Yunanistan, Güney Kıbrıs'a yerleşti

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan, Güney Kıbrısa yerleşti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Yunan savaş uçakları için Ada'nın batısındaki Baf kentinde inşa ettirdiği hava üssü dün sessiz sedasız açıldı. Böylece, Türkiye'nin Ada'daki hava üstünlüğüne son vermeyi amaçlayan Yunanistan Kıbrıs'a resmen yerleşmiş oldu. Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides, üssün açılışıyla ilgili olarak ‘Kıbrıs ile Yunanistan bütünleşti’ dedi.

KLERİDES KATILMARI

1993 yılında imzalanan ve Güney Kıbrıs'ı Yunanistan'ın savunma sistemine dahil eden Rum-Yunan Ortak Savunma Doktrini çerçevesinde inşa edilen hava üssünün, Rum Milli Muhafız Ordusu'na teslimi vesilesiyle sade bir tören düzenlendi. 8 Şubat'taki başkanlık seçimleri öncesinde üssü seçim yatırımı olarak kullanan Klerides, rakiplerinin eleştirilerinden kurtulmak için törene katılmadı. Üssün faliyete geçmesi nedeniyle Mart ayı sonunda Yunan Savunma Bakanı Akis Çohaçopulos'un da katılacağı dev bir tören yapılacağı açıklandı.

Yeraltına inşa edilen dev hangarları, kumanda merkezleri, yakıt ve mühimmat depolarıyla Ortadoğu'nun en modern askeri tesislerinden biri olan üsse, Ortak Savunma Doktrini'ne katkılarından dolayı Yunanistan eski Başbakanı Andreas Papandreu'nun adı verildi.

Üssün koruması Ada'ya eylül ayında gelmesi beklenen Rus ‘S-300’ ve Fransa'dan satın alınan ‘Othello’ füzeleriyle sağlanacak. Üssün komutası kağıt üzerinde Rum Savunma Bakanlığı'na ait olacak. Ancak askeri yetkililer, denetimin tamamen Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin elinde olacağını belirtiyorlar.

10-15 Ekim tarihleri arasında yapılan ‘Nikiforos’ tatbikatında, inşaatı sürmesine rağmen, Yunan savaş uçakları tarafından kullanılan üssün faaliyete geçmesi Yunanistan'ın askeri açıdan Ada'ya yerleşmesi anlamına geliyor. Türkiye'nin Kıbrıs'taki hava üstünlüğünü sona erdirmeyi amaçlayan Yunanistan, üste sürekli olarak ‘F-4’ ve ‘Mirage 2000’lerden oluşan bir savaş uçağı filosu konuşlandıracak. Yunan savaş uçakları yakıt sorunu yüzünden Ada üzerinde uzun süre kalamıyorlardı.

Yunanistan'ın Kıbrıs'taki dengeleri değiştirmeyi hedefleyen bu adımının Ada'daki tansiyonu daha da tırmandıracağı belirtiliyor.

Bu arada, Klerides, ‘S-300’ füzelerini kullanacak Rum personelin eğitimlerinin başladığını açıkladı. Bu eğitimin altı ay süreceğini kaydeden Klerides ayrıntı vermedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!