Doğru tarım için solucan gübresi

Güncelleme Tarihi:

Doğru tarım için solucan gübresi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2011 00:00

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, Ege Derneği ve Menemen Ziraat Odası işbirliğiyle uyguladığı, Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Yaşama Dair Vakıf ortaklığıyla yürütülen “Gediz Dostu Çevreci Solucanlar” projesi ilk yılını “Hasat Şenliği” ile kapattı.

Haberin Devamı

Ziraat Fakültesi yüksek lisans öğrencileri Esma Göze ve Burhan Özlap ile Ege Derneği’nden Alp Tunay’dan oluşan proje ekibi, “Solucan Hasadı” etkinliğinde projenin sonuçlarını anlattı. Göze, Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde 1.5 dönümlük arazide pilot uygulama alanı oluşturduklarını belirterek şunları söyledi:

Çiftçilere ulaştık

“Gübre üretmek üzere 50 bin solucan kapasiteli havuz kurduk. Solucanları hayvansal, bitkisel ve mutfak artıklarıyla besleyerek organik madde içeriği yüksek gübre elde ettik. 50 bin solucan sayımızı 300 bine yükseltirken, ürettiğimiz solucan gübresiyle marul ve domates fidesi yetiştirdik. Sonrasında kimyasal gübre ve gübresiz ürettiğimiz marul ve domates fidelerini analiz ettik. Solucan gübresinin, toprağın organik madde içeriğini ve su tutma kapasitesini artırdığı ortaya çıktı. Su miktarını yüzde 40-60 azaltıyor. Toprakta ve su kaynaklarında kimyasal gübre kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kirliliği ve su kaybını önlendiği saptandı. Çiftçilere uygulamalı olarak solucan gübresi hakkında bilgi verdik, aynı zamanda köyleri de dolaşarak 200 çiftçiye ulaştık.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!