Bu ne siddet

Güncelleme Tarihi:

Bu ne siddet
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

IZMIR'in dort bir yani insanin tuylerini urperten katliam haberleri ile calkalaniyor. Gece yarilari elinde zehirli tufeklerle sokak sokak dolasip kopek avina cikan bazi belediyelerin gorevlileri, aci icinde kivranan sokak kopeklerinin iniltileri, gun agirdiginda ise sokaklarda yatan onlarca kopek cesedi.

SABAH okula gitmek icin evden ciktiklarinda bu korkunc tabloyla karsilasan cocuklarin gozyaslari. Ise yuksek moralle baslamak isterken calan telefonlarim ve Karsiyaka, Yesilyurt, Kucukyali, Balcova'dan katliam duyurulari. Kimileri belediyenin zehirli igneleri ile vurulmus, kimileri zehirli etle can vermis. Gordugum manzara sineye cekilecek gibi degil. Anlamak giderek guclesiyor. Nedir bu siddet! Bu ofke, bu sevgisizlik neden?

HAYVANSEVERLERIN gozyaslari sel gibi. Artik kimseye guvenleri kalmamis. Internette tum dunyaya bu olaylari duyurup, hayvan koruma derneklerinden yardim istiyorlar. Avrupa'nin ve dunyanin gozunu tipki insan haklarinda oldugu gibi hayvan haklari konusunda da Turkiye'ye cevirmeye calisiyorlar.

BELEDIYE yetkililerine soruyorum, susuyorlar. Israr edince cevap hep ayni: ‘‘Biz yasalari uyguluyoruz.’’

ARDINDAN savunma... Asilarin maliyetinden bahsedip, ‘‘Sokak kopekleri ulke ekonomisine zarar veriyor. Bir yilda Izmir cevresinde 10 bin kisiyi isirdilar. Kisi basina asi maliyeti 150 milyon lira. Siz carpin, toplam maliyeti bulun’’ diyorlar.

ISIKKENTE'e yapilacak hayvan barinagi projesinin ihalesinden ses yok. Belediye, haziran ayinda bitirmeyi hedefledigi barinagin henuz temelini bile atmadi. Kuduz asilari rant olmus. Her yil 50 trilyonluk asi ithal ediliyor, birileri zengin oluyor. Ama barinak icin 30 milyar lira bulunamiyor. Hayvan koruma yasasi bir turlu cikmiyor. Milenyum caginda bu yasananlar Turkiye'nin ucuncu buyuk kentine ne yazik ki yakismiyor.

Cavy ile tanisin

YERYUZUNDE yasayan en sevimli canlilardan biridir Cavy. Yillar once yeni dunyayi kesfedenler bu sevimliligi farketmisler, ancak Avrupa'ya yayilmasi ve sevilen bir ev hayvani haline gelmesi kesiften bir asir sonra olmus. Su an tum dunyada cok yaygin, sevilen bir ev hayvani. Ozelikle cocuklar icin. Ancak belli aralarla duzenlenen ‘‘en iyi yetistirici’’ yarislari, cocuklar kadar buyuklerin de ilgilendigini gosteriyor. Bu yarislarda tuy, gorunum, saglik ve irk ozellikleri on planda. Guney Amerika kokenli bir kemirgen Cavy. Diger adiyla guinea pig - cobaia. Dislerini ot yemekten baska bir amacla kullanamayan bir kemirgen. Cunku otobur... Yesili cok sever, sebzelere bayilir, meyve yer, tohumlara hayir demez.

ALTI daima temiz olmalidir. Altlik olarak saman, talas, cam ignesi kullanilabilir. Disileri iki ayliktan itibaren gebe kalabilir. Gebelik suresi diger kemirgenlerle kiyaslandiginda 72 gun ile oldukca uzundur. Ortalama omurleri 7 - 9 yildir.

TURKIYE bu sevimli hayvanlarla yeni tanisiyor. Benim son sozum annelere babalara. Cocugunuza muhakkak bir ginea pig alin. Bakim kolayligi ve sevimliligiyle cocugunuza cok sey verecektir. Yeni bir canli tanimak, yeni bir dunyaya sahip olmaktir.

Ugur DAYIOGLU (Veteriner Hekim)

Linda’nin cocuklari

IZMIR Hayvanat Bahcesi'nde dunyaya gelen yavrular yilda 50 milyar lira kazanc getiriyor. En buyuk katkiyi sagliyanlarin basinda Doberman cinsi Linda isimli kopek geliyor. Ucuncu dogumunda bes yavru dunyaya getiren Linda'nin yeni bebeklerine Hayvanat Bahcesi yetkilileri gozu gibi bakiyor. Anne sutunden kesilmelerine az kalan yuvru dobermanlar KDV dahil 60 milyon liraya satilacak. Gun boyu annelerinin ve bakicilarin gozetiminde kosusturan yavru Dobermanlar yeni yuvalarina kavusmak icin alicilarini bekliyor.

POSTA KUTUSU

Arkadas ariyorum

4 Bolognese (Java) Erkek 0 - 532 - 5446495

4 Yorshire Terrier (Pasa) Erkek

0 - 532 - 2425490

Kayip Araniyor

4 Mustafa Ince (Dodi) Erkek, kisa kuyruk, cocker Tel: 464 94 53

4 Reyhan Erbiller (Fistik) Disi, siyah beyaz collie Tel: 532 - 796 60 88

4 Turkan Soyoglu (Sesi) disi on sol ayagi olmayan alti aylik tekir kedi

4 Guray Yucel (Balkiz) disi, kerem renkli kanis Tel: 421 85 47

4 Aykut Zirek (Reks) Erkek, beyaz, buyuk boy terrier Tel: 532 - 311 92 04

Bizi yuvaniza kabul eder misiniz?

4 Annemiz trafik kazasi gecirdi 18 gunluk bes kardesiz. Tel: 425 76 16

4 Beyaz, orta boy erkek terrierim beni sevecek bir sahip ariyorum. Tel: 422 68 61

4 15 gunluk tekir kedi yavrusuyum.

Tel: 421 52 05

Pet dunyasindan haberler

Tropikal AS'nin ithal ettigi Propac kedi kopek mamalarinda yaz kampanyasi baslatildi. Kampanyadan faydalanmak isteyenler 27 Mayis - 10 Haziran tarihlerinde Hurriyet Gazetesi'nin Pet Corner sayfasinda cikacak reklamlardan yuzde 10 indirim kuponunu kesmeyi unutmasin. Kupunu doldurarak herhangi bir Propac saticisindan mamanizi indirimli fiyata alabilirsiniz. Her kupon bir Propac urunu icin gecerlidir. E. posta adresi: Nazvet. superoline.com. Tel: 422 01 99

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!