Eczacıbaşı: İnternet yasağı uluslararası güveni sarsar

SON dönemlerdeki gelişmeleri değerlendiren Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “İnternet yasaklarına uluslar arası güven sarsılır. Yatırımcı veri akışının aşırı denetleneceği ortama gelmez. Bilişim kullanmayan ekonomi büyümez” dedi.

Haberin Devamı

TORBA yasa tasarısıyla gündeme gelen internet yasaklarıyla ilgili Türkiye Bilişim VakfıBaşkanı Faruk Eczacıbaşıuyarıyor:
“Uluslar arası güven sarsılır. Hiçbir yabancı yatırımcı veri akışının aşırı denetleneceği bir ortamı risksiz kabul etmez”.
Eczacıbaşı: İnternet yasağı uluslararası güveni sarsarEczacıbaşı
, değişiklik yapılması önerilen 5651 sayılı internet yasasını bu haliyle bile öteden beri eleştiriyor.
2007 yılında yürürlüğe giren yasayla ilgili sohbetimizde “ Bu yasa fil ölüsü gibi. Kimse memnun değil ama yıllardır yerinde duruyor” demişti.
Başkanı olduğu Türkiye Bilişim Vakfı, 5651 sayılı yasanın değişmesi için yıllardır çabalıyor.
Ankara’da bilişim ile ilgili kurumlarla sürekli temas içersinde.
Eczacıbaşı hatırlatıyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2012 yılında yasanın “ifade özgürlüğüne aykırı” olduğunu ve uygulanmasının başka “insan haklarını da ihlal ettiği” kararına varmıştı.
“Yasanın hatalarının giderilmesi için çabalarımızı sürdürürken, internetin denetiminde insan haklarına saygı beklerken bugün tam tersini görüyoruz” diyor Eczacıbaşı.
“Beterin de beteri” dediği durumu günlerdir konuşuyoruz.
İnternet siteleri mahkeme kararı olmadan TİB ya da Ulaştırma Bakanlığı tarafından 4 saat zarfında kapatılabilecek.
Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı bu sürpriz torba yasasından ötürü şaşkın ve üzgün. Dünyanın en büyük 17. ekonomisinin bilgi teknolojileri alanında karnesi zaten zayıf.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2013 Küresel Bilgi Teknolojileri Raporu’nda 144 ülke içerinde 44. sıradayız.
Gelişmişlik Endeksinde 157 ülke arasında 69. sıradayız. Bu yeni torba yasa kabul edildiği takdirde tüm platformlarda daha da geriye düşeceğiz.
Yazık değil mi?
Rekabet ettiğimiz ülkeler internet sayesinde bilgi çağını yakalarken, biz aksi istikamete doğru yol alacağız.
Uzun vadede diğer ekonomilerden tamamıyla izole olmak tehlikesi var.
Faruk Eczacıbaşı “Türkiye’nin dünyada rekabet etmesinin temel şartı, ekonomisinin bilgi temeline oturtmasıdır. Bunun yolu interneti kısıtlayarak bilgiye erişimi imkansız hale getirmek değil” derken haklı.
İnternet yasakları temel hak ve özgürlüklerin engellenerek insan haklarına darbe olduğu kadar, ekonominin sağlıklı gelişmesine de darbe. Bilişimi kullanmayan ekonomi nasıl serpilip, büyüyebilir?

Haberin Devamı

Google Şeffaflık Raporu’nda ‘içerik kaldırma’ talebinde lideriz

TÜRKİYE Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ile sohbette vakfın yönetim kurulu üyesi, bilişim hukukunda uzman avukat Yasin Beceni de var.
Beceni, Google ile Facebook’un Türkiye’de hukuki işlerini takip ediyor.
Google’ın her yıl yayınladığı Şeffaflık Raporu’yla ilgili verdiği bilgiler yasaklar konusunda hangi noktada olduğumuzu ortaya koyuyor.
Bu rapora göre Google’dan “içerik kaldırma” talebinde lideriz.
Türkiye’de devletten, kamu kuruluşlarından gelen “içerik kaldırma” talebi son yılda yüzde 966 kat artmış. Bu arada TBV’nin çıkması için başka bir uğraş verdiği “kişisel verilerin korunması” yasa tasarısı da yıllardır bekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları