Zarrab’ın para-altın trafiği

Güncelleme Tarihi:

Zarrab’ın para-altın trafiği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 23:29

ABD’de yargılanan Reza Zarrab mahkemede İran’ın Halkbank’ta biriken doğalgaz ve petrol gelirlerinin Türkiye’den altın olarak çıkartılması amacıyla geliştirdikleri metodu anlatmak için ifadesini şema üzerinden verdi. Zarrab’ı neredeyse sıfır hatayla, hiçbir finansal aktörü atlamadan, renkli kalemler de kullanarak hazırladığı şemayı çizmeye davet eden ise kendisini sorgulayan Savcı Yardımcısı Sidharda Kamaraju oldu.  Zarrab tahtanın en tepesine ‘İran Altın Ticareti’ başlığı attı. Şemaya göre bütün iş, İran’ın Türkiye’ye ham petrol ve gaz satmasıyla başlıyor.

Haberin Devamı

İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) TÜPRAŞ’a petrol, BOTAŞ’a gaz satıyor. Türkiye İran’a borçlanıyor. Halkbank’ta NIOC’nin, TÜPRAŞ ve BOTAŞ’ın, İran’daki Sermaye Bankası’nın ve Zarrab’ın şirketi Safir Altın’ın ayrı hesapları var.

Diyelim ki İran’daki Sermaye Bankası, NIOC’den bir uluslararası ödeme talimatı aldı. Burada devreye Sermaye Bankası’nın paravan şirketi Toseh Tejarat giriyor.

NIOC, Halkbank’taki parasını içerde Sermaye Bankası’nın Halkbank’taki hesabına aktarıyor. Buradan da yine Halkbank’ta bulunan Safir Altın hesabına aktarılıyor. Böylece İran’ın parası Safir’in hesabına geçiyor ve İran’ın en başta verdiği uluslararası para transferi talimatı Zarrab’ın ofisi Royal’e geliyor. Mesela Royal’e gelen para 20 milyon ise karşılığında 200 kilogram altın Rona’dan satın alınıyor. Bu altınlar Zarrab’ın personeli tarafından bavullara konularak Dubai’ye götürülüyor. Türkiye’deki gümrük beyannamelerinde bu işlemin varış noktası Dubai üzerinden İran olarak gözüküyor. Ancak altın gerçekte hiçbir zaman İran’a gitmiyor. Çünkü İran’ın altına değil uluslararası ödemelerinin yapılmasına ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Zarrab’ın ekibi Dubai’de altını satarak Birleşik Arap Emirlikleri parası dirhem satın alıyorlar. Bu arada Dubai’deki Rostamani Döviz Bürosu’nun ABD’deki Standard Charter’daki hesabı aracı olarak kullanılıyor. Zarrab’ın İstanbul’daki şirketi Royal, Dubai’deki şirketi Atlantis’e uluslararası ödeme talimatı veriyor. Atlantis de dirhem ödemesini Rostamani’ye yapıyor. Bu aşamada artık ödeme talimatı ile para buluşmuş oluyor. Zarrab bunu “Kırmızı ve mavi oklar sonunda birleşti” diye özetledi.

Bu karmaşık şemaya bakarak “Sonuçta bir ödeme talimatı için toplamda kaç işlem yapıldı” diye soran hâkim Berman’a Zarrab’ın yanıtı “En az 10” oldu. 

Zarrab’ın para-altın trafiği

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!