724 kaçak yapı için şok karar

Güncelleme Tarihi:

724 kaçak yapı için şok karar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 00:00

Muğla Valiliği, Marmaris’in 11 köyündeki kaçak yapıların 5 Ocak’a kadar yıkılmasını kararlaştırdı. AKP İlçe Başkanı ise, valiliğin yapı sahiplerini korkutmak için böyle bir karar aldığını söyledi.

MUĞLA Valiliği, Marmaris’in 11 köyündeki 724 yapının 5 Ocak’a kadar yıkılmasını kararlaştırdı. Yıkım kararı alınan yapılar arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önce beş gün konakladığı Bördübet’teki Golden Key Otel ile Hisarönü, Çubucak, Selimiye ve Çiftlik’teki beş yıldızlı oteller, tatil köyleri, Orman İşletme Müdürlüğü’nün kamp merkezleri, bazı köy muhtarlık binaları, okul ve camilerin bulunması da dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan’ın çok beğenip iskele yapılması için talimat verdiği Selimiye’de 241 kaçak yapıdan 175’inin listede yer aldığını belirten Muhtar Bayram Şahin, "Muğla milletvekilleri çok acilen harekete geçmeli. Köylerin durumu ve konumuna göre yeni bir yasal düzenleme yapılmalı. Yeni imar planı oluşturulmalı" dedi.

306 kaçak yapıdan 106’sına yıkım kararı çıkarılan Hisarönü’nün Muhtarı Mehmet Çelikalp, "Köyler 20 yıl önce Özel Çevre Koruma Kurumu’nca korumaya alınmıştı. Bir yıl içinde buraların imar planları hazırlanacak denilmiş ancak yapılmamıştı. Kadastro çalışması bile yeni başlayan köyler var. Evler yıkılırsa bu kış günü çoluk çocuk sokakta kalacak olan vatandaşlar ne yapacak" diye konuştu.

AKP’den savunma

TMMOB Mimarlar Odası Marmaris Şube Başkanı Oğuz Can, gündeme gelen yıkımların son derece önemli sosyal sonuçlar doğuracağını ve bir an önce imar planı yapılıp durumun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. AKP Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete ise kararı savundu, "Her seçim döneminde bazı insanlar ’ne yaparsak yanımıza kar kalır’ diye kaçak yapılaşmaya yöneliyor. Valimiz kaçak yapılaşmayı engellemek, yeni başlamış, içinde insan oturmayan bazı ticari yerler de dahil olmak üzere, gözdağı vermek amacıyla böyle bir karar aldı. Herşey bakanlık oluruyla yapılıyor" dedi.

Marmaris ilk sıralarda

Muğla’da 1989’da gündeme gelen kaçak yapılaşma konusunda bir dizi önlem alındı. Marmaris’in de içinde bulunduğu çok sayıda ilçede kaçak yapılar belirlenip sahiplerine para cezaları verildi. 1998’de de valilik Marmaris Hisarönü Köyü’nde beş villayı yıktı. 2000’de kaçak yapılara 1-14 milyar lira arasında para cezası kesildi. 2005’te Marmaris İl Özel İdaresi, kaçak binalara ruhsat verilmemesi ve elektrik bağlanmamasını kararlaştırıldı. Kaçak binalara yeniden 5 bin-45 bin YTL arasında para cezası verildi, yıkım kararları tazelendi. Muğla genelinde 6 bine yakın kaçak yapının bulunduğu, bunun 1500’ü aşkınının Marmaris’te yer aldığı öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!