Ekonomik kriz icraları patlattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik kriz icraları patlattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 00:00

Krizin etkisiyle borçlarını ödeyemeyen İzmirliler açtıkları davalarla mahkemeleri felç etti, yediemin depoları hacizli mallarla doldu.

Haberin Devamı

İzmir Adliyesi’nde faaliyet gösteren 10 ayrı icra tetkik mercii hakimliği, geçen yıl 100 bin dosyaya bakarken, sayı bu yıl ise 200 bine ulaştı. 25 ayrı icra müdürlüğünde icra takibi sayısı ise 625 bini buldu. Bu sayının geçen yıldan gelen devirlerle birlikte 1 milyonu aştığı belirtildi. Takip dosyalarının başında, kredi kartı borcu, cep telefonu faturaları, otomobil,, beyaz eşya, mobilya ve tüketici kredileri bulunuyor.

GÜNDE 100 DOSYA

İzmir’de 25 icra müdürlüğünün herbirini ortalama, 25 bin dosya düşerken, toplam sayı 625 bini buluyor. Günde 100 dosyayı karara bağlamaya çalışan icra tetkik hakimleri, dosya başına en fazla 2 dakika ayırabiliyor. Kalemlere sığmayan 625 bini geçkin dosya ise koridorlara ve dolaplara istif edilmiş  durumda. İcra davalarının yoğunluğundan avukatlar da şikayetçi. İzmir Barosu avukatlarından Uğur Karadağ, banka kredisi, cep telefonu ve kredi kartlarından kaynaklanan davalar yüzünden avukatların diğer davalara bakamaz hale geldiğini söyledi. Karadağ sorunun kısa vadeli çözümünün icra dairelerindeki araç ve personel sayısını arttırmak olduğunu belirterek, “Uzun vadede çözüm ekonomik krizin aşılmasıdır” dedi.

MALLAR TAŞIYOR

Haberin Devamı

Uğur Karadağ, halkının kimlik bunalımı, sosyal patlama ve ruhsal sorunlarının temelinde ekonomik krizin yattığını belirterek, vatandaşın içinde bulunduğu durumla ilgili şunları söyledi: “Eskiden hacze gittiğimiz zaman esnafın komşusu, eşi, dostu, arkadaşı veya akrabası geliyor, borcu kapatıyordu. Artık kimsede para olmadığı için veya olduğu halde vermek istemediği için esnaf ve vatandaş borcunu ödeyemiyor. Yediemin depoları bankaların hacizli otomobilleri ve mallarla doldu taştı. Sokakta, vatandaşlar yoldan zorla çevrilip, leblebi dağıtılır gibi kredi kartı veriliyor. Burada bankalar da sorumlu. Kredi kartı verilen kişi buna uygun mu değil mi araştırılmalı. Malesef bunların hiçbiri yapılmıyor. Borç ödenmeyince de kriz yaşanıyor. Borçlarını ödeyemeyen birçok kişi canına kıydı.”

HERKES ÇOK DERTLİ

Hakim ve savcılar da personel eksikliğinden dolayı işlerin iyi yürümediğini belirtti. Artık kimsenin dayanacak gücünün kalmadığını dile getiren bazı hakim ve savcılar, “Yeni mahkemeler kuruldu. Çoğu mahkemede zabıt katibi ve kalem müdürü eksik. Maliye Bakanlığı personel atamıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Türkiye genelinde bu hep böyle. Şu an İzmir’de ilçe adliyeler dahil, 700 personel açığı var. Hakim ve savcılar evlerine dosya götürüp karar yazdırıyor. Bunları yapmak zorunda değiliz. Ama ‘Adalet’in iyi çalışması için buna mecbur kalıyoruz. Artık bu soruna bir çare bulunsun. Çalışan personel canı gönülden iş yapıyor. İzmir Adliyesi’nde 200’e yakın hakim ve savcı görev yapıyor. Personel olmadığı için iddianame ve karar yazdırmak için bir hafta sıra bekliyoruz. Bunları aşmanın tek yolu  yeni personel ataması. Yoksa iyi çalışan çark, yakında durabilir” görüşünü dile getirdi.

GARİBANI VURDU

Haberin Devamı

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Erdoğan Öztürker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ekonomik krizin Türkiye’yi teğet geçtiği yolundaki sözlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Kriz teğet değil, vatandaşın cebini deldi. Kredi kartları ve vatandaşın borçları nedeniyle açılan davalardan dolayı icra dairelerin yükü otomatik olarak arttı. İcra daireleri yetersiz personel olmasından ve fiziki şartlardan dolayı bu yükün altından kalkamaz hale geldi. İcra dairelerinde dosya koyacak dolap kalmadı.Ekonomik kriz ençok da garibanı vurdu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!