Yunanistan'ın peynir zaferi

Güncelleme Tarihi:

Yunanistanın peynir zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2002 01:25

Avrupa'da koyun veya keçi sütünden yapılan, beyaz peynir tadındaki, yumuşak ‘‘feta’’ peynirinin isim hakkı konusunda yıllardır süregelen kavgadan Yunanistan zaferle çıktı.

Avrupa Komisyonu isim hakkının sadece Atina'ya ait olduğunu benimsedi. Dünkü karara, AB'nin dönem başkanı Danimarka'nın peynir üreticileri sert tepki gösterdi ve dava açacaklarını duyurdu.

Atina ile Kopenhag arasındaki ‘‘feta’’ markasıyla peynir üretimi kavgası 1989'da patlak verdi. AB'nin 1996'da Atina lehindeki kararını Avrupa Adalet Divanı'na götüren Danimarka davayı kazandı. Avrupa Komisyonu'nun son kararı yılda 30 bin ton feta peyniri ihraç eden Danimarka'nın yanı sıra Almanya ve Fransa'yı da vuracak. Diğer üreticilerin ‘‘feta’’da inek sütü kullanıp tüketicileri yanılttıklarını savunan Avrupa Komisyonu, Yunanistan haricindeki ülkelerin etiketlerini değiştirmesi için beş yıl süre tanıdı. Atina mutfağının temel malzemesi olan ‘‘feta’’ yılda 115 bin ton üretiliyor. Feta üretiminin tarihçesi 6 bin yıla uzanıyor. Danimarka'nın ise etiket değişiminin 26.5 milyon dolara patlayacağı söyleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!