Zehirli yumurta krizi büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Zehirli yumurta krizi büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 12:19

Almanya’da hayvan yemlerine kansere yol açan kimyasal diyoksin maddesinin karıştığı ve bu yemleri yiyen tavuklardan elde edilen yumurtaların piyasaya sürüldüğü tartışmaları sürerken dün gece alınan ani bir kararla 4 bin 700’den fazla çiftlik ve bu çiftliklerle iş yapan şirketlerde üretim durduruldu. Bu arada diyoksinli yumurtaların İngiltere pazarına da girdiği bildirildi. hurriyet.com.tr'ye konuşan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Koordinatörü Hüseyin Sungur ise Türk tüketicinin içini rahatlattı.

Haberin Devamı

Almanya'da başlayan yumurta krizinin Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını söyleyen Sungur, Türkiye'nin bahsi geçen ülkelerle herhangi bir yumurta veya yem ticaretinin bulunmadığını söyledi. Diyoksin maddesinin bir hastalık veya bir virüs olmadığı için ithalatı yapılmadıkça diğer ülkelere yayılma riski olmadığını söyleyen Sungur, Türkiye'nin yumurta bakımından dünyada ihracatçı ülke konumunda olduğunu dolayısıyla endişelenecek bir durum olmadığını belirtti.

Yumurtalardaki kirlenmenin bir Alman şirketi tarafından dağıtılan zehirli yemlerden kaynaklandığını belirten Sungurlu, "Türkiye'nin Avrupa'dan yem ithalatı da söz konusu değil. Türkiye'deki bütün yemler Tarım Bakanlığı'nın denetiminde olduğu için bu konuda da herhangi bir risk yok" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA ACİL DURUM OPERASYONU  

Öte yandan Almanya Tarım Bakanlığı’nın dün gece yaptığı açıklamada 4 bin 468’i kuzeybatıda bulunan Aşağı Saksonya eyaletinde olmak üzere toplam 4 bin 709 çiftlik ve ilgili imalathanenin kapatıldığı belirtildi.

 

Açıklamada çiftliklerdeki yem ve hayvanlara diyoksin bulaşıp bulaşmadığı kesin olarak tespit edilene kadar üretim ve dağıtıma yeniden başlanmayacağı ifade edildi. Hayvan yemi üretimiyle ilgili her türlü tesis kapatıldığı için rakamın bu kadar yüksek olduğunu belirten bakanlık yetkilileri önümüzdeki günlerde yasakların yavaş yavaş kaldırılacağını söyledi.  

 

Kapatma kararının Almanya’nın 16 eyaletinden sekizindeki tesisleri etkilediği ifade edildi. Karardan Aşağı Saksonya’nın yanı sıra en çok etkilenen Kuzey Ren-Vestfalya oldu. Burada 152 şirket kapatılırken, Schleswig-Holstein’da 52, Saksonya-Anhalt’ta ise 27 tesis kapatıldı.

 

Kapatılan tesislerden karara tepki gelirken, Tarım Bakanlığı sözcüsü gıda güvenliğinin “mutlak öncelik” olduğunu belirterek uygulamayı savundu.

 

Haberin Devamı

İNGİLTERE'DE DE YUMURTA PANİĞİ YAŞANIYOR

Öte yandan zehirli yumurta paniği Almanya ve Hollanda’dan sonra İngiltere’ye de sıçradı.

 

Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ise diyoksinli yumurta avının İngiltere’ye taşındığı belirtildi.

 

Ancak İngiltere Gıda Standartları Dairesi’nden (FSA) yapılan açıklamada kirlenmiş yumurtaların tehdit oluşturmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Zehirli yumurtaların zehirsiz yumurtalarla karıştırılmasıyla diyoksin oranı düştü, dolayısıyla sağlık için bir risk yarattıkları düşünülmüyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!