4.7 korkuttu

Güncelleme Tarihi:

4.7 korkuttu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Denizli depremle uyandı

Saat 05.34'deki depremin paniği ile balkon ve pencerelerden atlayan çok sayıda vatandaş yaralandı, hasar ve can kaybı olmaması sevindirdi

DENİZLİ, dün sabah saat 05.34'de meydana gelen depremle uyandı. Richter ölçeğine göre 4.7 büyüklüğündeki merkez üssü Denizli olan deprem 14 saniye sürdü, can ve mal kaybı meydana gelmedi.

En büyüğü 5.2

NİSAN ayından beri en büyüğü 5.2'ye ulaşan tam 130'dan fazla yer sarsıntısının meydana geldiği Denizli'de morali bozulan vatandaşlar deprem sırasında büyük panik yaşadı.

69 yaralı var

BALKONLARDAN, pencerelerden kendilerini can havliyle dışarıya atıp çeşitli yerlerinden yaralanan ve fenalık geçiren toplam 69 kişi hastanelere kaldırıldı. Çamlık mesireliği yine Denizlililerin sığındığı mekan oldu.

Öğrenime devam

BAZI vatandaşlar da kaldırımlarda, yollarda oturup sabah kahvaltısını yaptı. İlerleyen saatlerde panik havası kayboldu ve vatandaşlar evlerine, işyerlerine girdi, öğrenim de devam etti.

VALİ GÖKSU:

Paniğe hiç gerek yok

VALİ Yusuf Ziya Göksu, hazırlıklı olduklarını depremden hemen sonra önlemlerin hayata geçirildiğini belirtti. Vali Göksu, paniğe gerek olmadığını belirterek, ‘‘Vatandaşların kendilerini balkonlardan atarak yaralanmasına üzüldüm’’ dedi.

Afet Planı hazır

DENİZLİ Valiliği, Marmara depremi ve 21 Nisan'da Honaz İlçesi'nde meydana gelen 5.2 şiddetindeki depremin ardından Afet Eylem Planı hazırladı. Sivil Savunma Müdürlüğü'nün kadrosundaki kurtarma personeline bir kez geniş çaplı tatbikat yaptırıldı. Çok sayıda kurtarma ve arama cihazı alındı. Sismik araştırma yapmak üzere TÜBİTAK Deprem Araştırma Enstitüsü'nden teknik elemanlar Merkez, Sarayköy, Honaz ve Tavas'ta inceleme yaptı.

Paniğe gerek yok

VALİ Yusuf Ziya Göksu, kentte olası bir depreme karşı sürekli alınan önlemlerin dün sabah hemen hayata geçirildiğini belirtti, ‘‘Gerekli önlemleri aldık. Halkımızın endişe etmemesini istiyoruz’’ dedi. Göksu, kriz masasının hemen çalışmaya başladığını, depremin merkez üssü olan şehir merkezi ile ilçelerde, can ve mal kaybının meydana gelmediğini bildirdi. Göksu, saat 05.34'teki, merkez üssü Denizli olan 4.7 büyüklüğündeki depremden sonra, valilik bünyesinde oluşturulan kriz masasının öncelikle tüm ilçelerle iletişim kurduğunu ve hasar tespiti yapıldığını söyledi.

DEPREMİN ardından kriz masasının değerlendirme yaptığını belirten Göksu, ‘‘Depremde bilinçsizce balkonlarından atlayıp yaralananlara üzüldük. Halkımız, büyük şok yaşadı, hepsine geçmiş olsun diyorum’’ dedi. Depremde Sarayköy Sanayi Sitesi'ndeki bazı dükkanların duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Deprem özellikle Denizli merkez ve Sarayköy ile Aydın'ın Kuyucak ilçesi ve çevresinde hissedildi.

Her şey normal

UZMANLAR, Denizli'de paniğe neden olan depremle ilgili ‘‘Korkulacak bir şey yok’’ yorumu yaptı. Aktif haldeki Gediz ve Büyük Menderes faylarının kesiştiği Denizli Ovası'nda 4.7'lik bir sarsıntının faylar üzerinde bir kırık, ya da çatlak oluşturma ihtimalinin düşük olduğu belirtildi.

PAMUKKALE Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Halil Kumsar, ‘‘4.7 büyüklüğündeki bir sarsıntının faylarda çatlak ya da kırığa neden olacağını sanmıyorum. Depremin şiddetli hissedilmiş olması yüzeye yakınlığıyla ilgilidir. Depremlerin Denizli, Sarayköy ve Babadağ üçgeninde oluşması bir belirti değil. Büyük şoktan sonra karşılıklı artçı şoklar yaşanabilir’’ dedi.

JEOFİZİK Mühendisleri Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise ‘‘4.7'lik deprem Denizli için olağan. Ancak, bir kaç ay önce yapılan öncü deprem açıklamaları halkta panik yarattı. Denizli'de çok büyük bir deprem beklemiyoruz. Denizli halkı rahat olsun, herkes keyfine baksın demiyorum ama, oturdukları yerlerin jeofizik araştırmasını iyi yaptırsın’’ dedi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Denizli ve civarının zaman zaman orta büyüklüğündeki depremleri üreteceğini, halkın buna alışması gerektiğini söyledi. Işıkara, halkın kendisini balkonlardan atmasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, ‘‘Artık depremle yaşamasını öğrenmeli ve bilinçli hareket etmeliyiz’’ dedi.

Neler yapıldı?

DENİZLİ Valiliği, Marmara depremi ve 21 Nisan'da Honaz'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından Afet Eylem Planı hazırladı. Sivil Savunma Müdürlüğü'nün kurtarma personeline geniş tatbikat yaptırıldı. Özel İdare Müdürlüğü bütçesinden alınan 15 milyar liralık kurtarma arama cihazları Pamukkale Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği'ne teslim edildi. Denizli Belediyesi ise afet durumunda kullanılmak üzere toplu mezar ve çadır merkezlerini planladı. Ağustos'ta küçük depremler artınca Vali Yusuf Ziya Göksu Deprem Konseyi üyelerini davet etti. Ancak gelen olmadı. Bu arada harap bir bina belediye ekiplerince yıkılarak kurtarma tatbikatı yapıldı. Sismik araştırma yapmak üzere TÜBİTAK Deprem Araştırma Enstitüsü'nden teknik elemanlar davet edildi. TÜBİTAK elemanları, Denizli'nin Merkez, Sarayköy, Honaz ve Tavas'a yerleştirdikleri cihazlarla sismik inceleme yaptı. İnceleme Eylül sonunda tamamlandı ve rapor aşamasına gelindi. Raporun önümüzdeki günlerde gönderilmesi bekleniyor.

DÜN MEYDANA GELEN DEPREMLER

Saat Büyüklük Merkez

04.10 3.3 Denizli

05.26 3.1 Denizli

05.29 3.0 Denizli

05.34 4.7 Denizli

05.42 3.1 Sarayköy

05.53 3.2 Denizli

06.28 3.1 Sarayköy

06.57 3.1 Denizli

07.02 3.1 Sarayköy

07.04 3.1 Denizli

07.20 3.4 Denizli

07.24 3.0 Denizli

07.48 3.0 Denizli

10.12 3.3 Denizli

10.58 3.7 Babadağ

Aylardan beri devam eden depremlerle moralleri bozulan Denizlililer dünkü sarsıntıda kendilerini dışarı attı. Uzun süre evlerine giremeyenler dışarıda çay demleyip kahvaltı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!