Çevre plansız tek çivi çakılmayacak

Güncelleme Tarihi:

Çevre plansız tek çivi çakılmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 00:00

İzmir ve Manisa’nın konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşim ve arazi kullanım alanları belirlendi. Şubatta açıklanacak revize planlarının istisnasız uygulanması için teknik yapı gözden geçirildi.

İZMİR, Manisa ve Kütahya’nın konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşim ve arazi kullanım alanları belirlendi. Hazırlanan 1/100000’lik planlara yapılan itirazlar incelenirken, çevre müdürlüğü yetkililerine bakanlık uzmanlarınca uygulamalar hakkında bilgi verildi. Çeşme’de hafta sonu toplanan Orman ve Çevre Bakanlığı yetkilileri İzmir, Manisa ve Kütahya’da şu an revize edilen Çevre Düzeni Planı ve ÇED uygulamaları için teknik eksiklikleri de tesbit etti.

İTİRAZLAR ANKARA’DA Bu günlerde çıkması beklenen revize planlarından sonra yapılanmaların artık daha detaylı olarak takip edileceğini belirten bakanlık yetkilileri, "Her isteyen istediği yere çivi çakamayacak. İşletmelerin izin başvurularında planlar haritadan kontrol edilip çevre düzenine uyuyor mu? diye kontrol edilecek. Plan dışına çıkanlara yapılaşma ve işletme izni verilmeyecek" dedi.

BELEDİYELERE ÇAĞRI Bu konuda belediyelere de çok büyük görev düştüğünü, acilen bu bölgelerin 1/5000 ve 1/1000’lik planlarının yapılması gerektiğini belirten yetkililer, kat yüksekliklerinin, yapılaşma aralarının, yeşil alanların tesbit edilmesi gerektiğini söyledi. Belediye sınırları dışındaki alanların planlamalarının İl Özel İdareler’de olduğunu da belirten yetkililer, onların da revize planlardan sonra hemen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

ÇEVRE Müdürleri ve Ege Bölgesi’ndeki dokuz ilin sanayicileri Çeşme Pırıl Otel’de üç günlük Özel Atık Toplantısı yaptı. Almanya işbirliği ve Avrupa Birliği’nin finanse ettiği proje kapsamında toplanan yöneticiler, tehlikeli atıkların toplanması konusunda Türkiye’nin kapasitesinin güçlendirilmesi için yapılabilecekleri masaya yatırdı.

AB İLE UYUM SAĞLANACAK Atık yağ, atık pil ve akümülatörlerin toplanıp dönüştürülmesi çalışmalarının daha da geliştirilmesinin görüşüldüğü toplantıda, AB çevre politikalarının önemli bir bölümünü oluşturan tehlike atık ile ilgili direktiflerin Türk mevzuatı ile de uyumlaştırılması kararlaştırıldı.

ÜRETİCİLERİN SORUMLULUĞU Pilot projeler ile hem personel eğitimi, hem de yerel çalışmaların veriminin de artırılmasına karar verilen toplantıda, poliklorlu bifeniller ve terfeniller (PCB/PCT),(plastik mamuller) konularında üreticilerin sorumluluklarını yerine getirmesi için yapılacaklar tartışıldı. Toplantıda ömrünü tamamlamış araçların toplanıp hurdaya çıkarılması için yapılan çalışmaların hızlandırılmasına karar verildi.

Doğayı koruma önerileri

Doğayı koruyarak gelecek nesillere ulaştırmanız için şahsen yapabileceğiniz "bazı tavsiyeler" var. Prof. Dr. Orhan Kural’ın önerileri şöyle:

Evsel atıklara bağlı su kirliliğinin yüzde 25’i bitkisel ve hayvansal yağların kanalizasyona dökülmesinden kaynaklanıyor. Otel, lokanta ve yemek firmalarının hayvansal yağ atıklarının ayrı toplanması gerekir.

Bir pil 800 bin litre suyu kirletip 4 metrekare toprağı zehirliyor. Doğaya atılan pillerin içinde bulunan başta cıva, kadmiyum, kurşun, çinko ve diğer zehirli maddeler sızıntı ile doğaya karışıyor. Biten pilleri çöpe atmayın. Atık pil kutularında toplayınız.

Mümkün olduğu kadar poşet kullanmayınız. Herkes ayda bir poşet az kullansa yılda 100 milyon poşet daha az kullanılmış olur.

Rahatsız etmeyin, kışşş uykusundayız

"Herkesin temiz çevrede yaşama hakkı vardır."

Bunu kim diyor.

Yasalar diyor.

