Ecevit'i sevindiren fabrika açılışı...

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

Tekel'den Sorumlu Devlet Bakanı Eyüp Aşık, dün telefonda söze esprili bir şekilde başlıyor:

‘‘Biz daha önceki hükümetlerimiz döneminde verdiğimiz vaatlerin de takipçisiyiz...''

Aşık, ardından bununla ilgili şu ilginç anısını aktarıyor:

‘‘Anayol hükümeti döneminde de Tekel'den Sorumlu Devlet Bakanı idim. Bir gün Sayın Bülent Ecevit Bitlis'e gidip geldiğinde benimle görüştü. Bu ilde bulunan sigara fabrikasının kapatılmaması ricasında bulundu. Ben de kendisine fabrikanın kapanmayacağı konusunda söz verdim...''

Eyüp Aşık, Ecevit'in bu ricası üzerine Bitlis'te bulunan Best sigara fabrikası ile ilgili araştırma da yaptırmış. Sonuçta Best sigara fabrikasının 150 milyar lira kadar bir borcunun olduğunu görmüş.

ECEVİT'İN SİGARASI Aşık' ın o dönemde tespit ettiği bir önemli ayrıtı daha var. O da DSP Lideri Bülent Ecevit'in Best sigarasından başka sigara içmediği.

Fabrikanın borcunun bir şekilde ödenmesi için kaynak bulma çabası içine girdiği sırada, Anayol hükümeti son bulmuş. Refahyol hükümeti döneminde de fabrika kapatılmış.

Aşık, hükümet güvenoyu alır almaz, bir önceki dönemde Ecevit'e verdiği verdiği söz aklına gelmiş.

Hemen Best sigara fabrikası ile ilgili yeni bir çalışma başlatmış ve yeniden açılması için ne gerekiyorsa yapılması talimatını vermiş.

Telefonda keyifli bir ses tonu ile Aşık bunları anlatırken ardından ekliyor:

‘‘Bakanlar Kurulu'nda Sayın Başbakan Yardımcım Ecevit'e sürpriz yapacağım. Geçen yıl verdiğim sözü yerine getirdiğimi söyleyeceğim...''

Aşık, bugünkü Bakanlar Kurulu'nda vereceği bir diğer sözü ise şöyle açıklıyor:

‘‘Yıl sonuna kadar Tekel ürünlerine kesinlikle zam yapmayacağım...''

Her ne kadar zam yapmayacağım dese de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner gibi Aşık da vergilerin azlığından yakınıyor. Bu nedenle ‘‘güçlü bir vergi konulmasının kaçınılmaz'' olduğunu belirtiyor. Ardından ekliyor:

‘‘Bu hükümette birbirimize yardımcı olmaktan başka çaremiz yok...''

CİNDORUK'UN MEKTUBU Ancak Aşık, DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk'un, atamalarda kendilerine danışılmadığı gerekçesi ile Başbakan Mesut Yılmaz'a yazdığı mektup konusu açılınca sessiz kalıyor. Ardından buruk bir ses tonu ile şunları söylüyor:

‘‘Bir yanlış anlaşılma. Bundan sonra olmaz...''

DTP'li Devlet Bakanı Rifat Serdaroğlu da Cindoruk'un mektubu konusunda Aşık'tan farklı dil kullanmıyor. Serdaroğlu da sorunun yaşanan süratin getirdiği bir koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Hatta, Yılmaz'ın atamalar konusunda bilgi aktarmış olabileceğini ima ediyor, daha ileri gitmeyip susuyor.

Serdaroğlu, bu tür sıkıntıların bir daha yaşanmaması için bugünkü Bakanlar Kurulu'na getireceği öneriyi de şöyle açıklıyor:

‘‘Üç partiden birer bakanın yer alacağı komisyon kurulsun. Milletvekilleri ve üç partinin teşkilatının sorunlarıyla da bu komisyon ilgilensin...''

Aşık ve Serdaroğlu'nun sözlerine bakıldığında, koalisyon içindeki sorunlar ‘‘şimdilik'' aşılmaz görünmüyor.

Ancak daha ileri teknoloji olan telefon varken, koalisyondaki iletişimin neden mektupla gerçekleştirildiği sorusuna ise kimse yanıt veremiyor.

Yazarın Tüm Yazıları