Baysoy da yeniden

Güncelleme Tarihi:

Baysoy da yeniden
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çöpe atılan birçok deniz ürününü ihraç ederek milyonlarca dolar girdi sağlarken çıkmaza giren İzmirli İşadamı Önder Baysoy da iş yaşamına döndü

ÖNDER Baysoy, soyadını taşıyan şirketi ile Uzakdoğu ülkelerine deniz salyangozu, köpek balığı kuyruğu ve kanadı, deniz patlıcanı gibi deniz ürünleri ile tavuk bacağı ihracat ederek adını duyurdu.

O da banka kurbanıydı

ANCAK Baysoy da geçen yıl yaşanan ekonomik krizden birçok firma gibi olumsuz etkilendi. Bazı bankalar kredi alacaklarını vadesi gelmeden isterken, Baysoy'un borç erteleme istekleri kabul edilmedi.

Borçları ertelendi

UZUN süredir bankalarla pazarlık halinde olan Baysoy, Raks'dan sonra düzlüğe çıkmayı başardı. Baysoy 4 milyon dolarlık borcunu 4 yıl ertelenirken, 1 milyon dolar da yeni kredi buldu.

Vekiller yine yok

BAYSOY, bankalarla anlaşma imzalamak için çalmadık kapı bırakmadığını belirterek, ‘‘İzmirli işadamlarının yanı sıra milletvekillerimizden de destek göremedim. Bu beni çok üzdü’’ dedi.

BU yıl en az 5 milyon dolarlık ihracat hedefleyen Baysoy, ‘‘Gediz Koleji'nde sıkıntılarımı velilerimin desteğiyle aştım. Baysoy yeniden kendi kanatlarıyla uçmaya başlıyor’’ dedi.

Balıkçılar destek verdi

TÜRKİYE'de çöpe atılan tavuk ayakları ile deniz anası, deniz salyangozu, köpek balığı kanadı ve kuyruğu gibi yenmeyen deniz ürünlerini toplayıp ihraç ederek, milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlayan İşadamı Baysoy, bankalarla imzaladığı protokolden sonra rahatladı. Yeniden ihracata başlayacak olan Baysoy, ‘‘Bu yıl sonunda pes etme noktasına geldim. Ama bütün bunlara rağmen mücadelemi sürdürdüm. İzmir'in önde gelen işadamları, milletvekilleriyle görüştüm, çalmadık kapı bırakmadım. Ancak bana hiç kimse destek vermedi diyebilirim. İzmir'deki dost bildiğim insanlardan görmediğim desteği, Karadeniz'de bana mal veren balıkçılardan gördüm, İstanbul'da gördüm. Yapı Kredi, Kentbank, Garanti ve Osmanlı Bankaları ile protokol imzalayarak, 4 milyon dolarlık borçlarımızı, 4 yıl süreyle erteledik. Yaklaşık 1 milyon dolarlık da yeniden ihracata yönelebilmek için kredi aldık’’ dedi.

Şimdi daha çok çalışacağım

1982 yılından bu yana 15 milyon dolarlık yatırım yaptığına dikkati çeken Baysoy, kimsenin aklına gelmeyen deniz ürünlerini ihraç ederek, ülkemize milyonlarca döviz girdisi sağladığını belirtti, ‘‘Trabzon, Sinop, Ordu, İstanbul ve Bandırma'da fabrikalarımız var, binlerce insana istihdam yaratıp, Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Karadeniz'de 2 bin balıkçı teknesi benimle çalışıyor. Türkiye'nin deniz ürünleri ihracatının yüzde 70'ini ben tek başıma yapıyorum. Böyle bir yatırımın gözden çıkarılması beni çok üzerdi. Ancak, olumlu gelişmeler, bana şevk ve çalışma azmi verdi, kamçıladı. Gediz Koleji'ndeki sıkıntılarımızı da velilerimizin desteğiyle aştık. Şimdi daha çok ihracat, daha çok yatırım için çalışacağım. Okulumda da çocuklarıma ve velilerime daha fazla zaman ayırarak, hep daha iyisini yapmak için uğraş vereceğim’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!