Zaire'nin horozu öldü

Güncelleme Tarihi:

Zairenin horozu öldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Halkı açlık ve sefaletten kırılırken, yaşamını zevk ve seks alemlerinde geçiren yeryüzünün en kanlı diktatörlerinden Mobutu Sese Seko, prostat kanserine yenik düştü. Ülkesinden kovulduktan sonra Fas'a sığınan Mobutu'nun kişisel serveti 7 milyar dolar.

Zaire'nin son diktatörü Mobutu, sürgünde bulunduğu Fas'ın başkenti Rabat'ta önceki gece öldü. Halkı açlıktan ve sefaletten kırılırken, yıllarını zevk ve seks alemlerinde geçiren Mobutu Sese Seko, 66 yaşında prostat kanserine yenik düştü.

Tam 32 yıl boyunca Zaire halkına kan kusturan 66 yaşındaki acımasız Diktatör Mobutu, Laurent-Desire Kabila liderliğinde başlatılan halk ayaklanması sonucu devrildi. Zaire'nin adı da, Kongo Demokratik Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Üç ay önce ülkesinden kovulduktan sonra, hiçbir Batı ülkesinin kabul etmemesi üzerine Fas'a sığınan diktatör, iki yıl önce prostat kanserine yakalanmıştı ve Rabat'taki Muhammed Hastanesi'nde tedavi görüyordu.

Ailesi, Mobutu'nun geçici bir süre için Rabat'ta gömüleceğini açıkladı.

İNANILMAZ SERVET

Yıllarca Batı, özellikle de Fransa tarafından desteklenen Mobutu, leopar desenli devlet başkanı kıyafeti ve elindeki kırbacıylada ün yapmıştı. Ülkesi milyarlarca dolar borç içinde yüzerken elmas, kobalt, bakır gibi yer altı zenginliklerini har vurup, harman savuran diktatör Mobutu'nun kişisel serveti, eski Zaire'nin ulusal borcunun yüzde 70'i kadar yani 7 milyar dolar. Mobutu'nun çeşitli ülkelerde bulunan malikane ve şatolarının değeri ise 4 milyar dolar.

Acımasızlığı nedeniyle yeryüzünün en cani ve eli kanlı diktatörü olarak ün salan Mobutu, yönetimi eline geçirdiği 1965 yılından bu yana binlerce kişiyi öldürttü. Tam bir megaloman olan Mobutu 1990 yılında da Lumumbaşi Üniversitesinde aleyhinde gösteri yapan 150 öğrenciyi acımasızca katlettirmişti. Kendisini, ‘‘Çiftlikteki bütün piliçleri beceren'' olarak nitelendiren Mobutu, bu alanda çıkan rakiplerini ise hadım ettirmek veya işkenceden geçirtmek ile de ünlü. Maaşlarını ödemediği ordusundaki askerlerin yağma yapmasını olağan sayan Mobutu, ‘‘Halkınız için para harcamaz mısınız?'' şeklindeki bir soruya verdiği, ‘‘Harcarsam geri ödemezlerki...'' yanıtı hafızalardan silinmedi.

Emlak İmparatoru

ZAİRE'den kovulduktan sonra hiçbir ülkenin kabul etmediği için son günlerini Fas'ta geçirmek zorunda kalan diktatör Mobutu'nun dünyanın dört bir yanında malikane ve şatoları var. Zaireli emlak imparatorunun malvarlığı listesi hayli uzun:

Fransa: Paris'te Avenue Foch'ta lüks bir apartman. Fransız Rivierası'nda dört villa.

Belçika: Aralarında beş şatonun bulunduğu 10 mülk

İsviçre: Lozan gölü kıyısında bir malikanı

Portekiz: Albufeira yakınlarında bir ev

Mobutu'nun ayrıca Lüksemburg, İspanya ve İtalya'da da evlerinin bulunduğu biliniyor. Önümüzdeki günlerde Mitterrand ile ilgili piyasaya çıkacak bir kitapta ise, Senegal, Fildişi Sahilleri, Çad ve Güney Afrika'da da yatırımları olduğu iddiası yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!