Balıkçı çok mutsuz

Güncelleme Tarihi:

Balıkçı çok mutsuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İzmir'de kent merkezinden kilometrelerce uzağa kurulan hal, sektörü zorda bıraktı. Ege Üniversitesi de halin yerinin değiştirilmesini istiyor.

BUCA Kaynaklar'daki balık halinin sektöre darbe vurduğu öne sürüldü. İzmir'e uzaklığı yüzünden balığın tüketiciyle buluşmadığı, üretimin yazın yüzde 10, kışın yüzde 40'ının hale geldiği, kalanın kaçak pazarlandığı belirtildi.

Üniversiteden rapor

BU iddialar Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hikmet Hoşsucu ve arkadaşlarınca hazırlanan ‘‘İzmir ili balık avcılığı ve pazarlanması’’ konulu raporda yer aldı.

Kıyıya gitmesi şart

HALİN yanlış yere yapıldığı, faturayı balıkçı ve tüketicinin ödediği kaydedilen raporu Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ya sunduklarını belirten Hoşsucu, deniz kıyısında taşınması gerektiğini bildirdi.

ESNAF NE DİYOR?

Bu kafayla ucuz balık hayal

İZMİR Balık Avcıları ve Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Karaosman, halin yanlışlığının raporla saptandığını hatırlattı, ‘‘Halkımızın taze ve ucuz balık yiyememesinin sorumlusu biz değiliz. Stokları azalmadı, ihracata da yetecek balık var. Hal yanlış yerde, balık pazarlaması denetimsiz. Üretimin ancak yüzde 40-50'si o da kışın halde değerlendiriliyor’’ dedi. Balıkçı Hüseyin Kopuz da, ‘‘Kimseyi 30 kilometre getirtip bir kilo balık aldıramazsınız. Balık işleme tesisi yapmaya kalksanız 7 bakanlık iznine bağlı. Uluslararası denizlerde ışıkla av yasak. İran filo kuruyor, Suriyeli, Güney Kıbrıslı avlanıyor, biz avlanamıyoruz. Balıkçılık böyle ilerlemez, vatandaş ucuz balık yiyemez’’ dedi.

PİRİŞTİNA:

Çözüme hazır

HOŞSUCU, raporu sundukları Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın da halin yerinin yanlışlığına inandığını belirterek, ‘‘Bir konsensus sağlanıp en uygun modelin ve yerin saptanmasında yarar olduğunu ifade ettiler. Kendilerine teklif projelendirme yapabileceğimizi de söyledik. Hal mutlaka deniz kıyısında kurulmalı, İnciraltı, Güzelbahçe hatta Karşıyaka olabilir’’ dedi.

YERİ YANLIŞ

Hal kıyıya kurulur

BALIK halinin yapımı başladığında dönemin Belediye Başkanı Burhan Özfatura'yı 2 kez uyardıklarını belirten Prof. Dr. Hoşsucu, ‘‘Yanlış yere kurdular, balıkçının gelirini azalttılar. Kent deniz kıyısındaysa, hal de kıyıda olur. Artık haller insanları daha fazla tüketime çeken merkezler halini almıştır. Büyük alışveriş merkezlerinde anında balık tüketilen fast food zincirleri kuruluyor. Ama bizde vatandaşın hiç ulaşamayacağı yere kurdular. Kimse kilometrelerce yol katedip, balık parasından çok benzin parası vereceği yere gelmez’’ konuştu.

KAYIT DIŞI PAZAR

Kent dışına esnaf gelmiyor

PORF. Hoşsucu, esnafın da kent merkezinden uzaktaki hale gitmediğini, balıkların büyük bölümünün kayıt dışı pazarlandığını söyledi. Hoşsucu, dağınık pazarlama yüzünden balıkçının paraca da tatmin olmadığını belirterek, ‘‘Ben balık hocasıyım, sardalya bulup yiyemiyorum. Balıkçılara soruyorum, kasasını 2-3 milyona satamadığını, masrafının daha çok olduğunu söylüyor. Balıkçıların çoğu işi bırakacak’’ diyor.

İzmir Balık Hali'nin yanlış yere kurulması yüzünden sektörün can çekişmeye başladığını belirten balıkçılar, sorunlarını öğretim üyeleriyle paylaşıyor. Ortak hazırlanan raporla halin deniz kıyısına taşınmasını isteyen balıkçılar, şimdi Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'ndan gelecek desteği bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!