Ege turizmi bize emanet

‘‘EGE turizmi bize emanet”, diyorlar. Çünkü 1944 yılından beri turizmle ilgili nice devlet yetkilisi, bakanlar kurulu üyesi, turizm müdürü, seyahat acentesi, otel-motel yetkilileri geldi geçti.

Haberin Devamı

Hepsinin bu ülkenin turizmine önemli katkıları oldu ama görevleri ve sorumlulukları bitti.
Oysa Ege Turizm Derneği (ETD), 68 yıldır titizlikle, ilk kurulduğu gündeki inançla yolunda ilerliyor, bölge turizmine elinden geldiğince hizmet etmeye çabalıyor. Kutlamamak elde mi?..
1944’te Ege’mizin hizmet anıtlarından, Kültürpark’ın kurucularından, Meryem Ana Evi’ni ortaya çıkaranlardan, İzmir Belediye Meclisi üyesi ve İzmir Miletvekili Suad Yurdkoru önderliğinde 34’ü milletvekili, diğerleri bürokrat, sanayici, tüccar, gazeteci ve işadamı olmak üzere 74 kişinin kurduğu Ege Turizm Derneği, bakanlar kurulu kararııyla kamu yararına çalışan ilk turizm derneği olarak tarihe geçmiştir. İçlerinde Dr.Behçet Uz’dan gazeteci Süha Sükuti Tükel’e, Milletvekili Adnan Menderes’ten gazeteci Şevket Bilgin’e, Milletvekili Ekrem Oran’dan Reşat Leblebicioğlu’na nice büyüğümüz var. Hepsine rahmet diliyoruz.
Daha sonra bu kuruma rahmetli büyük dostum Turan Muşkara ve Bülent Yıldırım başkanlık yaptılar.
Bu dernek, 68 yıldır Ege’mizde kendini çok öne çıkarmadan ve reklamsız ama derinlikli hizmetler yapıyor. Günümüzde değerli dostumuz Önder Kayın başkanlığında asbaşkan Prof.Alp Timur, sekreter üye Özer Mumcu, sayman üye Ömer Akyüz, Nil Barlas, Ayşe Baykan, Aydın Alam’dan oluşan yönetim kurulu hizmet için çabalıyor.
Sonsuz başarılar diliyorum.
(Ege Turizm Derneği: (0232) 482 00 21 – www.egeturizmdernegi.org)

TURİZM BİLİNCİ

Haberin Devamı

Turizm bilinci yaratmak için uğraşan Ege Turizm Derneği geçenlerde çalışmalarını ve yeni projelerini kamuoyuna sunarken kuruma katılan yeni üyeleri de tanıttı. Uygulamaya geçen ve hala devam eden iki yıllık projeler değerlendirildi.
Kruvaziyer gemilerle limana gelen turistlerin İzmir’i kendi başlarına gezmelerini sağlayacak “City Pad” projesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteğini alarak yürütüldüğü açıklandı. “Keşke” dedim kendi kendime, yalnızca turistler için değil, kendi şehrini hiç bilmeyen İzmirliler için de aynı proje uygulansa.. Hayatım İzmir’i kendi hemşehrilerime anlatmakla ve tanıtmakla geçti ama bunu yaygın bir “Kent Kültürü” olarak benimsendiğini bir türlü göremedim. Çok sevdiğim Atatürkçü bir dostum, ki kırk yıllık İzmirlidir, geçen gün bana, daha Ata’nın annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’daki kabrini görmediğini fısıldadı. Alt tarafı Alsancak’tan vapura binecek ve Karşıyaka’ya gidecek değil mi?.. Yok, hayır, İzmirli rahatını bozup ne vapura biner, ne de şöyle bir Agora’ya, Kadifekale’ye uzanıverir.. Gel keyfim gel, Kordon’da, Alsancak’ta, modern alış veriş merkezlerinde yan gelip yatmak varken!.. (Size bir gazeteci-yazar sırrımı söyleyeyim mi?.. Ben, turizm dernek veya acentelerinden çok faydalanırım. Turistlere dönük çalışmaların, kendi hemşehrilerime, İzmir ve Ege halkına da bilinç katkısı olması için neler yapılabileceğini düşlerim, o yönde yazar çizerim.)
Bu bakımdan Ege Turizm Derneği’ni kutluyorum. Ayrıca turizm sektörüne  katkı sağlayacağı düşünülen Online Turizm Kütüphanesi’nin de en kısa zamanda hizmete gireceğinin Önder Kayın tarafından açıklanması çok sevindirici. Yine Balçova Belediyesi işbirliği ile eko-turizm pilot bölgesinin uygulanması için çalışmaların devam ettiği de bildirildi.