Bu hak korunuyor mu?

Maalesef korunmuyor.

Atanmışlar da korumuyor

Seçilmişler de korumuyor.

İtilmişler de koruyamıyor.

*

"Zehirleniyoruz" diye feryat ediyoruz.

Belediye etkilileri (Pardon yetkilileri) açıklama yapıyor: Hava kirliliği yok. İnversiyon var.

"Boğuluyoruz" diyoruz.

Yine bir açıklama: Şehirde kirli kömür yok.

Pardon efendim. Pardon

Kömür değil. Vallahi ömür insanlarsınız.

Sizi rahatsız ettik. Kışşş olduğunu unuttuk.

*

Günler önce yazdık. "Zeytinyağı fabrikaları evsel atık sudan 400 kat daha zehirli karasuyu yine derelere bırakacaklar. Sudaki canlılara yaşama hakkı tanımayacaklar" diye.

Ne oldu?

Yine 50-60 gündür dereler, ırmaklar katran karası akıyor. Döküldüğü denizlerde bile katliam yapıyor.

Belediye başkanları, çevre müdürleri gidin bakın. Dereleri takip edin, denize karıştıkları yerleri inceleyin. Çevreye duyarsız işletmelerin ve sizin ihmaliniz yüzünden kaç canlı öldü görün.

Edremit’ten Selçuk’a, Aydın’dan, Milas’a kadar kaç fabrika atıksularını depolamış veya arıtmış çetelesini tutun.

Sonra da Güllük’e gidin. Çevresel etkileşimi inceleyin. Kirlilik tetiklendi mi araştırın. Milli servetin yok olmasında kimlerin payı var sorgulayın.

Temiz Çevre, Yeşil Ege Kampanyası’ndan yükselen feryatlardan beste yapın.

Acılardan siz de tadın.

Çünkü çevre herkese lazım.

İbrahim IRMAK

Atatürk asrın

çevrecisi


BÜYÜK Önder Atatürk üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. İlknur Güntürkün Kalıpçı, Atatürk’ün asrın en duyarlı çevrecilerinden birini olduğunu söyledi. Marmaris’te konferans veren Prof. Dr. Kalıpçı, Büyük Önder’in yolunun üzerindeki bir ağacın kesildiğinde ağladığını dile getirdi.

Prof Kalıpçı, "Atatürk, 1930’larda bu problemlere yönelik tedbirler almaya çalışıyordu. Kendi cebinden harcadığı paralarla çok sayıda fidanlıklar oluşturttu. Bataklık denilen yere bugünkü Atatürk Orman Çiftliği’ni kurdu" dedi. Ender TÜRKKAN

Temiz bir dünya için yarışıyorlar

İzmir Özel Efes Koleji öğrencileri, "Temiz Çevre Temiz Dünya" kampanyasıyla evsel atıkları toplayıp hem çevre temizliğine, hem de atıkların geri dönüşümüyle ulusal ekonomiye katkı sağlıyor.

Atık pil, metal, kağıt ve poşetleri toplayıp atık toplama merkezlerinde biriktiren öğrenciler çevre kampanyasını adeta bir yarışa dönüştürürken, okul yönetimi de her hafta en temiz ve en çok atık toplayan sınıf belirleyip, ödüllendiriyor.

Yüksek Teknoloji’ye

biyolojik arıtma


BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin Urla’daki Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı biyolojik atıksu arıtma tesisi, adeta parka dönüştü. 6 ayda tamamlanan projeye 710 bin YTL harcandı. 4 bin 500 metrekarelik alan ağaçlar ve mevsimlik çiçeklerle donatıldı.

Üç aylık denemenin ardından tesisin çıkış suyu, kalite tescili için analize gönderildi. Yüksek Teknoloji’nin evsel atıklarının arıtıldığı tesise, önümüzdeki süreçte Gülbahçe ve İçmeler’in de atıksuyu da gelecek. Çıkan su, bitki ve ağaçların sulamasında kullanacak.

SEV fidanları

orman oluyor


İZMİR Sağlık Eğitim Vakfı (SEV), Ege Orman Vakfı’na 1000 fidan bağışladı. Kuruluşlarının 10. yılı anısına fidan bağışını gerçekleştiren SEV öğrencileri, oluşturulan koruyu ziyaret ederek fidan dikti.

Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol, ağaçlandırma sahasında yaz boyunca arazi hazırlıklarının yapıldığını, aralıkta fidan dikimlerinin başladığını ve şu anda devam ettiğini belirterek, ikinci korularını oluşturan öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür ederek plaket verdi. İZMİR, (DHA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!