Boğaz’a bir trilyon

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’a bir trilyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

1999’da Çanakkale Boğazı'ndan geçen yerli ve yabancı gemilerden yük başına ücret alındı. Gemi yoğunluğunun radar sisteminin gerekliliğine ortaya koyduğu belirtildi

ÇANAKKALE Boğazı'ndan 1999 yılında 8 bin 449 yerli ve yabancı bayraklı gemi transit geçiş yaptı, Türkiye'ye 1 trilyon liraya yakın gelir bıraktı.

BOĞAZ'dan geçen gemiler 33 milyon 349 bin 124 net tonluk kapasiteyle doğalgaz, ham petrol, kuru yük, konteyner ve benzeri yük taşıdı. Gemilerden Gemi Sağlık Resmi Kanunu uyarınca her net ton başına doların günlük kurunun binde 604'ü oranında para alındı. Pekçok gemi bu parayı, acenteleri vasıtasıyla İstanbul'da ödeme yoluna gitti.

ÇANAKKALE Boğazı'nda trafiğin en yoğun yaşandığı ay Temmuz oldu. Temmuz'da 1429 gemi geçti. Bunu 1264 gemiyle Mayıs ayı izledi. Deniz Ulaştırma Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yoğunluğun radarlı kontrol sisteminin gerekliliğini de gösterdiğini söyledi. Sistemin olası kazaları önleyeceğini kaydeden yetkililer, ‘‘Çanakkale Boğazı'nda son bir yılda 10 gemi, seyir hatası yüzünden karaya oturdu. Şiddetli lodos ve poyrazın boğaz geçişine olumsuz etkisi dikkate alındığında radarın önemi görülüyor'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!