Dunyayi mindere yapistiranlar

Güncelleme Tarihi:

Dunyayi mindere yapistiranlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Boks

SEREF EROGLU

Once genclerde sonra buyuklerde Avrupa ve Dunya Sampiyonu oldu. Yetenegiyle Turk guresine yeni soluk getirdi.

KOCA YUSUF

Ilk cihan pehlivanimiz Koca Yusuf, Dunya Sampiyonu Pol Pons dahil Avrupa'da yenmedik adam birakmadi. Ardindan Amerika sampiyonlarini mindere uzatti. Yurda donerken bindigi gemi firtinada batti. Yolunuz duser de Atlantik Okyanusu'ndan gecerseniz Koca Cihan Pehlivani'na bir fatiha okuyun. Mezari orasidir.

YASAR ERKAN

Genc Turkiye Cumhuriyeti'ne 1936 yilinda Berlin'den ilk altin olimpiyat madalyasini getiren sporcumuzdur.

YASAR DOGU

Turk guresinin egilmez cinari, olimpiyat, Dunya ve Avrupa sampiyonalarinin kacinilmaz sampiyonu olan Yasar Dogu, hayatinda hic yenilmemistir. Bir keresinde unlu Isvecli Anderson'la berabere kaldigi icin hirsindan oturup agladigina ben sahit oldum.

CELAL ATIK

Allah vergisi teknigiyle guresi oyun, rakibini oyuncak haline sokan Olimpiyat, Dunya ve Avrupa Sampiyonu Celal Atik, Milli Takim antrenorlugu de yapti. Onun hocaligi sirasinda Turk gurescileri 1960 Roma Olimpiyati'nda 5 altin madalya kazandilar.

GAZANFER BILGE

Dunya minderlerinin firtinasi ve tus meraklisi Bilge, ne yazik ki cigerlerinden hastalanip genc yasta guresi birakmak zorunda kaldi. Bu nedenle sadece olimpiyat ve Avrupa sampiyonluklariyla yetindi.

HUSEYIN AKBAS

Dunya ve Avrupa sampiyonalarinin gedikli sampiyonu ve de Olimpiyat ikincisi olan Huseyin Akbas'in bir ayagi sakatti. Sakat bacagini kasten rakibine uzatirdi. O bacaga dalmak hatasini yapan kendini sirtustu mindere yapismis bulurdu.

MUSTAFA DAGISTANLI

Zamaninda dunyanin en teknik ve guclu gurescisi secilen Dagistanli, iki kez Olimpiyat, bir hayli de Dunya ve Avrupa Sampiyonu oldu. 1956 Melbourne Olimpiyati'nda guresirken Mustafa'nin mayosu oylesine pirtik, pabuclari oyle yirtikti ki Japon rakibi haline aciyip yedek gures giysilerini bizimkine hediye etti. Mustafa da Japon'un cici giysileriyle yine Japon'u yenip Olimpiyat Sampiyonu oldu. Bence Dagistanli'nin en buyuk basarisi Olimpiyat ve Dunya sampiyonluklari degil, o zamanin en buyuk gurescisi bizim Nasuh Akar'i iki kez yenebilmis olmasidir. Spor tarihimizde en cok madalya kazanan Mustafa Dagistanli'nin madalyalarini ve kupalarini tasimak icin iki hamal yetmez.

HAMIT KAPLAN

Yillardir yenilmez zannedilen buyuk sampiyon Isvecli Antonson'u minderden silen Hamit Kaplan, dunya minderlerinin en buyuk agir sikleti oldu. Hem serbest hem Grekoromen stilde gures tuttu. Olimpiyat, Dunya ve Avrupa Sampiyonu oldu. Kazandigi madalyalarin toplam agirligi belki de Hamit Kaplan'in agir siklet kilosunu gecmistir.

HAMZA YERLIKAYA

Dunya Gures Federasyonu tarafindan ‘‘Dunyanin en iyi gurescisi’’ secilen Yerlikaya, butun yas gruplarinda Avrupa ve Dunya sampiyonluklarini defalarca kazandi. Yetmezmis gibi ulkesine bir de altin olimpiyat madalyasi getirdi. Hamza, gencecik yasiyla 2000'li yillarin da sampiyonu olacaga benziyor.

AHMET AYIK

Eski efsane kusagin son temsilcisidir. Aci kuvveti ve erisxilmez teknigiyle Olimpiyat, Dunya ve Avrupa sampiyonalarinda altin madalya birakmadi. Dunyanin en unlu sampiyonu Ruis Medved'i perisan etti. Medvet, Ayik'tan kacmak icin bir ust siklette guresmeye basladi. Ahmet Ayik, federasyon baskani olarak da Turk guresine hizmet verdi.

MITHAT BAYRAK

Dunya minderlerinin tam on yil tozunu atti. Grekoromende Melbourne ve Roma olimpiyatlarinin altin madalya gediklisi oldu. Avrupa ve Dunya sampiyonalarinda da madalyalari leblebi gibi topladi.