DERNEK YAYINLARI

Haberin Devamı

Ege Turizm Derneği, benim için başlıbaşına bir yazı dizisi olabilecek kadar kapsamlı bir “İzmir Ekoturizm Güzergahları” kitabı yayınladı. Prof. Alp Timur, Prof. Füsun Baykal, Doç. Gözde Emekli’nin proje editörlüklerini yaptıkları bu değerli yapıt çok akademik bir veri toplama ve değerlendirme ekibinin uzun süren çalışmaları sonucunda kotarılmış. Nefis bir ekoturizm belgesi ortaya çıkmış. (Ekoturizmi kavramak isteyen okuyucularım için açıklamak istiyorum, bu terim bozulmamış doğa ile turizmin birleştiği alanı kapsar.)
Emitt, Travel Turkey ile Brugge, Selanik, Berlin ve Londra fuarlarına katılan derneğin yayınladığı ve dağıtımını gerçekleştirdiği yapıtlar ise şunlar:
Yedi Kiliseler, İzmir Agorasında Eski Tapınaklar, Efes mi-Kudüs mü?, Selçuk ve Efes Planı, Batı Anadolu Arkeoloji Haritası, Eski Foça, Meryem Ana, Büyük İskender’in Anadolu Savaşları, Ege Bitki Örtüsü, İzmir Ekoturizm Güzergahları, İzmir Şehir Haritası, İzmir Turizm Rehberi, İzmir Müzeleri, İzmir Tanıtım (CD), İzmir Türküleri (VCD), Havaalanlarında Uygulanan Kartpostal Çalışması, İzmir Şehiriçi Turistik Yaya Yol Haritası, 17 dilde Yurtta Sulh-Cihanda Sulh Broşürü.
Bu yayınlar her kütüphanede mutlaka olmalı, değil mi?..
Bu değerli kurumu tekrar kutluyorum, başarılar diliyorum..

Derneğin yeni üyeleri

Haberin Devamı


»Tunç Soyer
Seferihisar Belediye Başkanı.
»Deniz Sipahi
Hürriyet Gazetesi Ege Bölge temsilcisi.
»Ünal Ersözlü
Sabah Gazetesi Ege Bölge temsilcisi.
»Cemal Tükel
Tükelmat sahibi, gazeteci.
»Hande Aslanalp
İlatur Seyahat Acentası sahibi,
TÜRSAB ve CVB Yönetim Kurulu üyesi.
»Prof. Vahap Tecim
Dokuz Eylül Üniversitesi
BİMER Müdürü.
»Övünç Bardakoğlu
Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim görevlisi.
»Işıl Özgen
Dokuz Eylül Üniversitesi
öğretim görevlisi.
»Dr. Pınar Meriç İzmir Büyükşehir Belediyesi AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü

Ege Turizm Derneği’nin güçlü kadrosu

Yeni üyelerle de güçlenen Ege Turizm Derneği, düzenlediği kokteylle önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecğği projeleri açıkladı. İzmir’in kibar ve çelebi siması Başkan Önder Kayın, yıllarını verdiği derneğin çalışmalarıyla haklı sevinç duymakta. Bir çok önemli isim bu tarihi dernek çatısı altında toplandı.

Amaç bölgemize hizmet

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a projelerini sunan Başkan Önder Kayın ve yönetim kurulu üyeleri Özer Mumcu ile Ayşe Baykan, amaçlarının Ege Bölgesi’ne hizmet olduğu belirtiyorlar.


Suad Yurtkoru’yu şükranla analım

Ege Turizm Derneği’ni 20 Kasım 1944 tarihinde 74 arkadaşı ile birlikte kuran Suad Yurtkoru, İzmir Belediye Meclisi üyeliği, İzmir Milletvekililği yapmış aktif bir hizmet adamıydı. Kültürpark’ın kuruluşu ve Selçuk Meryem Ana Evi’nin ortaya çıkarılmasındaki hizmetleri de unutul-maz. Resimde bir belediye meclisi toplantısında İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz’un solunda görülmekte. (Yaşar Aksoy Arşivi)

Yazarın Tüm Yazıları