Aslan payı ulaşıma

Güncelleme Tarihi:

Aslan payı ulaşıma
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 11:42

İZMİR Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı performans programı ve 4 milyar 485 milyon TL’lik gider ve 3 milyar 850 milyon TL’lik gelir bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Haberin Devamı

Tartışmalı geçen oturumun sonunda onaylanan bütçede tramvay, yolcu ve arabalı vapurlar, yeni metro hatları, monoray, vagonlar, akıllı trafik sistemi ve otoparkları kapsayan ulaşım yatırımları için 679 milyon TL kaynak ayrıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2016 yılı bütçe görüşmeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yönettiği meclis toplantısında yapıldı. Bütçede yatırıma 2,8 milyar TL ayrıldı. Yatırımlar arasında aslan payını yine ulaşım aldı. Yatırım bütçesinin yüzde 24’ü olan 679 milyon TL’nin harcanacağı ulaşım yatırımları kapsamında tramvay hatları yapımı ve araç alımına 214 milyon TL, yolcu gemisi ve arabalı vapur alımına 180 milyon TL, İzmir Metrosu’na alınacak araçlara 40 milyon TL, İZBAN hattına yapılacak ilave hatlar için ise 15 milyon TL ayrıldı. Yeni metro hatları olan Fahrettin Altay -Narlıdere İstihkam Okulu, Evka-3 Metro-Bornova Merkez ile Gaziemir-Yeni Fuar alanı arasına yapılacak monoray için toplam 65 milyon TL kaynak bütçede yer aldı. Ayrıca kent içine kurulması devam eden akıllı trafik sistemi için 41,5 milyon TL, otopark yapımları için 21,5 milyon TL 2016 yılında harcanacak.

 

Haberin Devamı

Bütçede yeni yol yapımı, asfaltlama, karayolu alt ve üst geçitlerini kapsayan Kentsel altyapı harcamaları içinde 471 milyon 261 bin TL ayrıldı. Kamulaştırmaya 178 milyon TL ayrılan Büyükşehir Belediyesi bütçesinde, kent ormanı, rekreasyon alanları yapımı, yeşil anaları bakımı ile çöp bertaraf, depolama tesisleri yapımı, işletilmesi gibi çevreyle ilgili yatırımlara toplam 309 milyon TL ayrıldı. Sadece katı atık bertaraf tesisi için 59 milyon TL kaynak bütçede yer aldı.

 

Bütçede 267 milyon TL ayrılan sosyal destekler kapsamında 37 milyon TL 0-5 yaş arası çocuklara süt dağıtımını içeren "Süt kuzusu" projesine, 55 milyon TL Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetleri yürütmesine, 5 milyon TL ise yakında açılacak Buca Sosyal Yaşam Kampusu için ayrıldı. Kültür, sanat spor yatırımları için ayrılan 144 milyon TL’nin 50 milyon TL’si Karşıyaka’da yapılacak opera binası için harcanacak. Bütçede ilçe belediyeleri ile yapılacak ortak projeler için de 30 milyon TL ayrıldı.

 

Haberin Devamı

AK PARTİ’DEN ELEŞTİRİ

 

Bütçenin onaylandığı tartışmalı Meclis’te konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi bütçesini eleştirdi. Bütçede gelir ve gider arasında 635 milyon TL’lik açık olduğunu, bunun vatandaşlara yapılacak zamlarla karşılanacağını belirten Doğan, "Zararı zamla kapatmaya çalışan belediyecilik anlayışı söz konusu. Günü kurtarmaya yönelik, vasat bir bütçeyle karşı karşıyayız. Bütçenin dörtte biri sabit giderlere ayrılmış. 700 milyon TL borç öngörülmüş. Bir yandan zarar ediliyor, öte yandan borç veriliyor. Bütçede altyapı iyileştirmesi, geleceğe yönelik yatırım yok. Zam var. İzmir’in kredi notunun AA artı olmasıyla övünüyorsunuz. Bu notu veren kredi derecelendirme kuruluşlarına 210 bin TL harcanıyor. İzmirlinin parası ile hava atıyorsunuz" dedi.

