GeriSeyahat Dünyanın mucizeleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın mucizeleri

Dünyanın mucizeleri

Beşinci yaşını kutlayan ATLAS'tan, keşif ve maceranın beş yılllık öyküsü

Yayınlandığı günden bu yana Türk okurunu keşif ve macera peşinde koşturan, görkemli coğrafyalara, uzak ufuklara ulaştıran, dünyanın mucizeleriyle tanıştıran Atlas dergisi, beş yılın en güzel fotoğraflarını bir kitapta topladı. ‘‘Keşif ve Maceranın Beş Yılı’’ adlı kitapta, aşılmaz doruklara tırmanan, geçilmez kanyonları geçen, dipsiz kuylulara inen, kutuplarda dolaşan, gizlenmiş yaşamlara, göz kamaştıran coğrafyalara ulaşan ve her sayısında yeni bir dünyayı gözler önüne seren ATLAS'ın öyküsü anlatılıyor. Büyük boy ve 256 sayfa olan kitap beş ayrı bölümden oluşuyor.

‘‘Görkemli Coğrafyalar’’ bölümünde, en çarpıcı yeryüzü parçalarından biri, Kaçkarlar'dan Toroslar'a, Van Gölü'nden Kızılırmak'a, Kapadokya'dan Akdeniz kıyılarına kadar Anadolu'nun mucize toprakları ele alınıyor. ‘‘Uzak Ufuklar’’da dünyayı dolaşan, Çin'de, Hindistan'da, Patagonya'da, Galapagos'ta, Alaska'da, Kenya'da, Namibya'da konaklayan, dünyanın doruklarına tırmanan, sualtının renkli dünyasına dalan ATLAS'ın öyküsü veriliyor. ‘‘Andların Mucizeleri’’ bölümünde, ATLAS'ın Latin Amerika gezgini Ali Murat Atay'ın bu ilginç kıtada geçirdiği yıllar anlatılıyor. ATLAS'ın yeni bir bakışla ele aldığı Türkiye'nin arkeolojik değerlerine ilişkin çalışmaları ise ‘‘Harabeler, Efsaneler, Kemikler’’ başlığı ile sunuluyor.

ATLAS'ın iki katı kalın kağıda, sınırlı sayıda basılan ve 10 milyon liradan satışa sunulan kitabı, D&R mağzaları ile büyük kitapçılardan ve ‘‘Yaysat AŞ. Abone Servisi Hürriyet Medya Towers 34544 Güneşli-İstanbul’’ adresinden temin edilebilir.

BİR ÇİN GELENEĞİ Yasak Şehir'in yüksek duvarları içinde geçmişi, dışında değişimi yaşayan bir kent Pekin. Gene de Yasak Şehir'in duvarları dibinde eski zaman yaşamının değişmeden devam eden kimi özelliklerine rastlamak mümkün. Dev duvarlara bisikletini dayayıp traş olan ya da sırasını bekleyen Pekinliler ve beyaz üniformasıyla berber bunlardan biri.

KARNAVAL KENTİ

Caddeleri ve sokakları sularla dolu, kanallar labirenti üzerine kurulmuş gerçeküstü bir kent olan Venedik, 18. yüzyıldan itibaren bir karnaval kentine dönüştü. Bir zamanlar denizlere hükmetmiş, siyasi ve ticari gücünü dünyanın bir çok yerine taşımış bu kent, yitirdiği görkemli geçmişini sanki maskelerin ve kostümlerin arkasında saklı tutmak için bu karnavalı yaşatmış.

MOSKOVA'DA SONBAHAR

Ve yaşamlarının sonbaharında iki kadın... Rusya'da yeni düzenden memnun olmayanlar daha çok yaşlılar. Tüm yaşam güvenceleri bir bir ortadan kalkmaya başlayınca kendilerini boşlukta hissetmeye başladılar. Yaşlı Rusların geleceğe umut beslemek için çok fazla zamanları da yok.

ARILAR YAŞASIN

Rize'nin en yüksek yaylası olan Anzer Yaylası, bir zamanlar dünyanın en kıymetli balını üreten kara arıları barındırıyordu. Sonra gizemli bir şekilde yok oldu bu arılar. Ama gene de kara arıları inatla yaşatmaya çalışanlar da var. Arılarını gözü gibi koruyan Anzerli Veli, her sabah yola koyuluyor ve arıların bakımı için, insanların çok uzağına kurduğu meşesine çıkıyor.

BİN YILLIK GELENEK

ATLAS, Anadolu'da bin yıllık geleneği sürdüren yörüklerin göç serüvenine de katıldı. Rüzgarın ıslık çaldığı yaylalarda göçerlerin arasına karıştı. Yaylalarda birçok işi kadınlar yapıyor ama onların en güzel işleri kilim dokumak. Yörüklerin temsil ettiği geleneğin nakışlarıyla gülümseyen kilimler, yörük kadınlarının sevgilerini, umutlarını aktarıyor.

UZAYIP GİDEN VADİ

Yaklaşık 50 km. boyunca uzayıp giden bir vadi. Tam 16 köy, inanılmaz güzel manzaralar arasına kondurulmuş sayısız ahşap ev ve birbirinden yeşil yaylalar. Halk arasında halen eski adı İmerhev'le anılan Meydancık, Artvin-Şavşat yolunun Berta Çayı'nı kestiği noktanın kuzeyinde yer alıyor. Burada Karçal Dağları'nın eteklerinde çok sayıda ata rastlamak mümkün. (Cüneyt OĞUZTÜZÜN)

DOĞANIN BİR PARÇASI

Ormanlık alan bakımından Türkiye'nin en zengin ili olan Kastamonu'da köylüler, bu eşsiz doğanın bir parçası olmuş adeta. Muratbaşı muhtarı Hikmet Sansar'ın evine misafir olan ATLAS ekibi, bu insanları yakından tanıma fırsatı buldu.

False