Cennette katliam

Güncelleme Tarihi:

Cennette katliam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kemalpaşa'nın Beşpınar Köyü'ndeki cennet yeşili çam ağaçları arasındaki taş ocağına ruhsat verildi, 70 kilo dinamitle yapılan patlatma çevreyi mahvetti

İZMİR-Turgutlu Karayolu'nun alt yapısında kulanılan dolgu malzemesini üreten Öngün İnşaat'ın taşeronu, orman arazisinde 70 kilogram dinamit patlatınca çevre katliamına neden oldu. 150 çam ağacı, telefon direkleri ve tellerin imha olduğu patlamadan sonra, köylü şantiyeyi sardı.

Direkleri devirdi

ÖNGÜN İnşaat'a dolgu malzemesi sağlayan taşeron firma, önceki gün saat 18.00'de Kemalpaşa'nın Beşpınar Köyü'nde üç yıldır işlettikleri şantiyede, kayaları parçalamak için kontrollü olarak dinamit patlattı. Ancak fırlayan kayalar orman alanında, ağaçları ve direkleri devirdi, köy 24 saat telefonsuz kaldı.

Paniğe neden oldu

PATLAMA, şantiyenin 5 kilometre ilerisinde, 200 kişinin yaşadığı Beşpınar Köyü'nde panik yarattı. Deprem oluyor korkusuyla fırlayan köylüler, yıkılan ağaçların makina ve dozerlerle yerlerinden sökülüp kumla örtüldüğünü görerek şok oldu. Şantiyeyi sarıp, şirket yetkilileriyle tartıştı.

Nefes alınan yer

KÖYLÜLERİN tepkisi üzerine şirket yetkilileri araçlarını şantiyeden kaçırıp çalışmalarını durdurdu. Beşpınar köylüleri, ‘‘Bir tek nefes aldığımız burası kaldı. Hiç olmazsa burayı kurtaralım. Yöneticiler bu katliama dur desin. Yoksa biz daha büyük eylemler yapacağız’’ diye konuştu.

Yeri devlet gösterdi

BEŞPINAR köylülerinin büyük tepki gösterdiği taşaron firmanın patronu Ömer Kudal, ‘‘Suçlu biz değiliz, devlet’’ dedi. Şantiye yerini devletin gösterdiğini söyleyen Ömer Kudal, ‘‘Bu şekilde olay ilk kez başımıza geldi. Kayalıkların bulunduğu zemin yumuşaktı. Bu yüzden parçalar etrafa savruldu. Karadenizliyim, ağaçları çok seviyorum. Daha fazla insan ölmemesi için, Turgutlu yolunun bir an önce bitmesini istiyoruz’’ dedi.

BORNOVA Belediye eski Başkanları'ndan Dr. Sırrı Aydoğan da İzmir eski Valisi Kemal Nerhozoğlu ile Kemalpaşa Kaymakamı ve Orman Müdürü'nü suçladı. Aydoğan, ‘‘Biz defalarca yetkilileri burayı görmeleri için çağırdık. Kalkıp gelmediler. Burası yavaş yavaş yok olacak. Asıl suçlu buraya izin verenlerdedir’’ dedi.

KEMALPAŞA Orman İşletme Şefi Cengiz Gürel, karayolları ve şirket hakkında tazminat davası açacaklarını söyledi. Telekom görevlileri de patlamayla kırılan direkleri ve kopan kabloları yeniledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!