Yoksul babası bin 250 dolara saç kestiriyor

Güncelleme Tarihi:

Yoksul babası bin 250 dolara saç kestiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 18:06

John Edwards geçen seçimde George W. Bush'a karşı ABD başkanlık yarışında yenik düşen John Kerry'nin başkan yardımcısı adayı. North Carolina eyaletinin eski valisi. Siyasete atılmadan önce milyonlarca dolar servet yapmış bir avukat. Şimdi gözleri Beyaz Saray'da, 2008 sonunda ABD başkanlık seçimlerini kazanmak için kampanya sürdürüyor.

Haberin Devamı

Gene de Atlantik yakasından Pasifik kıyılarına sokakta rastgele bir insanı çevirip " John Edwards kimdir?" diye sorsanız adını hatırlayana rastlamanız güç olacak. Ama 400 dolara saç kestiren politikacı derseniz  tanıyanlar çıkacak. Yüksek sosyete kadınları New York'un bir numaralı kuvaförü Frederic Faekkai'ye dahi 250 dolar öderken Edwards'ın saç traşının fiyatı niye 400 dolar? Adam zengin, lüksüne düşkün, kime ne diyebilirsiniz.

Sorun bu değil. John Edwards'ın seçim kampanyasında yoksulların babası olduğunu vurguluyor.  İşlediği tema sosyalist yazar Michael Harrington'un yarım asır önce yayımlanan "Öteki Amerika: Amerika'da Yoksulluk" kitabından alıntılar üzerine kurulu. Fakir Amerikalıların haklarının sözde savunucusu Edwards'ın berber parası cebinden çıkmıyor, populist konuşmalarına inananların kampanyasına gönderdiği bağışlardan karşılanıyor. Washington Post gazetesi berber Joseph Torrenueva ile yapılan röportajda Edwards'ın berberini Atlanta'ya çağırıp uçak masrafını da üslenerek saç kestirdiğinde 1,250 dolar ödediği bildiriyor. Mültimilyoner politikacı California'da bir kolejde "Zengin Amerika, Yoksul Amerika' başlıklı konuşma yapmak için 55 bin dolar ücret aldığı da bildirildi.

Haberin Devamı

 Kampanyasının başında Edwards'ın dört çocuk anası olan eşi Elizabeth kansere yakalandığı açıklandı. Demokrat Parti'den başkanlığa adaylığını koyan Edwards "Amerikalıların yarar ve çıkarlarını korumak görevim." diyerek kampanyasına devam edeceğini söylüyor. Astronomik meblağla saç kestiren, North Carolina'da en pahalı malikanesinin sahibi politikacıya seçmenlerin tutumu ne olacak, bekleyip göreceğiz.

İki ana partiden ABD başkanlığına yarışanların manzarası balık çorbasını andırıyor. İçinde her tipten insan var. Edwards yanısıra New York'ta Hillary Clinton, İllinois'den Barack Obama, Delaware'den Joe Bidon, Connecticut'tan Christoper Dodd gibi senatörler, New Mexico Valisi Bill Richardson demokratların ağır topları. Eski Alaska senatörü Mike Gravel " Başkan olduğum takdirde işi olsun olmasın her Amerika'lıya beş bin dolar aylık bağlayacağım."diyerek oy avcılığı yapıyor. ABD'nin BM'de büyükelçiliği görevinde iken Kıbrs sorununda Kofi Annan'ın girişimlerini destekleyen Richardson geçen hafta bir Rum kuruluşunda yaptığı konuşmada "Seçilirsem Türk askerlerini Ada'dan çıkartacağım." vaadinde bulundu. 2000 yılı başkan seçimlerini kazanamayan Al Gore'un ön seçimde oyların bölünmesi halinde yeniden adaylığa yarışacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçiler cephesinde başkan adayları listesi kabarık. Federal Seçim Kurulu'na başvuran 22 aday arasında New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani, Arizona Senatörü John McCain, Massachusetts eski valisi Mitt Romney, Tennessee eski senatörü, aktör Fred Thompson en şanslı görülenler arasında. Senatörü olduğu Kansas dışında tanınmayan Sam Brownback "Amerika'da herkesin başkan olma şansı var. Jimmy Carter bir misal. Bu yarışta ben kaplumbağayım. Gene de kazanacağımı sanıyorum." diyor. New York eski valisi George Pataki, Nebraska senatörü Chuck Hagel, ABD Kongresi'nin eski başkanı Newt Gingrich'in kurmayları da ülke sathında nabız yoklayarak adaylarının seçim şansını tesbite çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'a doğru seçim yarışı giderek kızışırken aday adaylarının topladıkları bağışlar lider ülkenin taraihinde rekor seviyesine ulaştı. Senatör Barack Obama ön seçimlere 16 ay kala taraflarından toplanan 34 milyon dolar ile ilk sırada. Eski First Lady, senatör Hillary Clinton ise 33 milyon dolar bağışla ikinci sırada. Genel seçim bağışlarında Hillary bankadaki kampanya bağışlarında 45 milyon dolar ile birinci. John Edwards'ın sözcüsü Eric Schultz 14 Ocak 2008'de İowa ön seçimine kadar 40 milyon dolar bağış sağlayacaklarını bildiriyor. Tüm adaylara gönderilen bağış toplamının genel seçimlere kadar rekor 400 milyon dolar ulaşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!