DYP, sine-i millete nasıl gidecek?..

Muharrem SARIKAYA
Haberin Devamı

DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, bir gün önce arkadaşı Mehmet Gölhan'ın ‘‘RP ile birlikte sine-i millete dönüp genel seçimi zorlayacakları’’ yönündeki sözlerine destek veriyor.

Ekinci de erken seçimi zorlamak için böyle bir formülü gündeme getireceklerini vurguluyor.

Belli ki, Genel Başkan Tansu Çiller ve yakın çevresi bu formülü işleme koyma konusunda uzlaşmış.

Ekinci, dün telefonda şunları söylüyor:

‘‘Meclis'in beşte üçü yer değiştirmiş. 160'ı aşkın bağımsız milletvekili var. Böyle bir tablo ile Meclis daha fazla gitmez. Kimse hiçbir şey yok gibi davranamaz. Seçimden başka çıkar yol yok...’’

Ekinci, bu nedenle RP ve DYP milletvekillerinin hemen istifalarını verip genel seçime gitmenin yararlı olacağını söylüyor.

Ancak hemen ardından bu konuyu aralarında konuştuklarını, asıl kararın Genel İdare Kurulu'nun uzun sürecek bir toplantısıyla alınacağını belirtiyor.

Sine-i millet için, RP'nin kapatılması dolayısıyla bağımsız kalan milletvekillerinin partileşme sürecini bekleyip beklememe konusunda ise Ekinci şöyle diyor:

‘‘RP'nin yerine kurulacak parti önemli değil. Önemli olan bir an önce seçime gidebilmek...’’

Ekinci, aslında bu sözleri ile DYP'nin hedefini de ortaya koyuyor; RP'nin yerine yeni bir parti kurulmadan gidilecek bir seçimden, bu kesimin de oylarını toplamak.

RP: ÖNCE PARTİLEŞMELİ

RP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, DYP'nin bu girişimine dün şu karşılığı veriyor:

‘‘Öyle bir çırpıda olmaz. Önce partileşmemiz lazım.’’

Kapusuz, henüz parti olarak karar vermemekle birlikte kişisel görüşünün ilk olarak ara seçimi denemek olduğunu söylüyor. Genel seçimi zorlamanın da olası olduğunu, ancak bunun çok iyi düşünülmesi gerektiğini söylüyor.

Açıkçası, RP yeni bir partinin kuruluş süreci tamamlanmadan ne ara, ne de genel seçimi zorlama düşüncesinde değil.

DYP'NİN İNCE HESABI

Dolayısıyla DYP'nin, ‘‘RP yerine yeni bir parti kurulmadan seçime gitme ve bundan pay alma’’ hedefinin de önü kesilmiş oluyor.

Zaten, Anayasa gereği TBMM'nin bir genel seçime gitmesi de kolay değil. Anayasa, Meclis'in yüzde beşinde bir boşalma olduğu anda, boşalan yerlerde üç ay içinde ara seçime gidileceğini öngörüyor.

ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz de dün bunu hatırlatıyor. Aksöz, ‘‘Kaç milletvekilinin istifa edeceğine bakarız. Öyle 40-50'yi bulursa ara seçime gideriz’’ diyor.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Yalova da aynı görüşü dile getiriyor. Ardından şöyle diyor:

‘‘Çiller'in çevresindeki zihniyet hâlâ kendisini RP'ye endekslemekten kurtulamadı. Bu kadar zarar vermesine rağmen, kendi kurtuluşlarını hâlâ orada arıyorlar...’’

DYP bir an önce seçim için her türlü yöntemi deneme çabasında. Sine-i millet konusunda RP'yi de ikna çabasında bulunmaktan kaçınmayacakları belli oluyor. Ancak burada düşünülmesi gereken en önemli soru DYP'den kaç milletvekilinin buna yanaşacağı.

Hem de önlerinde geçen seçimde Çiller'e en yakın olmalarına karşın listenin en dibine konulup seçilemeyen Bekir Sami Daçe, Yalçın Öğütcan, Ateş Amiklioğlu örnekleri dururken...













Yazarın Tüm Yazıları