Edin'in hayaline Koç, Sabancı, Akın ve Saran'dan destek

Sabahın erken saatinde cep telefonuma Hamdi Akın'dan bir mesaj düştü.

Haberin Devamı

Sabahın erken saatinde cep telefonuma Hamdi Akın'dan bir mesaj düştü.

Tüylerim diken diken oldu!

Meğer Esat Edin bana Kemer Country'e ilişkin son arzusunu anlattığı gün, yani çocuklarıyla Londra'ya oğlu Murat'ı ziyarete gittiği gün, daha önce otel projesi için görüştüğü Hamdi Akın'a da aşağıdaki mesajı atmış.

Aynen şöyle.

‘Selam Hamdi, ben Esat. Moskova dönüşü cuma konuşalım demiştik. Ben Londra'dayım. Düşündükçe anlattıkların kafama yattı. Heyecanlandım. Hareket planı olarak önerim:

1- Sen birini görevlendir ekibinden fizibilite+Ankara analizleri yapsın. Bizden Ercan Kefli ve Cavit Ersoy ile çalışsın.

2- Ömer'i görevlendir la prairie vb. ile konuşmaları başlatsın. Ekim sonu bağlama hedefiyle.

3- Kasımda başlayalım inşaata.

4- 2 ay boyunca 5 kişi haftada 1 saat proje koordinasyon toplantısı belirleyelim. Yol haritası ve ilerlemeleri rapor etsinler bize.

5- Seninle ortaklık konusunu da bayramdan sonra dönünce buluşup bitirelim.

Sevgiler, Esat."

Biraz şifreli ama bu mesajın benim için anlamı büyük.

Çünkü cuma sabahı Edin'le yaptığımız sohbetten sonra konuştuğum bir işadamı bana "Esat'ın 55 milyon dolarlık borçtan kurtulma planı seni ikna etti mi?" diye sormuştu.

Ben de "Eğer gerçekten Mustafa Koç ile golf kulübünü, Sevil Sabancı ile binicilik merkezini, Hamdi Akın ile otel projesini, Sadettin Saran ile spor kulübünü devretme işini konuştuysa neden olmasın" demiştim.

Şimdi anlıyorum ki o gün bana adeta son arzusu olarak anlattığı her adımı gerçekten atmış. 30 yıllık arkadaşı Mustafa Koç ile golf işini,
Sevil Sabancı ile atçılığı, Sadettin Saran ile spor kulübünü ve Hamdi Akın ile otel projesini görüşmüş.

Ve gerçekten de bu görüşmeler sonrasında bir umut ışığı doğmuş.

Esat'ın mesajını telefonumda görür görmez Hamdi Akın'la konuştum.
"Singapur'dan yeni döndüm. Esat'ın ölüm haberini alıp Referans'ta senin yazını okuyunca çok acayip etkilendim. Uçaktan iner inmez bana en son gönderdiği mesajı sana atma ihtiyacı hissettim." dedi.

Sonra da mesajdaki şifreleri daha iyi çözmem için anlatmaya başladı.
"Sana anlattığı gibi Esat gerçekten de otel işini benim yapmam için geldi konuştuk. Ben de ona ‘bırak oteli gel buraya çok daha iyi bir konseptle sağlık ve yaşam merkezi yapalım. Ben yıllardır kansız her türlü müdahalenin yapıldığı, birinci sınıf doktorların çalıştığı, her türlü konfora sahip tıpkı La prairie gibi bir merkez yapmak istiyordum. Kemer Country bu proje için çok uygun bir yer. '1000 kişiye bu merkezde 25 yıl boyunca bir hafta kalma hakkı sunan uluslar arası standartta bir paket yapıp satabiliriz. Böylece daimi üyelerle işe koyulmanın rahatlığını yaşarsın.' Dedim. Acayip heyecanlandı. Öyle ki hemen işe koyulmuş, bana sana da gönderdiğim iş planını mesaj olarak attı. Bayramdan sonra buluşup somut adımları konuşacaktık. Ama maalesef olmadı!"
Akın iş dünyasında Edin'i tanıyan birçok iş adamı gibi epey hüzünlüydü.

