GeriSeyahat Dünyanın en güzel arenası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en güzel arenası

Dünyanın en güzel arenası

Stade De France, dünyanın en büyük, en güzel ve en pahalı stadyumu. Paris sınırları içindeki 91 bin nüfuslu St Denis'de inşa edilen bu dev arena, Fransa'nın ev sahipliği yapacağı 1998 Dünya Kupası'nın ‘‘elmas’’ı olarak tanımlanıyor. Tam 1400 işçinin 1 milyon saat emek harcayarak 25 ayda yapımı tamamladığı Stade De France, 900 milyon marka (yaklaşık 110 trilyon lira) mal oldu. Haziran ayında başlayacak olan Dünya Kupası'ndan altı ay önce inşaatı tamamlanan stadyumda, 80 bin sporsevere yer var. Stadın 13 bin tonluk asma çatısı (Eyfel Kulesi'nin 1.5 katı ağırlığında) bulunuyor. Devletin ve inşaat firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından finanse edilen ve Fransa tarihinin en pahalı spor sahası olan Stade De France, kültür etkinlikleri için de kullanılabilecek. Gelişmiş teknoloji ürünü olan stadyumun en önemli özelliklerinden biri ‘‘değişebilir’’ tribünleri. Gereksinime göre seyirci kapasitesi artırılabiliyor. Örneğin 25 Temmuzdaki Rolling Stones konseri için seyirci kapasitesi 150 bin kişiye çıkarılabilecek. Futbol tarihinin ve Fransa'nın efsanevi futbolcularından, Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Michel Platini, Dünya Kupası'nda bu muhteşem arenanın ev sahipliğini üstlenecek.

Güneşten korunmalı Stade De France'nin tam 10 bin metrekarelik, ışınların kuvvetine göre koyulaşan özel cam çatısı, seyirciyi ve çimleri güneşten koruyor.

İngiltere'den özel çim

Stat, İngiltere'den getirtilen çok pahalı ve çok dayanıklı ‘‘Ray’’ marka çim ile kaplı. Çimi korumak için özel makineler kullanan bahçıvanlar görevlendirildi.

Süper stadın özellikleri

125 bin metrekarelik bir araziye yayılıyor.

320 metre uzunluğunda, 280 metre eninde ve 46 metre yüksekliğinde.

120 giriş, 18 ana merdiven ve 36 asansör var.

17 butik, 50 büfe, 45 içecek satan yer, 1100 tuvalet, 51 büro var.

3 tane 160 kişi kapasiteli restoran, 1 fast food restoran bulunuyor.

1100'ü engellilere, 2450'si basına ayrılmış 6000 araçlık park yeri bulunuyor. Toplu taşımacılık aracılığıyla gelinmesi istenen stadyum için 6 özel otobüs durağı, 3 metro istasyonu var.

148 locası (12-28 kişilik) var. Localar halıyla kaplı; TV ve minibar servisi var. Bir yıllık kira ücreti 1 milyon mark (yaklaşık 121 milyar TL). Cumhurbaşkanlığı suitinin adı ‘‘Elyseum’’.

Soyunma odaları gri-mavi renkte. 23 dolap, 15 duş, masaj odası ve jakuzi bulunuyor.






False