Filiz’i 6 kez kopardılar

Güncelleme Tarihi:

Filiz’i 6  kez kopardılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2013 10:17

FİLİZ Savaş, 24 yıllık devlet memuru. Memuriyetinin son 10 senesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde geçti. Bilimsel Araştırmalar Projeleri Birimi’nde satın alma memuru olarak çalışırken son iki yılı adeta kabusa döndü. Savaş, 2011’den bu yana Çanakkale’nin 4 ilçesine adeta sürgüne gönderildi, 6 defa yeri değişti. Bugüne kadar açtığı davaları kazanıp her defasında görevine geri dönen Filiz Savaş, geçen hafta üniversite rektörlüğünü temsilen Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner hakkında suç duyurusunda bulunup, kamu davası açılmasını talep etti. Aile düzeni ve sağlığının bozulduğunu belirten Savaş, ayrıca tazminat davası da açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

‘AİLE DÜZENİM VE SAĞLIĞIM BOZULDU’

14 yaşında bir kızı olduğunu ve eşinin de aynı üniversitede Ziraat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptığını dile getiren Filiz Savaş, yaşadıkları yüzünden aile düzenlerinin bozulduğunu ifade etti. Savaş, “Sağlığım da gitti. Orada pansiyon tutacağım. Eşim yoğun çalışıyor, bilimsel araştırmalar yapıyor. Evde bir iş bölümümüz vardı. Kızım çoğunlukla yalnız kalıyor. Eşim de kızım da yaşadıklarımızdan çok etkilendi. Bir bilim insanı ancak davalara ve avukatlara odaklı yaşıyoruz ve benim görev yerim sürekli şehir dışına değiştiriliyor” diye konuştu.

Üniversite yönetimi hakkında üç mahkeme kararına da uymadıkları için suç duyurusunda bulunan Filiz Savaş, kamu davası açılmasını talep etti. Savaş, üniversiteye tazminat davası da açacak.

Haberin Devamı

İKİ YILDA ALTI YER

Filiz Savaş’ın son iki yılda gönderildiği yerler şöyle:

1. İlahiyat Fakültesi (Temmuz 2011)

2. Çan (Ocak 2012)

3. Biga (Haziran 2012)

4. Ezine (Temmuz 2013)

5. Ezine (Eylül 2013)

6. Gökçeada (Kasım 2013)

MOBBİNGE GİRİYOR’

Genç kadın suç duyurusunda yaşadıklarının mobbing olarak değerlendirilmesini istedi, “Bu durum şüphelinin açıkça tarafıma karşı yanlı ve düşmanca tutum içinde olduğunu göstermektedir” ifadesi kullanarak şunları belirtti: “Yukarıdaki açıkladığım ve ekli belgelerden anlaşılabileceği üzere uzun süredir şüphelinin psikolojik baskısına uğramaktayım. Bu çerçevede dava konusu işlem 27879 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi’ konulu Başbakanlık Genelgesi’ne de aykırıdır. Mobbing, bir işyerinde hedef seçilen bir kişiye karşı asıl maksat örtbas edilerek belirli bir süre sözlü, yazılı ya da davranışlarla yapılan ve bunun sonucunda mağdurun EKONOMİK DURUMUNDA, SOSYAL STATÜSÜNDE ve/veya PSİKOLOJİK SAĞLIĞINDA olumsuzluklar meydana getirmeyi amaçlayan eylem ve uygulamaların bütünüdür.”

EĞİTİM SEN’DEN 10 SORU

Çanakkale Eğitim Sen Yürütme Kurulu, yaptığı kamuoyu açıklamasında, üyeleri Filiz Savaş’ın yaşadıkları hakkında ÇÖMÜ Rektörlüğü’ne şu soruları sordu:

Haberin Devamı

Bu sürgünler insan hakkı ihlali değil midir?

Bu sürgünler açıkça ‘kadına şiddet’ değil midir?

Bu sürgünler hangi vicdana sığar?

Bu sürgünler hangi hukuka sığar?

Bu sürgünler hangi adalete sığar?

Bu sürgünler zulüm değil midir?

Bir anne ile uğraşmak hangi toplumsal değerlere sığar?

Sürgünleri ile anılan bir kuruma üniversite denebilir mi?

Kadın çalışanlarıyla uğraşan bir kuruma üniversite denebilir mi?

Ne isteniyor? Yeni ölümler mi?

‘YAŞADIKLARIM TAM BİR KABUS’

2011’de yeni yönetim geldikten sonra yaşadıklarının tam anlamıyla çileye döndüğünü söyleyen Filiz Savaş’ın son iki yılının özeti şöyle: Görev yeri değiştirilerek, İlahiyat Fakültesi’ne gönderildi. Önce ihtiyaç olduğunu söylediler. Sonra öğrenci işlerine verildi. Bunun üzerine mahkemeye başvurdu. Yürütmeyi durdurma kararı alıp, görevine geri döndü. Ancak bu kez Çan’a memur olarak gönderildi. Bunu da yargıya taşıdı ve kazandı. Döndüğünde bu sefer de Biga’ya verildiğini öğrendi. Biga’yla ilgili açtığı davayı da kazandı. Görev yerine geri döndü. Birkaç ay sonra bu kez de Ezine’ye görevlendirildi. Kadrosuyla değil, 45 günlüğüne ihtiyaçtan geçici gönderileceğini söyledikleri için dava açmadı. 45 gün bitince yerine geri geldi. Perşembe geldi, cuma yine 45 günlüğüne Ezine’ye göreve gideceğini öğrendi. İkisinde de 45 günlüğüne görev verildiği için ve geri döneceği söylendiğinden dava açmadı. Ezine görevi bitip 45 gün sonra asıl görev yaptığı birimde çalışmaya başladı. Cuma günüydü, 18 Kasım Pazartesi çağırdılar. O gün Gökçeada’da çalışmaya başlaması gerektiğini öğrendi.

Haberin Devamı

İki yıldır yaşadıkları nedeniyle birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaya başladığını belirten Savaş, Hürriyet’e konuştu. Gökçeada görevi öncesi vertigo teşhisi konduğunu kaydeden Filiz Savaş, şu an raporlu olduğunu bildirdi. Savaş, “Gökçeada’da göreve başlayacağım gün doktor izin vermedi. Fırtına vardı, seferler durma noktasına gelmişti.

Yolculuk ve denizin rahatsızlığımı daha da artıracağını söyledi.

10 gün rapor verdi. Şu an raporum bitti. Cuma günü Gökçeada’da göreve başladım. 27 Ocak’ta ise kadrolu bulunduğum yere geri döneceğim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!