Mustafa Koç ve Sevil Sabancı'nın Edin'in son arzusunu gerçekleştirmek konusunda istekli olduğunu duyunca "ben hazırım, isterlerse Mustafa Bey ve Sevil Hanımla birlikte hatta ilgilenin birkaç kişi daha olabilir kafa kafaya verip Esat'ın son arzusunu yerine getirmek konusunda harekete geçebiliriz. Kemer Country gerçekten de çok kıymetli bir proje. İşin ekonomik fizibilitesini yaptıktan sonra oraya çok güzel bir sağlık-yaşam merkezi kazandırabiliriz. Böylece hem Esat'ın borçları temizlenir hem de mevcut kulüp o bölgeye artı değer katacak bir işletmeye dönüşür." dedi.

Referans'a açıklama yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tıpkı Akın gibi bu meseleye çok sıcak yaklaştığı mesajını verdi:

"Rahmetli Esat Edin, talihsiz kazadan çok kısa bir süre önce KGCC'nin Golf sahasının ve kulübünün yeniden yapılandırılması konusunda bizden işbirliği talebinde bulunmuştu. Kendisiyle prensipte ilgilendiğimizi konuştuk ancak daha sonra detaylı bir şekilde düşünme ve değerlendirme imkanı bulamadan maalesef kendisini kaybettik. Söylediğim gibi konuyla ilgilenmekle birlikte detaylı bir hukuki ve finansal ön çalışma gerekmektedir. Konunun tekrar gündeme gelmesi halinde bu çalışmalar yapılıp, proje hakkındaki duruşumuz netleşebilir."

Benzer bir girişime Sevil Sabancı da kapı araladı. "Esat, vizyoner bir bakış açısıyla bugün Avrupa'da bile eşi olmayan bir komplekse imza atarak, Türkiye'nin önünü açmış başarılı bir girişimciydi. İnsani yönü son derece kuvvetli, sempatik bir kişilik, iyi bir aile babası ve eşti. Ülkemiz ve hepimiz için çok büyük bir kayıp. Orada ailesi ile buluştuğunu düşünerek teselli buluyorum. Binicilik kulübü ile ilgili olarak ise 2003 senesinde kendisiyle bir yemek sırasında konuştuk. Ancak o sıralar benim de kendi merkezimi (S Uluslararası Binicilik Merkezini) hayata geçirmeye başladığım bir dönemdi. Dolayısıyla konu, o sohbet ortamındaki paylaşımımız ile sınırlı kaldı. Bugün böyle bir tesisin yok olması ya da kapatılması elbette ki herkes gibi beni de üzer. Şu anda konuyla ilgili bana ulaşmış bir şey yok. Bir teklif olması halinde her yönüyle düşünüp bir değerlendirme yapabilirim."

Sadettin Saran da çok açık bir biçimde bu oluşumda yer alabileceği sinyali verdi. İşte Saran'ın yaptığı açıklama:
"Edin vizyonu tartışılmaz bir kişiydi. Son zamanlarda işleri konusunda sıkıntıya girdiği de doğruydu. Kemer Country'de elindeki asetleri, golf, at, spor kulüplerini, otel ve inşaat alanlarını bölerek, en iyi biçimde işletecek kişilere devretmeyi planlıyordu. Bu onun için içinde bulunduğu dar boğazdan çıkış yolu olabilirdi. Daha geçen perşembe konuşmuştuk, bu cumartesi buluşacaktık ama kendisi yerine ölüm haberi geldi. Onun planladığı bu devretme modeliyle KC'nin kurtulma ihtimali olduğunu düşünüyorum."

İş dünyası en azından prensip olarak Esat Edin'in mirasına sahip çıkacağı mesajını veriyor. Ben onunla son sohbeti yapmış bir gazeteci olarak bu mesajı aktarmayı bir görev biliyorum. Şimdi top Kemer Country'de yıllarca Esat Edin'le birlikte çalışmış çalışma arkadaşları ve Edin ailesinde.

Umarım iş dünyasının uzattığı bu hem ticari hem de manevi el vakit geçirilmeden somut bir projeye dönüşür.

Böylece bütün yük Edin ailesinden hayatta kalan tek kişi olan 14 yaşındaki Murat'ın üzerine kalmaz.

Yazarın Tüm Yazıları