Halter

NAIM SULEYMANOGLU

100'den fazla dunya rekorunun katili, 3 Olimpiyat birincisi olan dunyadaki tek halterci, Avrupa ve Dunya sampiyonalarinin banko sampiyonu, Time dergisinin kapak yildizi, tum spor aleminin sevgilisi olan Cep Herkulu yalniz yuzyilin degil butun zamanlarin en buyugudur.

HALIL MUTLU

Daha cocuk yasindayken Avrupa, Dunya ve Olimpiyat Sampiyonu olan ve de bir gunde 4 dunya rekorunu yumurta kirar gibi kiran Halil Mutlu, yeni yuzyilda Turkiye'nin dunya sporuna en buyuk armagani olacaktir.

Boks

HALIT ERGONUL

1946 Avrupa Boks Sampiyonasi'nda hakem oyunlari sonucunda ucuncu olmasina ragmen Avrupa Karmasi'na secilmis ve Amerika'da dovusmustur. Bir kapici cocugu olan Ergonul leblebiyle beslenip, kirik elle bile dovusup bir suru sampiyonluk kazanmistir. Boksu biraktiktan on yil sonra ringlere donup 37 yasinda tekrar Turkiye Sampiyonu olmustur. Hocalik yillarindan girtlagindan kestigi paralarla calistirdigi kuluplere ring yaptirmistir. (Nereden mi biliyorum? Cunku Halit Ergonul benim de hocamdi.)

CEMAL KAMACI

Iki kez Avrupa Profesyonel Boks Sampiyonlugunu kazanan Kamaci, Amerika'da da mac yapmistir.

SEYFI TATAR

Ust uste iki kez Avrupa ikincisi olan ve Avrupa'nin en teknik boksoru secilen Tatar'in Akdeniz Oyunlari ve Balkan sampiyonluklari vardir.

CELAL SANDAL

Defalarca Balkan ve Akdeniz Oyunlari Sampiyonu olan Celal Sandal icin bir Avrupa gazetesi soyle yazmisti: ‘‘Katir ciftesi gibi yumrugu var. allah'tan vurmasini bilmiyor. Yoksa, ringler cesetle dolardi.’’

EYUP CAN

Olimpiyat ucuncusu olduktan sonra profesyonellige gecen Eyup Can, Avrupa Sampiyonlugu'nu da kazanmistir.

SINAN SAMIL SAM

Dunya Sampiyonu olan ilk Turk boksorudur. Hem de agir sikletin canavarlari arasinda!.. Hemen profesyonel oldugu icin ne yazik ki 2000 Sidney Olimpiyati'nda dovusemeyecek. Ama ne yapsin, ac karnina dayak cekilmiyor.

Basketbol

YALCIN GRANIT

Turk Basketbolu'nun simgesi, Milli Takim'in Avrupa'da ilk kez 8. olmasinda buyuk pay sahibi olan Kaptan Granit, basketbola hoca olarak da yillarca hizmet etmistir.

SENGUN KAPTANOGLU

Milli Takim'in ve Galatasaray'in kaptani olarak yillarca pota altinda ter dokmustur.

MIRSAD TURKCAN

Avrupa liglerinden kurtlar sofrasi e yigidin harman oldugu yer olan Amerikan NBA ligine yukselmis ilk Turk sporcusudur.

Atletizm

RUHI SARIALP

Londra Olimpiyati Uc Adim Atlama Ucuncusu olarak Turkiye'ye atletizm dalinda ilk olimpiyat madalyasini getirdi. Ayrica Dunya Ordulararasi Rekortmen Sampiyonu ve Avrupa Ucuncusu oldu.

ISMAIL AKCAY

Uluslararasi bircok maraton yarismasinin sampiyonu olan Akcay Meksika'da da Olimpiyat Dorduncusu oldu.

Voleybol

DEGER ERAYBAR

Turk Voleybolunun onculerindendir. Milli Takimimizin basarilarina kaptan ve hoca olarak buyuk emegi gecmistir.

ARZU (GOLLU) AKSU

Avrupa Sampiyonu olan Eczacibasi ve Avrupa Bahar Kupasi birincisi olan Milli Takimimizin yildiz oyuncusu ve kaptanidir.

Binicilik

NAIL GONENLI

1956 Binicilik Olimpiyatlarinda en zor engelde dusup kalca kemigini kirdi. Tekrar atina binip o engeli gecerek yarisi tamamladi. Helikopterle hastaneye kaldirilan Nail Gonenli ‘‘En Cesur Sporcu’’ secildi. Ingiltere Kralicesi 2. Elizabeth ve Isvec Krali Gustav kendisini kutladilar.

ATATURK’UN SUVARILERI

Eyup Oncu, Saim Polatkan, Cevat Kula, Cevat Gurkan adli binicilerimiz, Uluslararasi Mussolini Kupasi'ni takim halinde kazanarak Ataturk'un Suvarileri lakabiyla Avrupa'da un yaptilar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!