Ayakkabının topuğu kırıldı

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabının topuğu kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 00:00

Kriz, ayakkabı sektörünü de vurdu. Bu yıl 26’ncısı düzenlenecek “Ayakkabı Kış- 2009”a katılımcı sayısı 168 firmadan 110’a geriledi.

Haberin Devamı

EKONOMİK kriz, ayakkabı sektörünü de vurdu. Bu yıl İzmir’de 26’ncısı düzenlenecek “Ayakkabı Kış- 2009”a katılımcı sayısı 168 firmadan 110’a geriledi. Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği (EGEAYSAD) Başkanı Celal Sezerler, iki ay önce İstanbul’da katıldıkları fuarda siparişlerin azlığı nedeniyle moralleri bozulan İzmirli ayakkabı firmalarının bu fuara ilgi göstermediğini söyledi.
Fuara İzmirli firmalar ilgisiz
Binlerce kişinin işsiz kaldığı ayakkabı sektörü, indirim kampanyalarıyla ayakta durmaya çalışırken durgunluk, fuarlara da yansıyor. Bu yıl 18- 21 Haziran’da 26’ncısı düzenlenecek olan “Ayakkabı Kış- 2009” sadece profesyonel ziyaretçiye açık olacak ve fuarda, bay-bayan-çocuk ayakkabı, bot, çizme ile çanta, bavul, cüzdan ve kemer tasarımları sergilenecek. Fuara geçen yıl 168 firma katılırken bu yıl rakam 110’a düştü. Türkiye’de yılda üretilen 300 milyon çift ayakkabının yüzde 35’i İzmir ve Manisa’da yapılıyor olmasına rağmen fuara özellikle İzmirli firmaların ilgisizliği dikkat çekiyor.  EGEAYSAD’ın Başkanı Sezerler, krizi yoğun hisseden sektörde kapasitenin yüzde 40’ının kullanıldığını söyledi.

Haberin Devamı

ZARARINA İHRACAT

İzmir’de günde 80 işçisiyle ürettiğ 600 çift çocuk ayakkabısını Hollanda ve Rusya’ya ihraç eden İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, bu yıl “Ayakkabı Kış” fuarına katılmayacağını belirterek, “İç piyasada sektör kan ağlıyor. Ödeme yok. Fabrikanın kepenkleri açık, ışıklar yanıyor ama zarar ediyorum. Üretimi sınırlandırdığım için fuara katılmadım. Elimdeki siparişler kadar üretim yapıp satıyorum. Kapasitenin yüzde 55’ini kullanıyorum” dedi. Danacı Ayakkabı’nın sahibi Ahmet Danacı, Ayakkabıcılar Sitesi’nin ‘hayalet site’ görünümünde olduğunu belirterek, “Stok yaparak, zarar etme pahasına işçiyi çalıştırıyoruz ” dedi.

Yüzde 30 geriledi

EGEAYSAD’ın Başkanı Celal Sezerler, İzmirli firmaların iki ay önce İstanbul’da katıldıkları ayakkabı fuarında siparişlerin azlığı ve ziyaretçi sayısının düşüklüğü nedeniyle morallerinin bozulduğunu belirterek, “Bu nedenle masraf yapıp da bu fuara gelmek istemediler. Sektörde moraller çok bozuk. Önce Çin istilası başladı, tüketicinin bilinçlenmesiyle onu aşmışken bu kez kriz vurdu. Ege Bölgesi’nde ayakkabı ihracat rakamları yüzde 30 geriledi, ithalat da düştü. İhracat yollarını zorlamak için marka imajını kuvvetlendirmemiz lazım. Hükümet de işçilikler ve sabit giderler üzerindeki katkı paylarını hafifletmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!