliğine katılmak için ayrılırken kalabalığın arasından Vali Kerem Al'ın yanına gelen Devrim Çetinkaya isimli kadın, “Size itirazım var. Neden İstiklal Marşı okunmadı? Bu nasıl bayram? 5 yaşındaki çocuğum bana İstiklal Marşı'nın neden okunmadığını soruyor” diyerek tepki gösterdi. Vali Al ise, İstiklal Marşı'nın valilik önündeki etkinlikte okunduğunu belirterek, “Büyütmeye gerek yok. Şölene gölge düşürmeyelim” diyerek kadını sakinleştirmeye çalıştı.
Kutlamalar, Hidayet Sayın İl Kültür Merkezi'nde 7 Eylül İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı etkinliklerin sunumuyla sona erdi.

Haberin Devamı

Bodrum'da 23 Nisan coşkusu

Nilüfer KANDIRMIŞ / BODRUM, (Muğla) (DHA)

Muğla’nın Bodrum İlçesi'nde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 93. yıldönümü kutlamaları, renkli görüntülere sahne oldu. Gürcantan Halk Oyunları ekibinin de katılımıyla gerçekleşen kutlamalar coşku içinde geçti.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Bodrum İlçesi'nde şehir stadında düzenlenen törenle coşku içinde kutlandı. Töreni, Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Şevki Ulugün ve Cumhuriyet Başsavcısı Hayati Keskin ile 2 bine yakın kişi izledi. 10 okuldan, 20 öğretmenle 600 öğrenci tarafından hazırlanan dans ve oyunlar sergilendi. Yaklaşık 1 aylık hazırlığın ardından sergilenen gösteriler, stadyumda renkli görüntüler oluşturdu.

Haberin Devamı

Egede gergin 23 Nisan

GÜRCİSTAN EKİBİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI
Törende, Çocuk Bayramı için Bodrum’a gelen Gürcüstan Halk Oyunları ekibi gösterilerini sundu. Gürcistan ekibin gösterileri izleyenlerden büyük alkış aldı.

DERECEYE GİRENLERE ÖDÜL
Törende, ulusal ve il düzeyinde gerçekleşen yarışmalarda, dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Mesadet Biliktan Anaokulu öğrencileri halk oyunu gösterisi, Cumhuriyet İlkokulu hazırlık sınıfı öğrencileri ve Güler Mustafa Kızılağaç İlköğretim Okulu öğrencileri Bodrum Yöresi oyunları sahneledi.

TÜRKÜYE “SARHOŞ” SANSÜRÜ
Gösteride öğrenciler ayrıca, “Ankara’nın Bağları” türküsü, Grup Laçin’in “Eğlen Sunam”, Emel Sayın’ın “Mavi Boncuk” şarkısında gösterilerini sundu. Ankara’nın Bağları türküsünde geçen, “Ne zaman sarhoş oldun da” bölümünde geçen “Sarhoş” kelimesinin çıkarılması dikkat çekti.
Gösterinin sonunda kutlamalarda görev olan öğrenciler, Atatürk fotoğrafı, Türk Bayrağı ve “İzindeyiz” yazılı pankart açtı. Tören marş ve şarkılar eşliğinde sona erdi.

Manisa'da 23 Nisan'da programı krizi

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

Manisa’da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları gergin başladı. Valilik programında yer alan Manolya Meydanı'ndaki yürüyüşe Vali Halil İbrahim Daşöz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin katılmamasına CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel tepki gösterdi. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden kutlamalara da yürüyüşe katılanlar beklenmeden başlanması, gerginliği daha da arttırdı.

Egede gergin 23 Nisan

MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile partisinin il ve merkez ilçe teşkilatı üyeleri tören alanını terk etti.
Manisa Valiliği tarafından hazırlanan programda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının saat 08.40'ta Manolya Meydanı'ndan şenlik yürüyüşü ile başlayacağı açıklandı. Dağıtılan davetiyeye uygun olarak MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Belediye Başkan Yardımcıları, CHP Manisa İl ve Merkez İlçe teşkilatı üyeleri ile öğrenciler şenlik yürüyüşüne katıldı. Milletvekili Özel, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy'u arayıp, yürüyüşe Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nden katılımın neden olmadığını sordu.

Egede gergin 23 Nisan

Ancak, tatmin edici bir yanıt gelmemesi üzerine protokol üyeleri beklenmeden Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik Anıtı'na yüründü. Yürüyüşe katılanlar, Cumhuriyet Meydanı'na ulaştıklarında buradaki törenin başladığını, İstiklal Marşı'nın okunduğunu görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. Anıta çelenk bırakılmasının ardından Milletvekili Özel ile programı organize eden Vali Yardımcısı Necmettin Yalınalp arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Milletvekili Özel, daha sonra Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ile de görüşüp, Manolya Meydanı'ndaki törene katılmamalarına ve Cumhuriyet Meydanı'ndaki töreninde kendilerinin gelmeden başlamasına tepki gösterip, “Bu bir zihniyeti gösteriyor. Bu olmaz” dedi. Bunun üzerine Vali Daşöz, “Türkiye'deki resmi programlar çelenk sunma töreni ile başlar. Buradaki tören de öyleydi. Ancak, özel duruma mahsus olarak Manolya Meydanı'nda bir yürüyüş tertip edilmiş olabilir. Ancak bayramlarda protesto gibi bir durum olmaz. Bir eksiklik varsa o eksiklik giderilir. Kutlama kaldığı yerden devam eder. Gönderilen programda daha gözükmeyen birçok program var” diye karşılık verdi.

