Bitkiyle tedavide çok önemli rehber

Güncelleme Tarihi:

Bitkiyle tedavide çok önemli rehber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

EGE Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) Yönetim Kurulu Üyesi, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek ile Eczacı Muzaffer Haksel, “Türkiye’de ve Dünyada Önemli Tıbbi Bitkiler ve Kullanımı” adlı kitap hazırladı.

Haberin Devamı

Bitkiyle tedavi konusunda yaşanan bilgi kirliliğinin, bilinçsiz, hatalı kullanımın zarar getirdiğini belirten Zeybek, şöyle konuştu:

Zararı da vardır

“Fitoterapi, bitkilerle yapılan bir destek tedavidir. Tamamlayıcı tıp uygulamaları içinde önemli bir yeri var. Kitapta en sık kullanılan ve bitkisel ilaçların hazırlandığı drogları ele aldık. Drog; bir tıbbi bitkinin etken maddeyi en fazla taşıyan organı demek. Drog bitkinin tohumu, yaprağı, kökü olabilir. 50 droga yer verdiğimiz kitabımızda, hangi bitkinin hangi kısmının nasıl kullanılacağı, etken madde bitkinin neresindedir, yüzde kaç bulunur, hangi dozda ne kadar süre kullanılırsa hangi etkiyi gösterir, yan etkileri, doz aşımı, çocuk dozları, ilaç etkileşimleri gibi bilgiler yer alıyor. Mide, bağırsak, sindirim problemleri, gastrit, hazımsızlık, kabızlık, diyare, üst alt solunum yolu ratsızlıkları, kadın hastalıklarında fitoterapi gibi kullanım alanlarına göre gruplandırdık.”

Haberin Devamı

41 tür kekik var tümünün suyuyla yağı çıkarılmaz

Prof. Dr. Ulvi Zeybek, her bitkinin tıbbi bitki, tıbbi bitkilerin her çeşidinin de “ilaç” niyetine kullanılamayacağını, hastaya zarar verebileceğini söyledi, kekikle ilgili şu örneği verdi:
“41 çeşit kekik var. Bunların hepsini tıbbi amaçlı kullanamayız. Bazılarındaki etkin maddelerden dolayı bağırsaklarımızı, midemizi tahriş edebilir. Ülser gibi problem varsa, yara yeni kapanmışsa tekrar kanamaya neden olabilir. Eğer hasta sentetik kan sulandırıcı kullanıyorsa, bir de yanında fil kulağı kullanıyorsa, diş tedavisi görecekse, ameliyat olacaksa bunun hekimi tarafından bilinmesi gerekir, yoksa ciddi problemler yaşanır.”

Aktarlar değil hekim ve eczacı

Eczacı Muzaffer Haksel, bitkiyle tedavi konusunda hekimlerin ciddi bilgi eksiği olduğunu belirtti. Alman hekimlerin tedaviye mecbur kalmadıkça sentetik molekülle başlamadığını, genelde bitkisel tedaviyi ön plana çıkardığını belirten Haksel, “Bizde ise bitkiseller hekimden kaynaklanan eksiklik olduğu için reçete edilmiyor, reçete edilmediği için de eczacılar sahip çıkmıyor. Tedaviler aktar üzerinden değil de hekim- eczacı üzerinden verilebilmeli. Bitkisellerin bir ilaç özelliği olması nedeniyle özellikle eczacı ve eczane kontrolü üzerinden sunumu önemli. Hekimlerin bilgilendirilmesi, eczacılarımızın konuya sahip çıkması son derece önemli” dedi.

Haberin Devamı

Kitaptaki başlıklar
Mide- bağırsak hastalıkları (iştahsızlık, sindirim problemleri), fastrit, mide- bağırsak krampları, mide şişkinliği, hazımsızlık, kabızlık, diyare, üst ve alt solunum yolu hastalıkları, bronşiyal hastalıklar, kuru öksürük, karaciğer hastalıkları, safrayolları hastalıkları, idrar yolları hastalıkları, psişik bozukluklar, uykusuzluk, korku durumları, kalp ve dolaşım sistemi hastalıkarı, kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar, prostat, kanser, bağışıklık sistemini güçlendiriciler.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!