Biyoçeşitlik masada

Güncelleme Tarihi:

Biyoçeşitlik masada
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 14:20

DOĞA ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından biyoçeşitliğe dikkat çekmek ve biyokaçakçılığı önlemek amacıyla panel düzenlendi. Etkinlikte konuşma yapan Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, çevrenin ve tabiatın Batı düşüncesinin her şeye hakim olma isteğinden yok edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından, Oreko Otel’de, ’Biyoçeşitlilik ile Biyokaçakçılık’ paneli düzenlendi. Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Doğa ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, ilçe belediyelerden ve orman işletmelerinden yetkililer ile jandarma ekipleri toplantıya katıldı.

BİYOKAÇAKÇILIK BİLİNMİYOR

Günümüzde biyokaçakçılığın uyuşturucu ve silah kaçakçılığından sonra gelen üçüncü suç unsuru olduğunu dile getiren, ülkenin ve Manisa’nın endemik bitki türü açısından zengin olduğunu söyleyen Bayrak, "Tarımsal gıda konusunda kısıntıların yaşandığı bu yıllarda artık endemik bitkilerin önemi artıyor. Türkiye’de ve Manisa’da endemik bitki türü açısından zengin olmamıza rağmen, bunu kıymetini bilmiyoruz. Özellikle bölgemizde kırsal alanlara gelen yabancılarımız var. O kırsal bölgede yaşayan insanlarımız, yabancıların gelip ne yaptıkları konusunda bilgi sahibi değiller. Bu sebeple özellikle biyokaçakcılıkla mücadele konusunda kırsal bölgelerimizde farkındalık yaratmak istiyoruz. Ayrıca kamu görevlilerimiz böyle bir vakayla karşılaştığında ne yapacağını tam bilmiyor. Bu konuda da kamu görevlilerimizin de bilgilendirilmesi lazım. Bu tür paneller ile bu farkındalığı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

BATI DÜŞÜNCESİNİ SUÇLADI

Ardından CBÜ Rektörü Prof. Dr. Çelebi, konuştu. İnsanoğlunun karşı karşıya kaldığı en büyük problemin çevre sorunu olduğunu söyleyen Çelebi, "Ancak çevreyi biz kendi elimizle yok ediyoruz. Çevrenin bize bir emanet olduğunu unutmamamız gerekir. Çevreni yok oluşu modern batı düşüncesinde meydana gelen değişimle birlikte ortaya çıkıyor. Artık bilimin amacı, doğaya ve tabiata egemenlik kurmak oluyor. Onun bir parçası değiliz. Hayvan ve bitki türlerinin dostu değiliz. Batı düşüncesi hem tabiata hem de kendi düşüncesi dışındakilere de egemen olma iddiası içine girmiştir. Dolayısıyla Batı düşüncesinin, dünyada bilim ve teknolojiyi kullanarak dünyaya hakim olmasıyla birlikte insanoğlunu, tabiatın, bitki ve hayvan türlerinin sömürüldüğüne şahit oluyoruz" diye konuştu.

BATIYLA KIYASLAMA

Batı düşüncesinde çevreye iki farklı bakış açısı ve yaklaşımın yer aldığını söyleyen Çelebi, "Birincisi Teleolojik, ikincisi ise deontolojik yaklaşımdır. Teleolojik yaklaşım, insan ile tabiat ilişkisini amaç ve araç çerçevesinde ele alır. Teleolojik bakış açısına göre insanın dışında her şey araçtır. Neyin aracıdır, insanın hayatının maksimize etmesinin aracıdır. Bu açıdan insan o aracı istediği şekilde kullanır ve istismar eder. Deontolojik yaklaşımda diyor ki, bir kaya parçasının, bir hayvanın, bir bitki türünün insan için araç olmanın ötesinde kendi başına hatırı ve değeri vardır. İnsana fayda sağlamanın dışında, kendi başına ama değerlidir. Saygı hak etmektedir. Batı düşüncesinde iki uç düşünce var. Bizim medeniyetimizde ise tabiata; insana bakış tamamen, ’Yaratılanı Yaratandan Ötürü Sevme’ temelinde olmuştur. Kuran-ı Kerim’de Allah diyor ki: ’Ben her şeyi insanoğlunun istifadesine sundum. Ama istifade ederken bile istismar etme hakkınız yok?’ Mesela abdest alırken bile suyu israf edemiyorsunuz. Sorgulanması gereken tabiata, bitkiye, her türlü canlıya bakış açısını gözden geçirilmesidir. Eğer gözden geçirmez ve gereken saygıyı göstermezse insan kıyamete doğru kendi gidişatını hızlandırıyor" diye konuştu.

Ardından konuşma yapan Vali Erdoğan Bektaş, biyoçeşitliliğinin korunması ve biyokaçakçılığın önlemesi için radikal tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Toplumun sık sık bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kamil Koç panelde, ’Biyoçeşitlilik’, Doç. Dr. Levent Şık ’Manisa Doğasından Bitkiler Dünyasına Armağan’, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Afsar ’Manisa’nın ve yakın çevresinin omurgalı hayvanları’, Doç. Dr. Ergün Taşkın ’Manisa’nın Sucul Ortamlarında Biyoçeşitlilik’ ve Doğa ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Uzuner, ’Biyokaçakçılık İle Mücadeleye Yönelik Mevzuat ve Bakanlığın Uygulamaları’ konularında katılanlara bilgi verdi.

BAKMADAN GEÇME!