Anzak torunlarına siperlerdeki dostluğu anlatacak

Güncelleme Tarihi:

Anzak torunlarına siperlerdeki dostluğu anlatacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 10:30

Çanakkale Savaşları 34 yıldır yabancı arşivleri kullanarak araştıran Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Tunçoku, Dışişleri Bakanlığı’nca Avustralya ve Yeni Zelanda’da konferanslar vermek üzere görevlendirildi.


Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’inci yıldönümü nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’nca Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına görevlendirilen Prof. Dr. Mete Tunçoku, 15 Mart-3 Nisan tarihleri arasında Avustralya ve Yeni Zelanda’da vereceği konferanslar ile Anzak torunlarına ve bu ülkelerde yaşayan Türklere, Çanakkale Savaşları Tarihi ve Türkiye-Avustralya-Yeni Zelanda dostluk ilişkilerini anlatacak.
Prof. Dr. Mete Tunçoku, önce Avustralya’ya gidecek ve 10 gün süreyle Sydney, Canberra ve Melbourne kentlerinde Çanakkale Savaşları Tarihi ve Türkiye-Avustralya dostluk ilişkileri konulu 6 konferans verecek. Ardından Yeni Zelanda’ya geçecek olan Tunçoku, Wellington ve Auckland kentlerinde bu kez Çanakkale Savaşları Tarihi ve Türkiye-Yeni Zelanda dostluk ilişkileri konulu toplam beş konferans verecek. Yeni Zelanda’da ayrıca, geçtiğimiz yıl 22 Şubat’ta Christchurch kentinde meydana gelen depremde yaşamını yitiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi araştırma görevlisi Didem Yaman’ın doktora yaptığı Duneden şehrindeki Otago Üniversitesi’nde hocalara ve öğrencilere de Türkiye-Yeni Zelanda dostluk ilişkilerini konusunda bilgiler verecek.
Prof. Dr. Tunçoku, 1991 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda’ya gittiğini, 3 ay Avustralya, 1 ay da Yeni Zelanda’da kaldığını ve arşivlerde 97 yıl önce Çanakkale’de siperlerde neler yaşandığını araştırdığını söyledi. Tunçoku, iki ülkede vereceği konferanslarda, Anzak askerlerinin mektup ve günlüklerinden, olumlu yönde değişen Türk askerine ilişkin izlenimlerini alıp, bugünkü Türkiye-Avustralya-Yeni Zelanda dostluğunun temelinin Çanakkale’de siperlerde atıldığını, bu temel üzerine gelişerek günümüze geldiğini vurgulayacağını söyledi.
SİPERLERDE DOĞAN DOSTLUK
Akademik yaşamının büyük bölümünü Çanakkale Savaşları’nı araştırmaya adayan Tunçoku, özellikle İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda kaynaklarını kullanarak Çanakkale’de savaştan doğan dostluğun ayrıntılarına ulaşmaya çalıştı. Çanakkale’de dünyanın en kanlı savaşının yanında bir de çelişkinin yaşandığını belirten Tunçoku, savaşta birbirinden nefret etmeyen, aksine birbirine saygı duyan iki düşmanın dostluğunun ortaya çıktığını vurguladı. Türkiye-Avustralya ve Yeni Zelanda’nın dostluğunun temellerinin Çanakkale Savaşları sırasında siperlerde atıldığını vurgulayan Tunçoku, “Anzak askerlerinin Çanakkale’ye önyargılı geldikleri bilinir. Ancak kara savaşları sırasında Türk askerinin nasıl dürüst ve mertçe savaştığını ve savaş kurallarını titizlikle uyguladığını gördükten sonra yavaş yavaş Mehmetçiğe ilişkin görüşleri değişti. Öyle ki 1915 Aralığında, Gelibolu Yarımadası’nı boşaltacakları zaman Mehmetçik onlar için artık bir dost olmuştu. Anzak askerleri, ailelerine yolladıkları mektuplarında ve günlüklerinde çok açık bir şekilde bunu dile getiriyorlar. O dönemde bu konular Avustralya ve Yeni Zelanda’da yerel gazetelere de yansıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!