Yunanistan daha önemli

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan daha önemli
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

İspanya Başbakanı Aznar, Hürriyet muhabiriyle yaptığı söyleşide Yunanistan'ın AB üyesi olduğunu hatırlatarak ‘‘Bu nedenle tabii ki Yunanistan sizden bir derece ileride. Ama Türkiye, çok önemli bir ülke, büyük bir ülke. Biz de Türkiye'nin dostuyuz’’ dedi. Eşiyle İstanbul'da tanıştığı söyleyen Aznar, Türkiye'ye bir daha gelmek istediğini de belirtti.

İSPANYA Başbakanı Jose Maria Aznar, ülkesinin Türkiye'nin dostu olduğunu, ancak Yunanistan'dan AB üyesi olması nedeniyle Türkiye'den bir derece daha ileride yeraldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki gece kalmakta olduğu Pardo Sarayı'nda İspanya Kralı Juan Carlos onuruna bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Aznar da katıldı. Aznar, Hürriyet'e ‘‘Sizin gazeteci olduğunu anladım ben. Ben gazetecileri tanırım. Çünkü benim babam da, dedem de gazeteciydi’’ dedi. Aznar ile Hürriyet muhabirinin sohbeti şöyle gelişti:

EŞİYLE İSTANBUL’DA TANIŞTI

Siz eşinize İstanbul'da tanışıp aşık oldunuz?

Doğru. 1973 yılında İstanbul'da tanıştık. Sonra Atina'ya uçtuk, uçakta biraz daha ilerlettik, Atina'ya vardık, orada daha da ilerledik. Hâlâ da evliyiz.

O zaman Yunanistan'ı daha çok seviyorsunuz galiba.

Bakın Yunanistan bizim dostumuz, Severiz. Kraliçemiz de Yunanlı. Türkiye de bizim dostumuz ve çok severiz. Bir sıralama yapılırsa, Avrupa'da Türk dostu olarak biz ya birinciyiz ya da ikinci. Ama söylediğim, Yunanistan da dostunuz olsun. Önce küçük adımlar atılır, sonra büyük adımlar gelir.

Türkiye-AB ilişkileri Yunanistan'ın ipoteğine girdi. Buna ne diyorsunuz?

Bakın gerçekçi olalım. Evet onlar sizden bir derece daha ileride. Çünkü AB üyesi. Sizinle alınan her kararda onların da imzası var. Ve bu kararlarda AB üyeliği için diğer ülkelere ne şart konmuşsa, size da o şart konmuştur. Yangına körükle gitmemek lazım, sorunu çözmek lazım. Portekiz küçük bir ülke. Senelerce, İspanya bizi yutacak dedi, hep denize battı. Şimdi AB üyesi, daha güvende ve bütün mallarını İspanya üzerinden satıyor. Doğru neyse onu konuşmak lazım. İspanya illa şu tarihte AB'ye alırsanız gireriz dedi, 15 sene kaybetti.

HIRİSTİYAN KULÜBÜ

Sohbetin bu bölümüne katılan diğer Türk gazeteciler, ‘‘AB bir Hıristiyan kulübü oldu’’ deyince, Aznar buna şiddetle ve üç kez hayır diyerek yanıtladı. Aznar sözlerini, ‘‘Sakın bunu demeyin. O zaman ben de derim ki, bu kulüp hoşgörülü bir kulüp. Ya diğer kulüpler aynı hoşgörüye sahip mi?’’ diye sürdürdü. Aznar, sohbetin son bölümünde İstanbul'u çok sevdiğini ve bir kez daha gelmek istediğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!