 

Haberin Devamı

Yıllardır otopark yapılmasını istediklerini ancak herhalde yanlış anlaşıldıkları için otopark yerine otoparklara zam yapıldığını bütçede gördüklerini belirten Doğan, "Belediye artık korsan otoparkçılarla yarış hale geldi. Fiyatlar birbirine çok yakın oldu. Otopark fonundaki para ne oldu? Yoksa başka hizmetleri mi harcandı? Park ve bahçeler Dairesi bütçesinde geçen yıla göre yüzde 15 artış oldu. Yoksa İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki yılı ’Lale devri mi ilan etti?’ Umarız gelişigüzel dikim yerine planlı bir çalışma yapılır. İzmir’in kanayan yarası mezbaha için 3 milyon TL ayrılmış. Konserler için 7 milyon TL ayrılmış. ’Vur patlasın çal oynasın’ bütçesinde köylü ve çiftçiyi unuttunuz mu? Kentsel dönüşüme 19 milyon TL ayrılmış ama pek çok projede ilerleme yok. Kentsel dönüşümden vaz mı geçildi? Siz sık sık ’1 kuruşluk mal satmadık’ dediniz. 33 milyonluk satış yapılmış. Bunlar nelerdir? Yoksa borçsuz belediyemiz borç batağına mı sürüklenmiştir" dedi. İlçe belediyelere ayrım yapmadan destek olunması gerektiğini belirten Doğan, bütçenin İzmir’e yakışmadığı gerekçesiyle ret oyu kullanacaklarını söyledi.

 

Haberin Devamı

KOCAOĞLU "2029’A KADAR BURADAYIM!"

 

AK Partili Doğan, Altınyol’un yeraltına alınması için önerileri olduğunu belirterek "Yapmayı düşünüyor musunuz? 2019 yılından sonra yapılacağını söylemişsiniz" dedi. Kocaoğlu, ise böyle bir açıklama yapmadığını söyleyince AK Parti Grubu’nda bir üye "Siz yapmayacaksanız 2019’da biz belediyeyi kazanınca yaparız" diye seslendi. Bunun üzerine Başkan Kocaoğlu "2029’a kadar buradayım bir yere gitmiyorum" diye yanıt verince gergin Meclis’te gülüşmeler oldu. Kocaoğlu, espri yaptığını söyledi.

 

AYDOĞAN’DAN DOĞAN’A "SAK ÜSTÜNDE DAMDAĞAN"

 

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bilal Doğan’ın konuşmasına ilginç bir tepki verdi. Aydoğan, "Dam üstünde saksağan vur üstüne kazmayı" deyimini değiştirerek "Sak üstünde damdağan" dedi. Aydoğan’ın sözlerini önce Başkan Kocaoğlu dahil kimse anlamadı. Ancak Aydoğan" Bilal Doğan öyle şeyler söyle di ki o söz bile uymadı. Elinizi vicdanınıza koyun, elinizdeki kağıttan okuduklarınıza inanıyorsanız sorun var demektir. Öyle şeyler söylediniz ki güldük. Bir kere biz mal satmadık. Satılanlar vatandaşın önüne açmak için yapılan uygulama. Talep üzerine gerçekleşen satışlardır. Belediyecilik yapıyoruz. Son 12 yılda İzmir’de Ahmed Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi, Doğal Yaşam Parkı, Yeni Fuar alanı, Havagazı Fabrikası gibi eserler kazandırıldı. Eleştiri olabilir ama öyle şeyler söylendi ki bütçe de hizmet de sanki yok gibi! Bu Meclis’te particilik olmaz. Kente hizmet etmez gerekir" dedi.

 

Haberin Devamı

KOCAOĞLU YANIT VERDİ

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili Doğan’ın "Lale Devri" eleştirisine "Lale devri bizim işimiz değil, biz lale dikmiyoruz. Lale devri İstanbul’da yaşandı. İstanbul’da lale dikiliyor" dedi. Mezbaha eleştirisine yanıt veren Kocaoğlu, AK Parti Grubunun bir çalışma yapmasını ve Buca Kaynaklar’daki mezbahanın çürümekten kurtulmasını istedi. Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir’in parasıyla yapılan mezbaha çürüyor. Siz mezbaha yapın diyorsunuz. Yapılmış mezbaha var. Yapandan Allah razı olsun. Niye çürütüyoruz ya! Birisi izah etsin. Arıtmasını hala çalıştırıyoruz. Bu mezbaha çalışsa, kasapların işi görülse ne olur? Allah Rızası için" dedi.

