Düstur-u Zelil her çarşamba DTCF’de

Güncelleme Tarihi:

Düstur-u Zelil her çarşamba DTCF’de
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 00:00

ANKARA Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nün oyunu Düstur-u Zelil, her çarşamba saat 19.30’da Ankaralılarla buluşuyor. Oyun, yazımından sahnelenmesine kadar tüm bölüm öğrencilerinin katıldığı hazırlık süreciyle dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Tiyatro Bölümü Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı öğrencileri Tunahan Civelek ve Alper Kaan Bilir’in, George Büchner’in “Woyzeck” ve” Leonce ile Lena” oyunlarından yola çıkarak kaleme aldığı özgün metin, Yrd.Doç.Dr. Kadir Çevik’in rejisiyle sahneleniyor. Doç.Dr. Beliz Güçbbilmez’in üstlendiği dramaturji çalışmalarına Tiyatro Tarihi ve Kuramı Ana Bilim dalı öğrencileri de katkıda bulundu. Oyunculuk Ana Sanat Dalı öğrencilerinin rol aldığı oyun ilk gösteriminde izleyenler tarafından büyük alkış aldı.


Oyun; değerlerini yitirmiş ve yozlaşmış küçük bir krallığı, Asya’dan gelen büyük ve işgalci bir gücün tehdidi altında varlığını sürdürebilmek için çevirdiği oyunları ve bu uğurda harcadığı hayatları, meczup bir masalcının kaleminden anlatıyor. Yirmi yıllık bir iktidar değiştirme planını ve saray entrikalarını, masallarda adı geçmeyen küçük hayatlar üzerinden, biraz mizahi, biraz trajik bir öykü içinde izleyiciye sunuyor.


Gelenek yeniden hayatta

Haberin Devamı


Oyunun tiyatro eğitimi açısından önemli bir proje olduğunu söyleyen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü Başkanı Doç.Dr. Selda Öndül şunları söyledi:
“Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’ndan iki öğrencinin yazdığı, Tiyatro Tarihi ve Teorisi öğrencilerinin dramaturgi ekibinde çalıştığı oyunu, Oyunculuk Anasanat Dalı öğrencilerinin oynuyor olması, dallar arasında amaçlanan, özlenen ve tiyatronun gerektirdiği ortaklığı tescil etmiş oluyor. Bu proje ile, DTCF Tiyatro Bölümü’nün geleneğinde zaten var olan ortak çalışma kültürü böylece yeniden hayata geçmiş oldu.”


Herşeyiyle DTCF’nin

Oyunun yönetmeni, Tiyatro Bölümü Oyunculuk Anasanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kadir Çevik de, oyunun hayata geçiş sürecini şöyle anlatt:
“Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı son sınıf öğrencileri Tunahan ve Alper, Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Beliz Güçbilmez’in denetiminde metni yazmaya başladılar. Kısa sayılabilecek bir zaman diliminde iki genç yazar metni tamamlayıp 2010 Eylül ayının ortalarında sahnelenmek üzere teslim ettiler. Oyun iki ayrı rol dağılımı ile sahnelendi ve üçüncü ve dördüncü sınıf Oyunculuk Anasanat Dalı öğrencilerinin tamamı bu projede çalıştı. Bu yıl sahnelenen oyunun herşeyiyle DTCF Tiyatro Bölümü’ne ait olması çalışmayı eğitim açısından daha da anlamlı kıldı.”


Oyunlar ücretsiz

Haberin Devamı

OYUNUN ışık tasarımını Umut Eser, özgün müziklerini Sedat Anar, kostüm tasarımını Rabia Kip, mask tasarımını Sevda Çevik üstlendi.Oyun her çarşamba saat 19.30’da A.Ü. DTCF Tiyatro Bölümü Melahat Özgü Uygulama Sahnesi’nde ücretsiz olarak izlenebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!