Ceren'i domuz kalbi kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Cereni domuz kalbi kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kalbinden rahatsız 7 aylık kız çocuğu Ceren, ABD'deki özel çiftliklerden 2.500 dolara getirtilen domuz kalp kapakçığı ile hayata döndü.

Doç. Dr. Alp Alayunt, 2 aydır hastanede kontrol altında tutulan minik Ceren'in nakilden sonra hızla iyileştiğini belirtirken, anne Hacer Toker yavrusunun başucundan ayrılmıyor.

SALİHLİLİ Hacer-Halil Toker Çifti'nin 7 aylık kızları Ceren, domuz kalp kapağı nakliyle yaşama döndü. Nakli gerçekleştiren Doç. Dr. Alp Alayunt, ‘‘Eğer bu kapağı kullanamasaydık Ceren ölüme mahkum olacaktı'' dedi.

Aşı sonrası ateşlendi

TOKER Çifti'nin 3 kızlarının en küçüğü Ceren, 2 aylıkken yapılan aşı sonrasında ateşlendi. Devlet Hastanesi'ne kaldırılan minik Ceren'in kalbinde üfürme saptandı. Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Yaşaması büyük şanstı

GÖĞÜS Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne yatırılan Ceren'in doğuştan akciğere giden atar damar ile kalp kapağının olmadığı belirlendi. PDA denilen bir küçük damarının açık olması sayesinde yaşayabildiği bildirildi.

Yeterli bağış yok

CEREN'in kurtuluşu için damar-kapak nakli olması gerektiği belirtildi. Ancak kadavradan bağış olmaması işi zora soktu. Dondurulmuş kadavra kapaklar arasında Ceren'e uyan çıkmayınca, Amerika'dan domuz kalbi kapağı getirtildi.

Başarılı operasyon

OPERASYON başarıyla gerçekleşti. Ceren Ege Bölgesi'nde biyolojik kapak nakli yapılan ilk hasta oldu. Alayunt, ‘‘Özellikle bebeklerde kadavradan nakil şansımız çok düşük. Alternatifimizin artması pekçok bebek hastaya umut olacak'' dedi.

Özel çiftlikler var

MİNİK Ceren'e kullanılan kapak Amerika'da özel çiftliklerde yetiştirilen süt domuzlarından elde ediliyor. Türkiye'de kullanımı henüz yeni olan domuz kalbi kapağının ücreti 2.500 dolar

Bebeklere kapak bulmak çok zor

KALP kapaklarının değiştirilmesi gereken bebeklerin, kadavradan bağışların yok denecek kadar az olması ve uygun ölçülerde bulunamaması yüzünden ölümü beklediğini belirten Doç. Dr. Alp Alayunt, şöyle konuştu:

‘‘TÜRKİYE'de yıllardan beri kadavradan alınan kalp kapaklarını dondurarak, (Homogreft) uygun hastalara nakledilen tek kliniğiz. İstanbul'da bir merkezde yeni başladı. Ancak bu tür hastalara mevcutlar yetmiyor. Organları bağışlananlar genelde yetişkin olduğu için bebekler daha zor durumda. Kliniğimizde bugüne kadar homogreft kapak taktığımız 5 bebek oldu. Uygun çapta kapak bulunamıyor. Metal kapaklar ise her hastaya kullanılamıyor. Domuz kalbi kapağı ise insan dokusuna en uygun olanı. Üstelik çapları 11-29 milimetre arasında değişik ölçülerde var. Bebekler için 13 milimetrenin altı gerekiyor. Türkiye'de biyolojik kapak kullanılarak yapılmış tek tük vakalar var. Kliniğimizde yapılan ilk vaka Ceren oldu. Ceren için ithalatçı firma aracılığıyla ABD'den kapak getirttik. Damarla kapak birlikte nakledildi. Sağlık durumu çok iyi. Önümüzdeki günlerde taburcu edeceğiz.''

Tesadüfen belirlendi

DOĞUŞTAN akciğere giden atar damarı ile kalp kapağı bulunmayan Ceren'in rahatsızlığı tesadüf eseri belirlendi. Aşı olduktan sonra ateşlenmesi üzerine götürüldüğü hastanede kalbinde üfürme saptayan doktorların EÜ Hastanesi'ne sevkiyle minik Ceren'in ölümcül rahatsızlığı ortaya çıkarıldı. Ceren gibi bebeklerde morarma, nefes darlığı, bayılmalar görüldüğünü belirten Doç. Dr. Alayunt, ‘‘Böyle çocuklar yatakta ölü bulunabiliyor. Ceren'i açık bir küçük damar bugüne kadar yaşatmış. Nakil olmasaydı sonuç kötü olurdu'' dedi.

(1 milyar 300 milyon lira) civarında.

Fotoğraf: - Tolga ADANALI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!