Balenin yenileri

Güncelleme Tarihi:

Balenin yenileri
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR Devlet Opera ve Balesi, yılın son prömiyerini Vivaldi'nin ‘‘Mevsimler'' ve Minkus'un ‘‘La Bayadere'' baleleriyle gerçekleştirecek. Her iki eserde İzmir'de ilk kez 23 Mart Perşembe günü saat 20.00'de Elhamra Sahnesi'nde sergilenecek. ‘‘Mevsimler', Konuk Rus Koreograf Boris Miakov'un, ‘‘La Bayadere'' de Marius Petipa'nın koreografisiyle sahnelenecek. Her iki eserde de orkestrayı Ivan Kushuharov yönetiyor, dekorları Edip Tufanoğlu, kostümleri Semiramis Tufanoğlu hazırlıyor. Başlıca rolleri Burcu Sürmeli, Kıvanç Ekin, Özlem tekinay, Bülent Özdemir, Aslı Elat, Ali Suha Ulusoy, Yasemin Altınel, Yarın mançe, Aslı Ayhan, Gamze Oral ve Koza İpek paylaşıyor.

MEVSİMLER'de doğa insan birlikteliği, inanılmaz doğal denge ve süreklilik dans diliyle sunuluyor. Sahnelemede ilkbahar, yaz ve sonbahar birbirini tamamlayan danslarla sunulurken kış, mevsimlerin kraliçesi olarak vurgulanıyor.

KONUSUNU bir Hint masalından alan, ‘‘La Bayadere''in metnini Sergei Chudekoff yazmış. 4 perde tasarlanan eseri Petipa 3'e indirmiş.

Dünyada pek çok bale grubu, eserin heyecan verici ruhunu yansıtan ‘‘Gölgeler Ülkesi'' adlı bölümü sergiler. İzmir'de de bu bölüm sunulacak.

Konuk koreograf

ÜLKEMİZE ve İzmir'e ilk kez gelen Rus Koreograf Boris Miakov, 1962-1984 arasında Bolşoy'da dans etti. Dansçılığın yanısıra Moskova Koreografi Okulu'nda eğitimi gören Miakov, İtalya, Almanya, Amerika, İtalya, İngiltere, Danimarka, Güney Afrika ve İsveç'te de çok sayıda eser sahneye koydu. Romeo ve Juliette, La Traviata, Ateş Kuşu, Fındıkkıran, Don Kişot, Faust, Mevsimler gibi eserlere orjinal koreografiler yaptı. 1987'de Dusya'nın en iyi koreografı seçilen Miakov, aynı yıl ‘‘Devlet Sanatçısı'' ünvanıyla ödüllendirildi.

MEVSİMLER ve La Bayadere, bu sezon 23 Mart'taki prömiyerden sonra 25 Mart, 1, 4 ve 29 Nisan, 13 Mayıs'ta yinelenecek.

Cakınberk hemşeriyi ağırlıyor

BALIKESİR'in sanat yaşamına modern bir soluk getiren Cakınberk Sanat Galerisi, hemşeri bir ressamın eserlerine ev sahipliği yapıyor. Çizgisiyle, rengiyle anlatımıyla hiç kimseye benzemeyen eserler yaratan İzzet Arda Onursal'ın ilk kişisel sergisi 22 Mart - 8 Nisan arasında görülebilir. Galerilerin, bulundukları kentin değerli ressamlarını tanıtmak gibi bir görevleri olduğunu ifade eden Tuğrul Çakınberk, ayrıca her ay düzenledikleri sergilerle, resmin büyük isimlerini Balıkesirli sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.

Geceler ve Gündüzler

DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Topluluğu yılın ikinci yeni oyunu ‘‘Geceler ve Gündüzler''i sahnelemeye hazırlanıyor. Özdemir Nutku'nun Shakespeare'in eserinden düzenleyip yönettiği eserde, bölüm öğrencileri rol aldı, dekor, kostüm ve ışık düzenlemesini yaptı. Tiyatroseverler 24 Mart - 26 Mayıs arasında her cuma saat 20.30'da Mimarlık Fakültesi'nin Suat Taşer Salonu'nda genç sanatçıların yorumuyla Shakespeare izleyebilir.

