AKUT TIR'ı Muğla'da

Güncelleme Tarihi:

AKUT TIRı Muğlada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2012 10:39

Arana Kurtarma Derneği (AKUT) ve Ak Sigorta işbirliğinde, başlatılan Hayata Devam Türkiye Projesi’nin 3 yıl turu kapsamında yola çıkan Türkiye’nin ilk üç boyutlu G-Force deprem simülatör TIR’ı Muğla'ya ulaştı. Kent merkezinde park edilen TIR’a gruplar halinde alınan öğrenciler, suni sarsıntılarla depremi yaşadı.

Haberin Devamı


Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla Türkiye’yi dolaşan “Hayata Devam Türkiye” projesi çerçevesindeki deprem simülasyon TIR’ı, Muğla fidan satış noktasına yerleştirildi. Türkiye’nin ilk üç boyutlu G-Force deprem simülasyon TIR’ındaki görevliler, meydanda toplanan öğrencilere ve vatandaşlara, öncelikle doğal afetlerden korunma yollarını anlattı. Binalardaki eşyaların sabitlenmesiyle deprem anında oluşabilecek tehlikelerin önüne geçilebileceğini belirten görevliler, TIR’daki iki odadan birinde sabitlenmiş, diğerinde ise sabitlenmemiş eşyalar bulunduğunu söyledi. Daha sonra öğrenciler arasından iki grup seçildi. Öğretmenler eşyaların sabitlenmediği odaya, öğrenciler sabitlenen eşyaların bulunduğu odaya alındı. Büyüklüğü 7’nin üzerinde olan depremin 45 saniye süresince suni olarak canlandırıldığı TIR’da bulunanların korkuyla elleriyle kafalarını korumaya çalıştığı, özellikle öğrencilerin gerçekten deprem olduğu hissine kapıldığı gözlendi. Suni depremde duvara sabitlenmiş eşyaların devrilmediği, sabitlenmeyen eşyaların ise insan hayatı için risk oluşturduğu görüldü.
Proje Koordinatörü Burçak Seyis, 2010’da başlayıp beş yıl sürmesi planlanan projenin üçüncü yıl etkinlikleri kapsamında Muğla’dan sonra Burdur, Isparta, Kayseri, Sivas, Erzincan, Yozgat, Sakarya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Antalya olmak üzere toplam 60 noktayı ziyaret edeceklerini söyledi. Projeyle eşyaların sabitlenmesi ve deprem sırasında korunma yollarına ilişkin bilgilendirmenin amaçlandığını anlatan Burçak Seyis, TIR’ın yarın (Salı) Milas, 18 Nisan’da Bodrum, 19 Nisan’da Marmaris, 20 Nisan’da Köyceğiz, 21 Nisan’da Dalaman ve 23 Nisan’da Fethiye’de olacağını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!