 

Konserler için ayrılan 7 milyon TL’lik kaynakla ilgili eleştiri konusunda konuşan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin zorunlu olarak yaptığı etkinlikler de olduğunu, toplam 4,5 milyar TL’lik bütçe içindeki oranının düşük olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleşmemesi konusuyla ilgili de açıklamalar yapan Kocaoğlu, Türkiye’de gerçek anlamda kentsel dönüşümün örneğinin olmadığını, bina yenilemesi yapıldığını söyledi. Sorunun dönüşümde iki ayrı yasa olmasından kaynaklandığını belirten Kocaoğlu, "Biz Kadifekale heyelan bölgesi olduğu için yüzümüzün akıyla çıktık. Olmasa çıkamazdık. İzmir’de altı bölgede çalışıyoruz. Büyük zorluk çekiyoruz. Uzlaşıyla, iknayla çalışıyoruz. Birinde inşaat ihalesine çıkma aşamasına geldik. Uygun bir kanun çıkarılır ve mülkiyet hakkı korunursa dönüşüm uygulanabilir hale gelir. Herkes 1 daire fazla, 1 metrekare fazla ister. Hakkıdır. Ama gök bedava diye yukarı çıkıldığında yer çatlıyor. Herkesin gönlü olsun dediğinizde, bugünkü sağlıksız kentleşmeden daha büyük problemler ortaya çıkar" dedi.

 

Kocaoğlu, bugüne gayrimenkul satmadıklarını, AK Partili Doğan’ın söz ettiği satışı yapılan konutların TOKİ’den parasını vererek aldıkları Uzundere’deki konutlar ile Buca’da kamulaştırmalarda kullanmak üzere belediyenin inşaa ettiği konutlar olduğunu söyledi. Bütçede 50 kuruş yapılan ve tam bilet ücret 3 TL’den 3,5 TL’ye çıkan Doğal Yaşam Parkı ücretini eleştiren Doğan’a yanıt veren Kocaoğlu "Öyle bir parka ABD veya Avrupa’da giriş ücreti en az 30 Dolar’dır" dedi. Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı işler, yatırımlarla Türkiye’de örnek bir belediye olduğunu söyledi.

 

ESKİ AKP’Lİ ÇAKAR AKP’NİN ZAM ELEŞTİRİLERİ HAKKINDA KONUŞTU

 

Öte yandan AK Parti Grubu eski grup başkan vekili bağımsız meclis üyesi Yusuf Kenan Çakar, AK Parti Grubu’nun hem İZSU hem de Büyükşehir Belediyesi bütçesinde yaptığı eleştirilerle ilgili ilginç bir konuşma yaptı. Her yıl yapılan Hükümet bütçesinde de enflasyon oranında her türlü vergi ve harca artış yapıldığını, bunun ekonominin kaçınılmaz sonucu olduğunu belertin Çakar, "Bunu yapmazsak hükümet yapacağı faaliyetleri yürütemez. Az vergi aldığıyla övünebilir ama hizmetleri yerine getiremez. Genel ve yerel yönetimlerde de esas alan hizmetlerin sürekliğini sağlamaktır. Enflasyonun yüzde 8 dolayında olduğu süreçte İZSU’nun suya yaptığı yüzde 5’lik zam aslında hiç konuşulmamalıydı. Atık su bedeli Türkiye’nin her yerinde alınıyor. Kimi adını koyarak alıyor kimi su bedeli içinde alıyor. Arıtmalar gibi çevre yatırımları bu tür gelirle yapılıyor. Sağlık için bu yatırımlar gereklidir" dedi.

 

Meclis’in oylama öncesi son bölümünde AK Partili Azad Fazla, ayağa kalktı. Ön sıralara yürüyen Fazla, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz’a hakaret eden bir CHP’li üyeyi susturmadığını iddia etti. Kocaoğlu ise bir hakaret duymadığını söyledi. Fazla’nın konuşmayı sürdürmesi ve yerine oturmaması üzerine "Azad ya otur, ya çık" dedi. Kısa sürelik gerginlik Fazla’nın yerine oturmasıyla son buldu. Bütçe AK Parti Grubu’nun ret, CHP ve MHP’li üyelerin kabul oylarıyla onaylandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!