Çorba deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Çorba deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

DUMANI üstünde sıcacık bir kase çorba, büyük keyif verir bana. Hele hastalandığımda birinin bana sıcak çorba getirmesi nasıl da hoşuma gider. Ev tarhanasının her derde deva olduğu söylenir. Tavuk suyuna şehriye çorba, ezogelin, mercimek, yoğurt ya da sütlü domates çorbası da nefis olur hani!

İşte bazı örnekler:

DOMATES ÇORBA

1 SB süt, 3 SB su, 2 YK salça, 1 OB domates (rendelenecek), 1 YK yağ, 4 YK kaşar (rendelenecek), az karabiber ve tuz.

EZO GELİN ÇORBA

1 ÇB kırmızı mercimek, 1 YK ince bulgur, 1 YK pirinç, 2 YK tel şehriye, 1 küçük soğan (rendelenmiş), 2 YK yağ, 1 ÇK biber salçası veya kırmızı pul biber, nane, kimyon, tuz, 5 SB su veya et suyu.

KIYMALI SEBZE ÇORBA

60-100 gram kıyma, 4 SB su, 1 avuç şehriye, 1 küçük havuç, 1 küçük patates, 1 kerevizin yaprakları, 1 küçük domates, 1-2 TK yağ, 1 TK salça.

YAYLA ÇORBA

1 SB yoğurt, 2 SB su veya et suyu, 1 YK un, 1 yumurta, 1 YK yağ, nane, tuz, kırmızı pul biber.

SÜTLÜ TARHANA ÇORBASI

1 SB süt, 3 SB su, 4 YK tarhana, 1 YK yağ, kırmızı biber, nane, tuz.

ÇOĞUMUZUN bildiği bu çorbalardaki en önemli nokta bir çok yiyecek grubunu içermeleridir. Zayıflamak isteyenler bir öğünde sadece iki kase çorba ve az yağlı salata ile enerji değeri düşük ama eksik besin öğesi olmayan bir mönü oluşturabilir. Hem sıvı yiyeceklerin mideyi doldurarak tokluk hissi verdiğini de anımsatalım.

ET veya tavuk suyu; etin ve tavuğun yağsız kısımlarından çıkarılırsa çok düşük kalorili olur. İçine soğan, patates, havuç, domates, maydanoz, kereviz, kekik, tane karabiber, limon veya sirke gibi malzemeler de eklenirse daha lezzetli ve besin değeri daha yüksek olur.

KOLAYLIK olsun diye kullandığımız et ve tavuk suyu tabletleri, hazır çorbalar çok fazla katkı maddesi içerir. Hele 0-3 yaş çocukları için bu hazır ürünler beyin gelişimini etkilediğinden bunlara hiç rağbet etmeyelim.

ÇORBA yapmanın zevkine vardığınızda sizler de benim gibi bildiğiniz bir çoğunu farklı lezzetlerle hazırlamaya başlayacak ve pişirmenin püf noktalarını yakalayacaksınız.

SOFRALARINIZI değişik çorbalarla renklendirmeniz dileğiyli. Afiyet olsun.

NOT

Çorba tarifleri 4 kişiliktir

SB=Su bardağı

OB=Orta boy

ÇK=Çay kaşığı

TK=Tatlı kaşığı

YK=Yemek kaşığı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!