Bu sergiler kaçmaz

MART ayının son haftasında açılacak iki resim sergisini sanatseverlerin mutlaka görmesini öneriyorum. Eserlerinde fantastik yorumlar yer veren ressam Münire Yurdayüksel 2000 yılındaki ikinci sergisini Başak Sigorta Sanat Galerisi'nde açacak. Bu yılki ilk sergisini Paris Galeria Elysees'te gerçekleştiren Yurdayüksel'in eserleri 22 Mart Çarşamba günü görülebilir. Bir başka başarılı ressam Ahmet Özol ise 27 Mart Pazartesi günü İş Bankası Sanat Galerisi'nde resimlerini sergileyecek.

Çigan-caz karışımı

İZMİR Devlet Opera ve Balesi, bu sezonki başarılarını, ‘‘Winterstein Swingtett Grubu'' konserini ekliyor. Alman Kültür Merkezi işbirliğiyle 22 Mart Çarşamba günü saat 20.00'de Elhamra Sahnesi'nde gerçekleştirilecek konserde, çigan-caz karışımı müzik türü yaratan grup İzmirlilerle buluşacak. Üç gitar, bir keman, bir kontrabas ve bir klavyeli çalgıdan oluşan grup, bir çok bestecinin eserlerini farklı düzenleme ve yorumla sunuyor. Winterstein Swingtett, 1966 yılında ünlü gitar sanatçısı Rigo Winterstein tarafından kuruldu. Grup, mazisyenleri Rigo dışında zaman zaman değişse de kaliteli müzik anlayışından ödün vermedi. Winterstein Swingtett İzmir Konseri'nde Rigo Winterstein'ın yanı sıra keman sanatçısı Pesso Krause, gitar sanatçıları Lulu Reinhard ile Rigo'nun oğlu Danjetto Winterstein, kontrabas sanatçısı Jungeli Albrecnt ve piyanist Wilhelm Winter'dan oluşuyor.

19. Pınar'ın sonuçları

PINAR Gıda Grubu'nun 19 yıldır düzenlediği İlkokul Öğrencileri Arası Resim Yarışması sonuçlandı. Bu yıl konusu, ‘‘Hayvanlar ve Bize Sağladıkları'' olan yarışmaya 7281 eser katıldı.

Cuma Ocaklı, Gören Bulut, Mümtaz Sağlam, Turan Enginoğlu ve İffet Ustabaş'tan oluşan seçici kurul 3 resmi ‘‘Üstün Başarı'', 7 resmi ‘‘Başarı'' ödülüne değer buldu.

İstanbul Sümer Lojmanları'ndan Elif Özen, Bursa Özel İhsan Çizekçaz'dan Anıl Tümen ve Özel Bursa'dan Azim Doğuş Tuncer ‘‘Üstün Başarı'' ödülüne hak kazandı. 100 eserin sergilenmeye değer bulunduğu yarışmada İzmir Özel Türk'ten Alara Tezel, İstanbul Tan Yuva'dan Berke Şengel, İstanbul Bilfen'den Damla Darıcı, İzmir Bornova Sanatevi'nden Betül Çavdar, Bursa Özel Çakır'dan Mert Canat, İzmir Şerif Remzi'den Burcu Nalbantoğlu, Adana Yeşildam'dan Gamze Şimşek ‘‘Başarı'' ödülü kazandı.

Yaşar Gıda ve İçecek Grubu Başkan Yardımcısı İdil Yiğitbaşı, gelecek nesillerin daha bilinçli yetişmesi için sanatsal ve kültürel çalışmaları her zaman desteklediklerini söyledi.

Yarışmanın ödül töreni ve sergisi Nisan ayı içinde İstanbul Cemal Reşit Rey Salonu'nda yapılacak. Sergi Mayıs ayında İzmir ve Eskişehir'de tekrarlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!