Edirne infazına Bulgar belgesi

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Edirne'deki infazın öyküsü biraz fazla basit. Kamuoyuna sunulan denkleme göre Polonya ile yürütülen milyonlarca dolarlık ticaretin sığdığı bavullara başka ve yasadışı malların saklandığı kesin gibi...Zaten ölenlerden üçünün kaçakçılık sabıkası var.

Edirne'de soruşturmayı yürüten Emniyet yetkilisinin Anadolu Ajansı'na bilgi verirken kullandığı ifade bu denklemi pekiştiriyor:

‘‘Bu olay İstanbul'da çözülür. Büyük bir ihtimalle İstanbul bağlantılı... Öldürülen Ömer Balaban (44), Nedim Sevim (45) ve Bedri Kara'nın (35), 1997 yılında içki ve sigara kacakçılığından sabıkaları var. Olayın bir mafya hesaplaşması olduğunu tahmin ediyoruz.’’

Ölüm sebebiyle, ölenlerin kimlik bilgileri arasında kan uyuşmazlığı yok.

Ama yine de bu infazda karanlıkta kalan soruyu aydınlatmak zor:

Katiller kim?

Çünkü eğer yedi kurşunla altı kişiyi öldürecek beceriye sahip Mafya katilleri varsa, bu ülkeyi terk etmenin tam zamanıdır.

Meğer biz çağ atlıyoruz diye uyutulurken, Mafya tetikçileri özel tim seviyesine terfi etmiş...

* * *

Bu kuşkuları kayda geçirdikten sonra Edirne'deki infazın yaşandığı Avar Turizm firmasıyla ilgili arşiv bilgilerine başvuralım.

Kısa süre yayın yaşamında kalabilen Yeni Ufuk Gazetesi'nin 17 Haziran 1997 tarihli nüshasında ilginç bir haber vardı.

Habere göre 22-24 Ocak 1996 tarihleri arasında Bulgaristan'ı ziyaret eden dönemin Emniyet Genel Müdür Vekili Cemil Serhatlı'ya bu ülkenin gizli servisi tarafından bir rapor sunuldu.

Bulgar Gizli Servisi (KDS) raporunda kaçak Kürt işçi ve uyuşturucu trafiğinde rol oynayan bazı Türk otobüs şirketleriyle ilgili bilgiler vardı. Ve söz konusu otobüs şirketleri arasında, daha sonra ticari ünvanı Avar Turizm olarak değişen Özavar şirketinin ismi de bulunuyordu.

Veysi Şahin ie Ersin Akboyun imzalarını taşıyan haberde, raporun Özavar Turizm şirketiyle ilgili bölümü şöyle aktarıldı:

‘‘...Raporda Doğubeyazıtlı bir aileye ait olan Özavar Turizm şirketi de bulunuyor. Bu firmaya ait otobüslerle Kapıkule'den Türk pasaportuyla çıkartılan militanlar Bulgaristan'ın Vidin kentine götürülüyor. Vidin kentindeki feribotta kendilerine Avusturya vizeli sahte Bulgar pasaportu verilen kaçaklar önce Romanya'ya oradan da Batı Avrupa ülkelerine giriş yapıyorlar...’’

Raporda ‘‘militan’’ olarak anılan kişiler PKK kadroları...Bulgarlar açıkça PKK'nın Türk otobüs şirketlerini kullandığını ileri sürüyorlar.

Ancak aynı habere göre Avar Turizm ortaklarından Erhan Özkılıç bu iddiaları kesin dille reddediyor: ‘‘Bize kim gelirse gelsin biletini keser götürürüz. Yolcunun nereli olduğu bizi ilgilendirmez. İllegal bir faaliyetimiz bugüne kadar hiç olmadı.’’

* * *

PKK'nın isminin karıştığı trafikte akan kan akla ister istemez tek soru getiriyor: Susurluk devam mı ediyor?

Yazarın Tüm Yazıları