Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2016 18:15

Dünyada yeni bir spor doğuyor... Özellikle 15-25 yaş kuşağının futboldan bile daha fazla ilgi göstermeye başladığı bu sporun adı; e-spor. Barcelona'da yapılan League of Legegends All-Star maçını binlerce kişi salondan, milyonlarca kişi ise televizyon ve internetten takip etti. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray da e-spor takımına sahip.

Haberin Devamı

Barcelona’nın Palau Sant Jordi spor salonunda binlerce genç... Hayır, içeride ne bir basketbol ne de voleybol maçı var... İçeride, bir e-spor all-star maçı var!

Yaşları ağırlıkla 12-25 arasında değişen yaklaşık on bin genç, büyük bir heyecanla e-spor’un yıldızlarını bekliyor. Avrupa’nın ve Uzakdoğu’nun en zeki ve hızlı e-spor oyuncuları karşı karşıya gelecek; ‘Buz Takımı’ ve ‘Ateş Takımı’ formalarıyla...

9-10-11 Aralık’ta Barcelona’nın merkezinde bir League of Legegends All-Star maçı heyecanı yaşandı.  Riot Games, Türkiye’de dahil dünyada League of Legegends (LoL) adıyla e-spor organizasyonları düzenliyor. 5’er kişiden oluşan takımlar, bildiğimiz sporlardaki gibi, lig usülü karşı karşıya gelip birbirlerini bilgisayar oyununda yenmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

SHAQ DA TAKIM KURDU

Ülke şampiyonları daha sonra Dünya şampiyonu olmak için karşı karşıya geliyor. Türkiye’de geçen sezon Beşiktaş da ligde yarıştı. Bu sene Fenerbahçe ve Galatasaray da e-spor takımları kurdu.  Bilgi çağının yeni sporuna artık kayıtsız kalmak olanaksız.  Zira eski NBA yıldızı Shaquille O’Neal de takım kurdu, Schalke 04’te, PSG de...

Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor

E-spor, artık kulüpler için hem genç kitleye ulaşmanın yeni aracı hem de iştah kabartan bir pazar demek. Genel olarak Türkiye dijital oyun pazarı 300 milyon doları aştı. 22 milyondan fazla oyuncu bulunuyor.  Yakın gelecekteki pazar hedefi ise 500 milyon dolar! 22 milyon oyuncunun 3 milyonu espor organizasyonu LoL oyuncusu.  Halihazırda 748 milyon doları bulan küresel pazarınsa 2018 sonunda ulaşması beklenen hacim 1.9 milyar dolar! Dünyadaki toplam LoL oyuncu sayısıysa aylık 100 milyonun üzerinde.

Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor

League of Legends Şampiyonluk Ligi, ocakta başlayacak ve 8 takım mücadele edecek. Geçen sezon küme düşen Beşiktaş’ın ligdeki takımlardan birini alıp devam etmesi bekleniyor. Evet, bu ligde bir yıl şampiyon olup ertesi yıl düşebilirsiniz. 2017 sezonu üç büyüklerin ‘e-spor derbisi’ne sahne olacak anlayacağınız. Geçen seneki final Ülker Sport Arena’da oynandı ve 12 bin kişi izledi. Final televizyonun yanısıra internet üzerinden de canlı yayınlandı.

Haberin Devamı

LoL Dünya Şampiyonası, tekil izleyici sayısında 43 milyon ulaşarak, birçok dev organizasyonu geride bıraktı.  Sponsorluk ve reklam gelirleri 577 milyon dolara ulaşmış durumda.

Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor

OLİMPİYATLARA GİREBİLİR

Riot Games Türkiye Müdürü Hasan Çolakoğlu ve ve Riot Games Türkiye E-spor Direktörü Bora Koçyiğit ile Barcelona’da yaptığımız sohbette e-spor’un bir fantazi olmadığını anladık. Zira oluşan pazar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin bile dikkatini çekmiş durumda. Yani artık e-spor’un olimpiyatlara alınıp alınmaması bile konuşuluyor. Düşünün, olimpiyatın temel sporlarından güreşin, reytingi düşük diye devre dışı kalması gündeme gelmişti.

Haberin Devamı

Çolakoğlu, e-spor’un federasyonlaşmasını da desteklediklerini ve bunun için çalışmalarda bulunduklarının da altını çiziyor.

ALL STAR’I BUZ TAKIMI KAZANDI

Barcelona’daki Lol All Star maçını Buz Takımı kazandı. Bireysel performanstaysa Uzi ipi göğüsledi... Herkesin gözü aslında Faker’daydı. Çin’den gelen 1 milyon dolarlık transfer teklifini reddenen Güney Koreli, açıkçası kendisini fazla zorlamadı.  İspanyol xPeke de evsahibi olmanın da avantajıyla salonda en çok ilgi gören isimdi. Koçyiğit, “Özellikle 15-16 yaşındaki çocuklar LoL oyuncularına büyük ilgi duyuyor. Bir futbol yıldızıyla bir LoL yıldızıyla karşılaşsalar imza için e-sporcuya giderler” diyor...

Haberin Devamı

Dünyayı saran yeni çılgınlık; e-spor

FUTBOL SEYİRİCİSİ GİBİ İZLİYORLAR

Organizasyon sırasında sık sık tribünlerdeki izleyicileri takip ettim. Tıpkı bir futbol maçındaki gibi oyuncuların olumlu olumsuz her hareketine büyük alkış ve tezahüratlarla tepki veriyorlar. Normalde bir maç en fazla 40 dakika sürüyor ama all-star organizasyonu içinde başka şovlar da olduğu için 3 saati aştı. Ancak izleyicilerin aynı konsantrasyonla izlemelerine şaşırmadım desem, yalan olur. Sunucuları ve canlı yorumlarıyla izleyenler için gerçek bir şov...

Sonuç itibarıyla kavramlarımız değişiyor. Zaman ve mekân algımız, yeni teknolojiler sayesinde dönüşüyor. Elimizdeki akıllı telefonlar, üçüncü gözümüz gibi. Yürürken bile elimizden düşmüyor. Yani hepimiz birer e-sporcu olmasak bile, artık birer e-insanız! Bu yeni insanın da yeni bir sporuyla karşı karşıyayız. Kabul etsek de etmesek de... Ben buna sanal değil, gerçek manada şahit oldum....

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!