Dernek bile kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Dernek bile kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Münih kentinde yaşayan ve bazı firmalara danışmanlık hizmeti veren Güler Götze, 1998 yılında Türkiye'de tatillerini geçirirken Rukiye'nin dramına tanık olduklarını söyledi. Hürriyet EGE'deki haberi önce eşi Michael'in gördüğünü ve sonra kendisine gösterdiğini belirten Götze, ‘‘Rukiye için çok üzüldük. Onun halini görünce elimiz kolumuz bağlı oturamadık. Adresini bulup tanıştık. Almanya'ya döndüğümüzde de neler yapılabileceğini araştırdık ve kampanya başlatabilmek için Fil Ayak Hastalığıyla Savaş Derneği'ni (Verein Zur Internatinaialen Bekampfünd Iymphologischen Erkrankungen) kurduk’’ dedi.

DERNEĞİN Başkanı Güler Hanım, eşi ile 24 yaşındaki kızı Güliz ve Almanya'da yaşayan dostlarının da yönetim kurulu üyeleri olduğunu belirtti. Derneğin kuruluşundan sonra Rukiye'nin dramını, Alman televizyonlarına taşıdıklarını anlatan Götze şunları söyledi:

‘‘KISA süre içinde Rukiye için 160 bin marka yakın para toplandı. Sonra çabalarımız sonuç verdi. En çok yardım ise Almanlar'dan geldi. Ardından fil ayak hastalığını tedavi edebilecek iyi bir hastane aradık. Földi Klinik'in kaslar konusunda uzman olan olduğunu ve Rukiye'nin derdine derman olabileceğini öğrendik ve hemen bağlantı kurduk. Rukiye'yi hemen Almanya'ya getirip, kliniğe yatırdık. Şimdi 7 hastamız var. Ama Rukiye'nin durumu bizim için çok farklı. Artık onun sadece tedavisiyle değil, her türlü sorunuyla ilgileniyoruz ve destek olmaya devam edeceğiz. Onun kendi ayakları üstünde durmasını sağlayacağız.’’

Fil ayak hastalığı nedir?

TIPTA, ‘‘Filaryaz’’ olarak bilinen fil ayak hastalığı, deri altı dokusuna ve lenf sistemlerine yerleşen iplik solucanlarının yol açtığı bir hastalık. İnsan vücuduna daha çok sivrisinekler aracılığıyla yerleşen asalaklar, bacaklardaki ve üreme organlarındaki lenf damarlarına yerleşerek, dolaşımı engeller ve şişmelere neden olur. Az gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülen filaryazın, Afrika ülkelerinde hala çok yaygın olduğu biliniyor. Hastalık, ilk aşamalarda ilaçla tedavisi edilebiliyor.

Yeniden doğuş

ÇOCUKLUĞU ve gençliğini yoksulluk içinde geçen 31 yaşındaki Rukiye hayatını karartan hastalığıyla, tek evladı Cüneyt'i doğurduktan sonra tanıştı. Doğumun ardından Rukiye'nin bacakları görenlerin bile inanamayacağı kadar şişti. Eşi evi terketti, en basit ihtiyaçlarını bile komşularının yardımıyla giderir hale geldi. Rukiye, ‘‘Türkiye'de, gittiğim tüm doktorlardan çaresizlik yanıtını almıştım. Ülkemde görmediğim yakınlığı, Földi Klinik'te gördüm. Prof. Dr. Med M. Földi ve eşi Dr. Med. E. Földi bana çok ilgi gösterdiler, aynı şekilde diğer personelde benimle çok ilgilendi ve sıcak davrandı. Oğluma baktılar. İlk gidişimde 10 ay kaldım, ve iki ameliyat geçirdim, ilaç tedavisi gördüm. Kısa süre önce tekrar Almanya'ya gittim ve 2 ay daha klinikte kaldım. Halen ilaç tedavisi görmeye devam ediyorum. Bu tedavi yaklaşık 5 yıl sürecek. Yılda bir ya da iki defa Münih'e gitmek zorundayım ve ilaçlarım da sadece Almanya'da bulunuyor. Güler Abla ve ailesi olmasaydı, aynı sıkıntıları yaşıyor olacaktım. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Bana destek veren, yardımcı olan herkese minnettarım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!