Zelenski: Donbas cehennem gibi

Güncelleme Tarihi:

Zelenski: Donbas cehennem gibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 07:00

Ukrayna lideri Zelenski, Rusya’nın yoğun saldırısı altında olan ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin ‘cehennem gibi’ olduğunu söyledi. Rusya ise Mariupol’deki Azovstal fabrikasının tamamen ele geçirildiğini, Lugansk bölgesini de kontrol etmek üzere olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna işgali 87’nci güne girerken Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, cephenin durumunu “cehenneme” benzetti. Rus güçlerinin ayrılıkçı Donbas bölgesinde saldırılarını arttırdığını belirten Zelenski, “Abartmadan söylüyorum: Bu günlerde cehennemin adresi Donbas. Arazide bir an önce başarı elde etmek isteyen ilhakçı Rus kuvvetleri ellerinde bulunan tüm silahları cepheye sürdü.

Zelenski: Donbas cehennem gibi

Bombardıman gece gündüz devam ediyor. Özellikle Donbas bölgesindeki Severodonetsk kasabası acımasızsa vuruluyor” ifadelerini kullandı. Zelenski konuşmasında halkına, “Rusya’nın işlediği savaş suçlarının yargı önüne çıkarılacağı” sözünü verdi. Ukrayna lideri ayrıca, Zaporojye bölgesinde Rus kuvvetlerini birkaç kasabadan geri püskürtmeyi başardıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Zelenski: Donbas cehennem gibi


‘LUGANKS SINIRINA DAYANDIK’

Donbas’taki duruma ilişkin bir açıklama da Moskova’dan geldi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Lugansk ile Donetsk ayrılıkçı bölgelerinin sınırlarına yaklaştığını ilan etti. Şoygu, “Donbas bölgesini aşırı milliyetçi Ukrayna unsurlarından kurtarma harekâtı yakında tamamlanacak. Birliklerimiz ilk olarak Lugansk Halk Cumhuriyeti sınırlarına dayanarak kurtarma operasyonunu tamamlamış olacak” dedi. Şoygu’nun “operasyon tamamlanacak” derken savaşın tümünü mü yoksa bu cephedeki ilerleyişi mi kastettiği netlik kazanmadı.

Zelenski: Donbas cehennem gibi

RUS GEMİLERİNE HARPOON

Bu arada ABD, Ukrayna’ya gelişmiş Harpoon füzeleri vermeye hazırlanıyor. Boeing üretimi Harpoon (zıpkın) füzeleri yaklaşık 300 km menzile sahip oldukça gelişmiş bir silah. Ukrayna, bu silaha sahip olmaları durumunda Karadeniz limanlarına yönelik ablukayı sonlandırabileceklerini söylüyor. Harpoon füzesinin Ukrayna’da kullanımının Rusya-ABD arasında doğrudan çatışma riski doğurabileceği endişesi dile getirilirken, askeri uzmanlar Rusya’nın Karadeniz’deki hâkimiyetinin kırılması için bu füzelerden yaklaşık 20 tanesinin yeterli olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

Zelenski: Donbas cehennem gibi

RUSYA: AZOVSTAL TAMAMEN ELE GEÇİRİLDİ

Rusya, Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Mariupol’deki son direniş noktası Azovstal çelik fabrikasındaki tüm askerlerin teslim olduğunu açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “16 Mayıs’tan bu yana fabrikada kuşatma altında bulunan 2 bin 439 askerin 531 kişilik son grubu teslim oldu” açıklamasını yaptı. Konaşenkov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Devlet Başkanı Vladimir Putin’i “Azovstal fabrikası ve Mariupol kentinin tamamen özgürleştirildiği ve operasyonun sona erdiği konusunda bilgilendirdiğini” kaydetti.

Sözcü, “teslim olan askerlerin Mariupol halkı tarafından linç edilme tehlikesine karşın zırhlı araçlarla tahliye edildiğini” de aktardı. Rusya’nın açıklamasından önce Azovstal çelik fabrikasında direnen “Azov” birliği komutanı Denis Prokopenko, “Ukrayna askeri yönetiminden direnişi sonlandırmamız yönünde talimat geldi. Askerlerimizin hayatlarını boşuna harcamamamız istendi” diyerek teslim olduklarını açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!