3300 yıllık tarih görücüye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

3300 yıllık tarih görücüye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uluburun batığına yapılan 22 bin dalışla çıkarılan 18 bin tarihi eser, 23 Temmuz'dan itibaren Bodrum'da sergilenecek

DÜNYANIN bilinen en eski batık gemisi olan Kaş-Uluburun Batığı, 23 Temmuz 2000'den itibaren sergiye çıkacak. 3 bin 300 yıllık batık gemiden, yapılan 22 bin dalışla, Mısır Kralı Nefertiti'nin altın mühürünün de arasında bulunduğu, 18 bin eser çıkarıldı.

45 metre derinlikte

BODRUMLU sünger avcısı Mehmet Çakır, 1982 yılında Antalya'nın Kaş İlçesi'nin 8.5 kilometre batısında, denizin 45 metre derinliğinde ve kayalık bir bölgede Uluburun batığının kalıntılarına rastladı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Oğuz Alpözen batığa dalan ilk arkeolog oldu.

M.Ö. 14. Yüzyılın sonlarında battığı belirlenen sedir ağacından yapılmış 15 metre uzunluğundaki geminin bakır, kalay ve cam külçeler, Suriye ve Miken kılıçları, abanoz kütük, amfora, fil ve su aygırı dişi, devekuşu yumurtası, baharat, yiyecek maddesiyle altın eşyalar taşıdığı belirlendi.

Müzede sergilenecek

BATIKTAN çıkarılan ve Bodrum Müzesi'ne konulan eserler içinde Suriye, Filistin Bölgesi motiflerini içeren altın takılar da yeralıyor. Oğuz Alpözen ‘‘Birebir olarak yaptığımız gemiyi eserleriyle birlikte müzemizde sergileyeceğiz. Kaş Uluburun batığı dünya müzeciliğine örnek olacak'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!