Arda’ya yardım gerek

Güncelleme Tarihi:

Arda’ya yardım gerek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

Denizli’de Akdeniz anemisi hastası olan 1.5 yaşındaki Arda Günlük’ün yaşayabilmesi, annesinin tüp bebek yöntemiyle hamile kalıp sağlıklı bir çocuk doğurmasına bağlı. Bu yöntem için gerekli para ailede yok.

DENİZLİ’de pideci olarak çalışan 33 yaşındaki Ramazan ve ev kadını Gülsiye Gürlük uzun yıllar çocuk sahibi olamadı. Sekiz yıl doktor doktor dolaşan çift, tedaviler sonucu 1.5 yıl önce Arda ardını verdikleri bir çocuk sahibi oldu. Aileyi sevince boğan Arda, altı aylıkken rahatsızlanmaya başladı, Akdeniz anemisi’nin en ağır aşaması olan "Talasemi major" tanısı konuldu. Arda, bir yıldır haftada üç gün İzmir Yenişehir Eğitim Hastanesi Çocuk Hemotoloji Kliniği Talasemi Merkezi’ne, kan değişimi tedavisine götürülüyor. Arda’nın vücudu kan üretmediği için üç haftada bir kanı değiştiriliyor. Bir yıldır yapılan tüm araştırmalara rağmen Arda’ya uyan kemik iliği bulunamadı.

30 bin YTL gerekiyor

Doktorlar, Arda’nın tedavi edilebilmesi için kemik iliği nakli, bunun için de talasemi taşıyıcısı olan ailenin bir çocuk daha yapması gerektiğini söyledi. Ancak doğacak çocuğun talasemi hastası olmaması ve Arda’ya uygun dokuyu taşıması için embriyonun laboratuar ortamında hazırlanarak, anne karnına yerleştirilmesi gerekiyor. Nakilse doğacak bebek 2-3 yaşına geldiğinde yapılabilecek. Ancak İstanbul’da özel bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilecek bu yöntem için 30 bin YTL gerekiyor.

Ramazan Gürlük, maaşıyla ancak geçinip Arda’nın giderlerini karşılayabildiklerini anlatırken, "Tek varlığımız Arda, gözümüzün önünde eriyip gidiyor. İyileşmesi için doğacak kardeşinin iliğine ihtiyacı var. Kardeşinin dokularının uyması için de bu uygulama şart. Ancak maddi durumumuz ortada. 30 bin YTL’ye ihtiyacımız var. Bu parayı bulmamız mümkün değil. Hayırseverler bize yardım ederlerse Arda hayatına sağlıklı bir şekilde devam edecek, hem de kardeşi olacak" diye konuştu.

Gülsiye Gürlük ise, yavrusu için çok üzüldüğünü ve Arda’nın sağlığına kavuşması için her gün yüzlerce kez dua ettiğini, hayırseverlerin yardımını beklediklerini dile getirdi.

Vücut kan üretemiyor

Talasemi majör hastalarında vücut üretemediği için sürekli kan değişimi gerekiyor. Ancak kan değişimi yapılsa bile karaciğer ve kalp yetmezliğine neden olduğu için hastalar en fazla 30 yaşına kadar yaşayabiliyor. Kemik iliği nakli yapılmasıyla vücut kan üretimine başlıyor ve hasta normal yaşamını sağlıklı olarak sürdürebiliyor. Hastalık birçok problemi beraberinde getirdiği gibi sürekli ilerliyor. Bu hastalık özellikle ilk yıllarda başlamışsa çocukluk evresinde ölüm oranı yüksek oluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!