Ders almıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ders almıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 01:16

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, geçen 13 Mayıs’ta 301 madenci hayatını kaybetti. 6 Eylül’de de İstanbul’da Torunlar Rezidans inşaatında asansörün 32’inci kattan düşmesi üzerine 10 işçi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu iki acı olayın ardından en çok tartışılan konu, işçi sağlığı ve güvenliği ile hayat kurtaran emniyet kurallarının tam olarak yerine getirilip getirilmediği oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptıkları incelemeler sonrasında, işçiler için gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı


Bildik manzaralar
Kısa aralıklarla yaşanan bu acı olayların ardından, yapılan tüm yayınlara ve yetkililerden gelen açıklamalara rağmen gerekli tedbirlerin hala tam olarak alınmadığını gösteren iki fotoğraf, İzmir’in Şirinyer Semti’nde çekildi. Hipodrom yanındaki sokak üzerinde, birbirine yaklaşık 100 metre uzaklıkta aynı saatlerde çekilen iki fotoğraf, işçilerin yanı sıra vatandaşların da hayatlarının hiçe sayıldığını gözler önüne serdi. Fotoğraflardan ilki, üç katlı bir binanın yıkımı sırasında çekildi. Burada iş makinesi, tonlarca ağırlıktaki beton blokları, kepçesiyle yıkarken, trafiğe açık yolun kenarındaki binanın çevresinde hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı gözlendi. Güvenlik önlemleri alınmadığı gibi, hemen her dakika bina önünden geçen araçların sürücüleri için de hiçbir uyarıcı tabela konulmadı. Bu durum, yıkılan binanın yakınından giden araçlardaki kişilerin yanı sıra yoldan geçen vatandaşlar için de büyük tehlike yarattı.

Haberin Devamı


Baret bile yok
İkinci fotoğraf ise, yıkım çalışmasına yaklaşık 100 metre uzaklıktaki, yeni başlayan inşaatta çekildi. Burada da betonu yeni dökülmüş olan tonlarca ağırlıktaki birinci kat tavanına dayanak olan demir çubukların, üst üste konulmuş tuğlalar üzerine gelişi güzel tutturulduğu görüldü. Tuğlaların ağırlığa dayanamaması ya da yerinden oynaması olasılığı, burada çalışan işçiler ve yoldan geçenler için tehlike oluşturdu. Bu inşaatta da, en basit iş güvenlik önlemi olan baretin de kullanılmadığı dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!