"Dünya'da AIDS'ten ölümler azalıyor"

Güncelleme Tarihi:

Dünyada AIDSten ölümler azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 15:45

"Dünya'da AIDS'ten ölümler azalıyor"

Haberin Devamı

DÜNYADA yeni tanı konulan AIDS vakalarında artış ve AIDS hastalığından ölümler azalırken, Türkiye'de yeni hasta sayısında bir artış olduğu gözlemleniyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Yapar Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2004- 2013 yılları arasında Türkiye'de yeni tanı konan hasta sayısının yüzde 467 artış gösterdiğini belirterek bunun testlerin daha fazla merkezde yapılabilmesi ve farkındalığın artmasıyla da ilgili olduğunu, Türkiye'nin hala daha AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görülen ülkeler arasında değerlendirildiğini söyledi.

İlk kez 1980'li yıllarda tanımlanan HIV Enfeksiyonundan 35 milyon kişinin öldüğü belirtilirken, hastalık dünyada ve Türkiye'de 24-49 yaş grubunu etkiliyor. Hastalık; korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörler, damar içi madde kullanımı, gebelik ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu gibi nedenlerle bulaşabilmektedir. Türkiye, dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilirken yeni tanı konan hasta sayısının 2004- 2013 yılları arasında yüzde 467 artış gösterdiği belirtildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nur Yapar tedavide Avrupa'dan geri olmadığımızı, erken tanı konabildiğini, testlerin çok yaygınlaştığını bu yüzden de farkındalığın çok geliştiğini belirterek Türkiye'de AIDS konusunda şu bilgileri verdi:

“Türkiye'de bu konuda çalışmalar hızla ilerliyor. Test yapan yerler çok arttı, artık aile hekimleri de yapabiliyor bu yüzden de farkındalık arttı. Bu rakamın artması yeni tanı konan hasta sayısının da artmasında çok önemli rol oynuyor. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte koordineli bir çalışma yürütüyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı 30 Kasım'a kadar bin 661 HIV, 73 AIDS olmak üzere toplam bin 734 vaka tespit edilmiştir. Ulusal anlamda bildirim ağında veri bankası kurularak bu yönde de çok ciddi bir çalışma kaydedildi. Bizde hastalığın en önemli bulaşma yolu heteroseksüel ilişki olduğu için özellikle ergenlik dönemindeki gençlere cinsel hayat eğitimi konusunda daha çok çalışma yapmamız gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılında yeni vaka sayısının sıfıra indirmeyi planlıyor o yüzden birkaç yıldır slogan “Sıfıra ulaşmakö olarak belirlenmişti. Bu senede yine bu yönde çalışmalar var. Virüsle savaşmanın en etkili yolu ondan korunmaktır."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!