MHP PROGRAMI TERKETTİ

Çelenk sunumunun ardından MHP'li Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile partisinin İl ve Merkez İlçe teşkilatı üyeleri Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama programına katılmayıp, yaşanan krizi protesto etti. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Gönül isterdi ki böyle program sıkıntısı yaşanmasın. Ancak, hem kendi uyguladıkları programa uymayıp, hem de haber verildiği halde 3 dakika, çocuklarla beraber yapmış olduğumuz yürüyüşü beklemeden ikinci programın başlatılmasına söylenecek yorum bulamıyorum. İstenmeyen şeyler gelişiyor. Üzücü olarak görüyor ve kınıyorum. Valiliğin belirlediği bir programa yine kendilerinin uymaması izah edilmesi zor bir olay” diye konuştu.
Manisa 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın'ın da çelenk sunumun ardından törene katılması dikkati çekti. Program, çeşitli okullardan 500 öğrencinin halkoyunu ve step gösteriyle devam etti. Program Onuncu Yıl Marşı'nın hep bir ağızdan okunmasıyla sona ererken, Vali Daşöz ile protokol üyeleri programı düzenleyen öğretmen ve öğrencileri tek tek kutladı.

SERT ELEŞTİRİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, törenin sonunda yaşanan krizle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Vali Daşöz'ün kutlama programından haberi olmadığını ileri süren Özel, “Vali yardımcısı ise bunun öğrencilere has bir yürüyüş olduğunu söyledi. Genelgelerini bulduk. Gerçekten öğrencilere olan bir programmış ama orada hiçbir öğrenci yoktu. Sadece güzergah üzerinden bize katılan öğrenciler oldu. Anladık ki o genelgenin dışında derin devlet genelgesi var. Amaç, şenlik yürüyüşünü yaptırmamak. Buraya geldiğimizde Belediye Başkanı, durumu protesto ederek gitti. Biz ise programın tamamına katıldık. Böyle bir uygulama, Cumhuriyete karşı savaş açmış, bayramları hiçe saymış hükümetin yaptığı işlemlerin bir uzantısıdır. Kınıyoruz” dedi.

Muğla'da 23 Nisan

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)

Muğla’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı.

Egede gergin 23 Nisan

Kutlamada, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün (CHP), İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Muğla İl Başkanlığı Yönetim Kurulu üyeleri, AK Parti, MHP ve DSP temsilcileri de hazır bulundu. Atatürk Anıtı'na Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çelenginin konulmasının ardından Belediye Başkanı Osman Gürün ve beraberindeki partililer ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganı atarak anıta çelenk bıraktı. TEMAD üyeleri ve DSP'liler de çelenk koydu. Kutlamalar Kocamustafaefendi İlköğretim Okulu'nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti.

Çanakkale'de 23 Nisan kutlamaları

Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, (DHA)

Çanakkale’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Egede gergin 23 Nisan


Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Şaban Karataş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Törene Çanakkale Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Egede gergin 23 Nisan

Resmi törenin son bulmasıyla CHP İl Başkanlığı da Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. 50 kadar partilinin eşlik ettiği çelenk sunumunda CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve İl Başkanı Hamza Karagöz yer aldı. CHP İl Başkanı Karagöz burada yaptığı konuşmada, “Bütün zorluklara rağmen savaş yıllarında dahi, üyelerinin içeride olmadığı, tutuklanmadığı halkın iradesinin bütünüyle meclise yansıtıldığı bir ortamda bugünlere geldik. Bugünse halkın iradesinin tutuklu olduğu, meclise yansıtılmadığı, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' derken milletin temsilcilerinin bugün tutuklu olduğu bir ortamdan geçiyoruz. Bugünleri elbette geride bırakacağız” dedi.

18 MART İLKOKULUNDA TÖREN

Çanakkale 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı ise 18 Mart İlkokulu'nda gerçekleştirildi. Buradaki törene Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Güngör Azim Tuna yaptı. 23 Nisanların tarihin şan ve şeref dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve devletin emanet edileceği gençlerin bilinçli yetişmesi adına önemli olduğunu belirten Tuna, bu bayramın Türk ve dünya çocuklarının birlikte kutlanmasıyla dünya barışına büyük bir katkı sağlandığını söyledi. Daha sonra öğrencilerin oluşturduğu koro 23 Nisan şarkıları seslendirdi. Törende şiirler okunda ve minik öğrenciler dans gösterisi sundu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!